Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Yhdysvaltain kauppavaje kihosi jälleen ylöspäin

Kauppavaje on nyt korkeimmillaan sitten vuoden 2012.

Yhdysvallat kauppa
Vaikka Yhdysvaltain vienti kasvoi viime vuonna, amerikkalaiset kuluttivat yhä suuremmalla innolla tuontituotteita ja -palveluita. Kuva: Larry W. Smith / Epa
Minna Pärssinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain ulkomaankauppaministeriön julkaisema marraskuun kauppavaje on 50,5 miljardia dollaria eli noin 42 miljardia euroa. Lisäystä lokakuuhun on 3,2 prosenttia.

Tammi-marraskuun yhteenlaskettu kauppavaje on 513,6 miljardia dollaria (noin 426 miljardia euroa), joka on 11,6 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2016.

Luvut johtuvat viennin ja tuonnin roimasta kasvusta. Vienti kasvoi 2,3 prosenttia kaikkien aikojen ennätykseen, 200,2 miljardiin dollariin, mutta tuonti kasvoi sitäkin reippaammin, 2,5 prosenttia ennätysmäiseen 250,7 miljardiin dollariin.

Presidentti Donald Trump pitää kauppavajetta osoituksena taloudellisesta heikkoudesta ja syyttää tilanteesta huonoja kauppasopimuksia sekä Kiinan ja muiden kauppakumppanien epäreiluja kauppatapoja.

Lukuun vaikuttaakin eniten Kiinan kauppa, joka muodostaa kauppavajeesta 35,4 miljardia dollaria.

Trump uskoo kuitenkin uuden ja yritysverotusta laskevan verouudistuksen muuttavan tilannetta, jos tuotantoa siirretään ulkomailta Yhdysvaltoihin.

Suosittelemme