Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Presidenttiehdokkailla loppukirin paikka – Voiko ehdokas tehdä vaikutuksen omasta erinomaisuudestaan 7 minuutissa?

Viimeisenä mukaan ennättänyt Paavo Väyrynen pääsee avamaan ensimmäisenä vaalien kannalta tärkeät viime hetket

Presidenttiehdokkaat 2018
Vuoden 2018 presidenttiehdokkaat. Kuva: Sebastian Dahlström
Kari Ikävalko
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidenttiehdokas Paavo Väyryselle tarjotaan vaalivankkurien vetämiseen apua. Hän aloittaa suorien Ylen ehdokashaastatteluiden sarjan tänään.

Tunnin aikana ehdokkaat saavat pitää esimerkiksi presidentin uudenvuoden puhetta muistuttavan puheen. Seitsemässä minuutissa ehdokkaiden pitäisi pystyä ei pelkästään kertomaan selkeästi miksi on hyvä presidentti, vaan pyrkiä erottautumaan muista ehdokkaista.

Ehdokasilta noudattaa samaa kaavaa jokaisen ehdokkaan osalta. Kaikki ehdokkaat ovat samalla viivalla. Ehdokkaat käydään läpi seuraavien kahdeksan illan aikana.

Muiden kuin Paavo Väyrysen paikka on arvottu. Väyrynen sattui saamaan ensimmäisen illan sen takia, että hänen paikkansa vaaleissa varmistui aivan viime vaiheessa. Muuten häntä ei olisi saatu soviteltua siihen palapeliin, jolla tentit viedään läpi.

Ehdokasta analysoidaan ennen ja jälkeen useissa paikoissa

Vaalien ennakkoasetelmat ovat olleet poikkeukselliset, kun istuva presidentti Sauli Niinistö on ollut selvä ehdokas jatkokaudelle.

– Ehdokkaiden edesottamuksissa on tähän mennessä näkynyt vaalien asetelmat. Toivoisi, että mukana olisi tunnetta, eikä asioita A:sta Ö:hön, kaipaa ehdokastenttien tuottaja Olli Lindqvist.

Tunnin aikana ehdokas puhuu katsojille joko suoraan vastaanottimien äärellä klo 21 Ylen Tv1:n tai sitten Yle Areenan –nettilähetyksen tai tallenteen kautta.

Ennen ehdokkaan puhetta kaksi asiantuntijaa arvioi illan ehdokkaan tähän astista vaalityötä. Politiikan tutkija Mari K. Niemen lisäksi vaihtuva asiantuntija jatkavat vielä ehdokkaan puheen jälkeen. Lopuksi on vuorossa perinteinen ehdokas-toimittaja –osuus, joka vie noin puolet tenttiajasta.

Vaalitenttien yhteydessä Yle kertoo vuorossa olevista ehdokkaista laajoilla henkilöjutuilla. Tämän päivän ehdokas valitsijayhdistyksen listoilla vaaleihin ennättäneellä Paavo Väyrysellä on ollut vuosikymmeniä kantanut vahva usko siihen, että hänestä tulee jonain päivänä maan presidentti.

Yle.fi/uutiset –sivuilla seurataan samaan aikaan ehdokkaiden tenttiä. Kahdeksan ehdokkaan ajatuksia ja esiintymistä arvioivat tutkijatohtori Johanna Vuorelma ja puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio.

Ylen vaalikoneen lisäksi kaikki tammikuun 28. päivän vaalien ohjelmat ja jutut löytyvät Ylen vaalisivuilta.

Suosittelemme