Hyppää sisältöön

Yle Sápmi julkaisee tuotantoa nuorille – "Saamen kieli sopii myös siisteihin juttuihin"

Sámi Sherlock -sarjan pilottojakson ensi-ilta on Skábmagovat-elokuvafestivaaleilla.

Sámi Sherlock
Kuva: Xia Torikka / Yle Sápmi
Maiju Saijets

Saamelaisnuoret saavat kohta uutta mediasisältöä, kun Yle Sápmi julkaisee nuorten sarjan "Sámi Sherlock" ensimmäisen jakson tammikuun lopulla.

Sámi Sherlock -sarjan englanniksi tekstitetty pilottijakso saa ensi-iltansa Skábmagovat-elokuvafestivaalien avajaisissa. Jakso tulee myös Yle Areenaan katsottavaksi saamelaisten kansallispäivänä helmikuun 6. päivä. Sarjan tulevaisuus ei ole kuitenkaan vielä varmaa.

Sarjan tuottaja Xia Torikka on ylpeä siitä, kun tämä on Yle Sápmin ensimmäinen fiktiivinen tuotanto nuorille ja nuorille aikuisille.

– Mielestäni on erityisen hienoa tehdä historian ensimmäistä fiktiivistä tv-sarjaa saamelaisnuorille Yle Sápmin puolesta. Toivon, että sarja osoittaa nuorille, että saameksi voi tehdää myös siistejä, fiktiivisiä tv-sarjoja ja elokuvia, sanoo Torikka.

"Idea sarjaan tuli päänäyttelijästä"

Sámi Sherlock -sarja käsittelee Saamenmaalla tapahtuvia rikoksia ja rikkeitä huumorinen siivittämänä. Sen lisäksi sarjan tavoitteena on opettaa tai kertoa saamelaisten perinteisiä tietoja, esimerkiksi miten saamenpuvuista näkee sen, miltä alueelta joku saamelainen on kotoisin.

Sámi Sherlockin päärooleja näyttelevät Nigá Aikio ja Mikkal Morottaja. Pilottijaksossa nähdään myös Sverre Porsanger ja Áslat Holmberg.

Sarjan ohjaaja-käsikirjoittaja Niki Rasmus kertoo saanensa idean sarjaan päänäyttelijä Nigá Aikiosta.

– Meidän päänäyttelijä Nigá muistuttaa ulkonäöltään vähän BBC:n Sherlockia, naurahtaa Rasmus.

BBC:n Sherlock Holmesia näyttelee Benedict Cumberbatch.

– Halusin myös kokeilla tehdä nuorille ohjelmaa, lisää Niki Rasmus.

Suosittelemme sinulle