Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Pikaruokaketjut kuumenivat vegaanimurkinasta – Tuote tuodaan markkinoille jopa tappiolla

Vegaaniruoka tulee isosti hampurilaisketjujen listoille. Tuote on houkutteleva, koska yksi vegaani voi viedä koko seurueen muualle. Vegaanien määrästä Suomessa ei ole tietoa.

McDonald´s toi joulukussa ravintoloihinsa koko maassa McVegan-hampurilaisen., joka sisältää soijaproteiinista valmistetun pihvin, vegaanista majoneesia, tomaattia, salaattia, suolakurkkua, sipulia, ketsuppia ja sinappia. Kuvattu Mikkelin Graanin McDonald´sissa.
McDonald´s on myynyt joulukuusta lähtien koko maassa McVegan-vegaanihampurilaistaan, joka sisältää muun muassa soijaproteiinista valmistetun pihvin ja vegaanista majoneesia. Kuva: Niklas Gabrielsson / Yle
Teemu Saintula
Avaa Yle-sovelluksessa

Joulukuussa vegaanihampurilaisen markkinoille tuonut McDonald´s saa pian seuraa. Isoilla Suomessa toimivilla hampurilaisketjuilla on suunnitelmat tuoda markkinoille vegaanipurilaisensa.

Nopeimmin markkinoille ehtinee Rolls, joka miettii vegaanihampurilaisen lanseeraamista maaliskuun loppuun mennessä. Rolls-ketjun ketjujohtajan Arto Virtakarin mukaan he myyvät vegaaniburgeria tappiolla, ainakin jonkin aikaa.

– Taidamme myydä kasvisburgeriakin tappiolla. Teemme siihenkin samalla muutoksia.

Scanburgerin vegaanihampurilainen voisi ilmestyä myyntiin tänä vuonna.

– Pitää miettiä tarkasti raaka-aineet, ja sen pitää maistua hyvälle, toteaa Scanburgerin ketjujohtaja Vesa Nikkilä.

Burger King on tutkinut vegaanisia pihvivaihtoehtoja.

– Emme ole vielä löytäneet kriteerejämme täyttävää vegaanista vaihtoehtoa, toteaa Burger Kingin ketjujohtaja Tomi Söderstöm.

Söderströmin mukaan Burger Kingin valikoimaan tulee todennäköisesti ennen pitkää vegaaninen hampurilaispihvi ja vegaaninen majoneesi. Tavallisessa majoneesissa käytetään kananmunaa, jota vegaanit eivät syö.

Kokeilu oli hyvä

Rollsin ennustus vegaanihampurilaisen tappiolla myymisestä voi olla oikea. Se on varmaa, että ravintolat eivät vielä yleensä tee vegaanituotteilla suuria voittoja. Kotipizzalla on ollut valikoimissaan Härkis-burgerpizza vuodesta 2016 lähtien.

– Sitä on myyty tasaisesti, mutta ei mitään tajunnanräjäyttävää, sanoo Kotipizzan viestintä- ja vastuullisjohtaja Antti Isokangas.

Kotipizza toi markkinoille Härkis-burgerpizzan vuonna 2016.

McDonald'sin hampurilaisen McVeganin pihvi valmistuu Mikkelissä.
McDonald'sin vegaanihampurilaisia valmistaa muun muassa apulaisvuoropäällikkö Wilma Jokinen Mikkelissä Graanin McDonald'sissa. Kuva: Niklas Gabrielsson / Yle

McDonald´sin viestintäjohtajan Heli Ryhäsen mukaan vielä on liian aikaista sanoa, miten suosittu heidän vegaanihampurilaisensa todella on. Ennen kuin tuote tuli ketjun ravintoloihin ympäri maata, McDonald´s kokeili sitä Tampereen ravintoloissaan.

– Kokeilu ylitti odotukset, Ryhänen muistelee.

Vegaani vie seurueen muualle

Vegaanisia ruokia tarjoavat pikaruokaravintolat kertovat uusilla ruoillaan haluavansa tarjota tuotteita niille asiakasryhmille, joita ei ole aiemmin tavoitettu.

Myönteisiä kokemuksia vegaaniruoasta taloudellisesti on Rax Buffet -ravintolaketjulla. Ketju oli mukana vuoden 2017 Vegaanihaasteessa. Ketju toi saman vuoden kesäkuussa markkinoille useita vegaanisia tuotteita. Näiden joukossa on pikaruoaksi laskettavia pitsoja ja kasvisnugetteja.

