Hyppää sisältöön

Donnerilla ja Väyrysellä eniten poissaoloja Helsingin valtuustosta – "En puhu asioista, jotka eivät kiinnosta"

Eniten puheenvuoroja on pitänyt vasemmistoliiton Petra Malin.

Jörn Donner
Jörn Donner (r.) katsoo, ettei hänellä ole velvollisuutta selitellä, miksi hän on käyttänyt niin vähän puheenvuoroja Helsingin kaupunginvaltuustossa. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Kai Jaskari

Helsingin kaupunginvaltuuston poissaololistojen kärjessä komeilevat Jörn Donner (r.) ja Paavo Väyrynen (kd.), selviää Svenska Yle Huvudstadsregionin kartoituksesta.

Svenska Yle on selvittänyt myös, mitkä valtuustoryhmät ovat käyttäneet eniten puheenvuoroja. Yksittäisistä kaupunginvaltuutetuista kolme aktiivisinta puheajan käyttäjää tulee vasemmistoliitosta: Petra Malin, Paavo Arhinmäki ja Sami Muttilainen.

"Minun ei tarvitse selitellä mitään"

Kun Ylen toimittaja kysyy Jörn Donnerilta poissaoloista, tämä pyytää, ettei häntä kutsuttaisi lainkaan poliitikoksi millään politiikan tasolla: ei eduskunnassa, ei Euroopan parlamentissa eikä kaupunginvaltuustossa.

– Olen valistunut amatööri. En puhu asioista, joista en ole kiinnostunut puhumaan. Asioihin voi vaikuttaa myös kulissien takana.

Jörn Donner ei katso velvollisuudekseen selitellä 980 äänestäjälleen, miksi hän on ollut poissa kuudesta kokouksesta yhdestätoista ja miksi hän on toistaiseksi pitänyt valtuustossa vain yhden puheenvuoron.

– Olen luultavasti viimeistä kertaa valtuustossa, mutta minun ei ole koskaan tarvinnut selitellä äänestäjilleni mitään. En harjoita sellaista populistista politiikkaa, Donner sanoo.

Donnerin poissaolojen syitä ovat hänen omien sanojensa mukaan olleet matkat ja elokuvan kuvaukset. Donner on myös sairastellut valtuustokauden kuluessa.

"Olen ollut paikalla kun se on ollut mahdollista"

Kristillisdemokraattien listoilta sitoutumattomana Helsingin kaupunginvaltuustoon valittu Paavo Väyrynen istuu päätöikseen Euroopan parlamentissa.

Hän on jättänyt väliin viisi kokousta yhdestätoista, ja hän on pitänyt valtuustossa ainoastaan yhden puheenvuoron, joka kesti seitsemän sekuntia. Puheenvuorossaan hän asettui tukemaan puoluetoverinsa ehdotusta.

Väyrynen sanoo kuitenkin olleensa paikalla aina, kun se vaan on ollut mahdollista.

– Ne, jotka äänestivät minua, tiesivät, että istun Euroopan parlamentissa. Ja kristillisdemokraattien ryhmässä on luontevaa, että ryhmän puheenjohtaja Mika Ebeling puhuu, Väyrynen perustelee.

Vas: Valtuusto tärkeä keskusteluareena, koska oma apulaispormestari puuttuu

Kaikkein eniten Helsingin valtuustossa puheenvuoroja on käyttänyt vasemmistoliiton Petra Malin. Hän istuu kasvatus- ja koulutuslautakunnassa, mutta esittää puheenvuoroja usein myös sosiaalikysymyksistä.

– On valtuutettuja, jotka tekevät paljon työtä valtuustosalin ulkopuolella. Mutta on myös tärkeää keskustella [salissa] tärkeistä asioista. Mielestäni olen puhunut kysymyksistä, joista ei yleensä puhuta kovin paljon.

Myös kaksi seuraavaa aktiivisten puhujien sijaa menee valtuustossa vasemmistoliitolle. Petra Malinin mukaan tämä selittyy sillä, että vasemmistoliitto on suuri valtuustoryhmä, jolla ei ole omaa apulaispormestaria.

– Valtuusto on siksi tärkeä paikka, jossa voimme nostaa erilaisia kysymyksiä julkiseen keskusteluun ja varmistaa, että meidän painotuksemme otetaan huomioon kaupungin strategiassa ja budjetissa.

Jos jätetään yhden valtuutetun ryhmät pois laskuista, eniten puheenvuoroja valtuutettua kohden ovat käyttäneet vasemmistoliitto, keskusta ja demarit.

Suosittelemme sinulle