– Vuoden 2017 aikana myynti kehittyi kokonaisuudessaan noin kahdeksan prosenttia. Vegaanivalikoiman tuomalla uudella asiakasjoukolla oli iso vaikutus tähän, kertoo Rax Buffet -ketjun ketjujohtaja Kim Westerling.

Sekasyöjät syövät enemmän vegaanista ruokaa kuin varsinaiset vegaanit.

Satu Saunio

Vaikka vegaanisen ruoan tarjoaminen ei olisi tuottoisaa, sen puute vie usean ihmisen seurueen syömään todennäköisesti muualle. Kaikki ruokapaikat kilpailevat keskenään, koska ihmisen mahalaukkuun ei mahdu ruokaa määräänsä enempää. Lisäksi asiakkaat syövät ravintoloiden lisäksi esimerkiksi kotona, työpaikalla ja koulussa.

Varsinaisiksi pikaruokapaikoiksi miellettävien ravintoloiden lisäksi vegaanista ruokaa saa monista ruokapaikoista. Muun muassa Shell Helmisimpukka myy vegaanista burgeria.

Vegaaniliitolla on lista Suomessa vegaanisia ruokia myyvistä ravintoloista ja niiden vegaaniruoista.

Suurissa kaupungeissa tarjontaa mukavasti

Vegaaniliiton viestintävastaavan Kiia Kakon mukaan vegaanisen ruoan määrä ravintoloissa vaihtelee maantieteellisesti.

– Isommista kaupungeista löytyy melko helposti syötävää. Pienempien paikkakuntien kohdalla valikoima vaihtelee.

Vegaanihaasteen tiedottajan Satu Saunion mukaan vegaaniruoassa Helsinki, Tampere ja Turku ovat omassa sarjassaan.

– Vegaanihaasteessa on mukana 204 ravintolaa, joita on myös pienemmiltä paikkakunnilta ympäri Suomea.

Vegaanihaasteen järjestää Oikeutta eläimille -järjestö.

Kotipizzan Härkis burgerpizza sisältää pizzapohjan, tomaattikastiketta, vegaanista juustoa, härkäpapuvalmistetta, salaattia ja vegaani long island -kastiketta. Kuvattu Kotipizzassa Mikkelin keskustassa.
Kuva: Niklas Gabrielsson / Yle

Vegaaniruokaa on saattanut saada pyynnöstä pikaruokapaikoissa aiemminkin. Vegaanisten ruokien tulo listalle tekee kuitenkin sen, että vegaanisen ruoan hinta lukee selkeästi listalla. Ravintolaketjut saattavat nykyään veloittaa lisähintaa ruoan ainesosien vaihtamisesta.

Vegaaniliiton Kakon ja Vegaanihaasteen Saunion mukaan kauppojen vegaaniruokavalikoima paranee koko ajan.

– Hyvin varustelluista kaupoista löytyy todella hyvin erilaisia tuotteita, Kakko toteaa.

Vegaania ei vain yhtä tyyppiä

Vegaanit eivät periaatteellisista syistä syö mitään, mikä on peräisin eläinkunnasta. Ihmiset ovat vegaaneja esimerkiksi eettisistä, ekologisista, terveydellisistä tai uskonnollisista syistä.

Tapoja olla vegaani on erilaisia. Vegaanien suhtautuminen muun muassa ruoan valmistusprosessiin vaihtelee.

Esimerkiksi Hesburgerilla on myynnissä kasvistortilla, joka sinällään on kasvisruokaa. Kasvistortillaan kuuluvat soijatikut kuitenkin kypsennetään kasviöljyssä paneroitujen kanatuotteiden kanssa. Samassa kasviöljyssä käy kaurahärkäpapupihvikin.

Kasvisruokaa Pizza-Buffassa on selkeästi enemmän tarjolla, ja sille on myös paljon suurempi kysyntä.

Sampo Laukkanen

– Tuotteita ei siksi markkinoida vegaaneille soveltuvina, kertoo Hesburgerin viestintäpäällikkö Heini Santos.

Vegaanihaasteen Saunio sanoo, että Hesburgerin tapaista käytäntöä on myös muualla. Saunion mukaan se ei häntä eikä monia vegaaneja haittaa.

– Yhtään eläintä ei ole tapettu ruoan takia. Joitakin vegaaneja asia voi häiritä, mutta he osaavat yleensä itse kysyä ravintolasta, miten ruoka on valmistettu.

Vegaanien määrä arvoitus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Vegaaniliiton mukaan vegaanien määrästä Suomessa ei ole tutkittua tietoa.

– Kiinnostuneiden määrä on kuitenkin kasvussa, toteaa Vegaaniliiton Kakko.

Innostumisen lisääntymisestä kertoo ainakin vegaanihaaste, jonka suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Kampanjaan osallistuvien määrän lisäyksestä ovat uutisoineet tänä vuonna esimerkiksi Aamulehti ja viime vuonna Maaseudun Tulevaisuus. Vegaanihaaste toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Vegaanihaasteen järjestää Oikeutta eläimille -järjestö.

Lisäksi vegaaniruokaa on tuonut esille Facebook-ryhmä Sipsikaljavegaanit.

Kasvissyöjiä ehkä yksi prosentti

Kaikki vegaanit ovat kasvissyöjiä, mutta kaikki kasvissyöjät eivät ole vegaaneja. Vegaanien tavoin kasvissyöjien todellinen määrä Suomessa on arvoitus.

THL:n Finriski-tutkimus kysyi erityisruokavaliosta ja kasvisruokavaliosta vuonna 2012. Noin yksi prosentti suomalaisista kertoi noudattavansa kasvisruokavaliota ja suunnilleen sama määrä kertoi välttävänsä punaista lihaa.

– Voi olla, että osa vastaajista ei ole mieltänyt kasvisruokavaliota erityisruokavalioksi, ja on voinut ohittaa kysymyksen. Olettaa toki voi, että kasvissyöjien määrä on viime vuosina ollut lisääntymään päin, mutta kerättyjen tietojen pohjalta harvinaisempaa kuin ehkä voisi olettaa, pohtii tutkimuspäällikkö Liisa Valsta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kansanterveyden edistäminen -yksiköstä.

Finterveys-tutkimuksessa on kysytty sama kysymys vuonna 2017, mutta tietoja ei ole vielä käytettävissä.

Toisaalta osa kertoo olevansa kasvissyöjä, vaikka ulkopuolisesta ei siltä tuntuisi.

Kotipizzan Härkis-burgerpizza sisältää pizzapohjan, tomaattikastiketta, vegaanista juustoa, härkäpapuvalmistetta, salaattia ja vegaani long island -kastiketta. Kuvattu Kotipizzassa Mikkelin keskustassa.
Mikkelin keskustassa sijaitsevan Kotipizzan työntekijä Jere Juutilainen nostaa pois uunissa paistuvan Härkis-burgerpizzan. Kuva: Niklas Gabrielsson / Yle

– Jotkut pitävät itseään kasvissyöjinä, vaikka ruokavalio sisältäisi kalaa tai vaaleaa lihaa, Valsta miettii.

Se on varmaa, että moni sekasyöjä syö entistä enemmän kasvisperäistä ravintoa.

– Sen osoittavat kaikki tilastot, sanoo Kotipizzan Isokangas.

Osa-aikaisen kasvissyönnin lisääntymisestä on uutisoinut muun muassa Karjalainen (juttu on maksumuurin takana).

Sekasyöjät nauttivat vegaaniruokaa

Vegaanihaasteen Saunion mukaan vegaanisen ruoan suosion lisääntyminen ei ole kiinni pelkästään vegaaneista.

– Sekasyöjät syövät enemmän vegaanista ruokaa kuin varsinaiset vegaanit.

Kasvisruoka on ravintoloissa vegaaniruokaa suositumpaa. Osassa pikaruokapaikoista kasvisruoan ja vegaanisen ruoan kysynnässä on suuri ero.

– Kasvisruokaa Pizza-Buffassa on selkeästi enemmän tarjolla, ja sille on myös paljon suurempi kysyntä, sanoo kehityspäällikkö Sampo Laukkanen Suomen osuuskauppojen keskuskunnan (SOK) matkailu- ja ravitsemuskaupan ketjuohjauksesta.

Kotipizzalla on ollut Isokankaan mukaan kasvispizza valikoimissaan yrityksen alusta saakka, eli 30 vuotta. McDonald´s luopui erillisestä kasvishampurilaisestaan, kun se alkoi myydä vegaanihampurilaistaan.

Scanburgerilla on ollut myynnissä kasvisburger jo vuosia. Nikkilän mukaan sen myynti ei ole ollut suuri. Nikkilä kutsuu kasvisburgeria lisävaihtoehtotuotteeksi.

Hesburger kertoo panostavansa yhä enemmän kasvistuotteisiin, vaikka kasvistuotteiden myynti on sekin kokonaisuuden kannalta vielä pientä.

– Aloitamme oman soijatehtaan rakennustyöt Kaarinassa kevään aikana, toteaa Hesburgerin Santos.

Suosittelemme sinulle