Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kuka tahansa voi muuttaa osoitteesi paperilomakkeen täyttämällä – Posti ja maistraatti myöntävät ongelman

Rikolliset käyttävät systeemiä hyväkseen. Osoitteenmuutokset voi estää lähettämällä muuttosuojauspyynnön postille ja maistraatille.

Postitoimipiste
Kuva: Kaisu Nevasalmi / Yle
Niklas Fagerström,
Jaana Hevonoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Toisen osoitteen muuttaminen on mahdollista, kun täyttää osoitteenmuutoskaavakkeen ja lähettää sen postitse, jolloin henkilöllisyyttä ei tarkisteta.

Paperikaavakkeissa allekirjoitus riittää todistamaan henkilöllisyyden. Noin 20 prosenttia osoitteenmuutoksista tehdään yhä tällä perinteisellä tavalla. Posti ja maistraatti myöntävät petoksen mahdollistavan tietoturvariskin.

Sähköisesti tehtävissä osoitteenmuutoksissa tunnistaudutaan internetpankin avulla.

Kymmeniä tavaroita tilattiin väärään osoitteeseen

Viime vuonna ilmeni tapaus, jossa 30-vuotias nainen oli muuttanut 20-vuotiaan naisen osoitteen tämän tietämättä. Osoitteenmuutoksen tehnyt tilasi sen jälkeen kolmisenkymmentä tavaraa ja palvelua 20-vuotiaan nimissä.

Poliisi on tutkinut tapauksen ja se etenee oikeuden käsittelyyn.

Osoitteenmuutoskaavakkeessa kysytään myös henkilötunnusta. Yllä olevassa tapauksessa osoitteenmuutoksen tehnyt nainen oli murtautunut uhrin kotiin ja saanut sitä kautta käsiinsä tämän henkilötunnuksen.

Helsingin poliisin rikosasiainpäällikkö Hannu Kortelainen vahvistaa, että rikolliset käyttävät usein osoitteenmuutosmenetelmää tilatakseen tavaroita toisen nimissä.

Hannu Kortelainen
Hannu Kortelainen Kuva: Christoffer Kaski / Yle

– Rikollisella on enemmän aikaa tehdä petoksia, kun hän tekee ne osoitteenmuutoksen kohteeksi joutuneen nimissä. Laskut ja palautuspyynnöt lähetetään tällöin väärään osoitteeseen ja saattaa kestää kuukausia, ennen kuin uhri ymmärtää mistä on kyse, Kortelainen sanoo.

Väestörekisterikeskuksen johtaja Timo Salovaara toteaa, että hallintolain mukaan kansalaisilla on oikeus tehdä ilmoitukset kirjallisesti.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että meidän on hyväksyttävä postitse tehdyt ilmoitukset, eikä meillä ole identiteetin tarkistusmahdollisuutta Salovaara kertoo.

Åbo Akademin julkisoikeuden professori Markku Suksi vahvistaa asian.

– Lainsäädännössä ei näytä olevan vaatimusta siitä, että osoitteenmuutoksen tehneen henkilön identiteetti olisi tarkistettava, Suksi sanoo.

Osoitteenmuutokset on mahdollista estää

Rikosasiasianpäällikkö Kortelainen muistuttaa, että näiltä uhrin kannalta ikäviltä tapauksilta on kuitenkin mahdollista suojautua estämällä osoitteenmuutokset.

– Henkilö voi ilmoittaa, että haluaa eston osoitteenmuutoksille muuttosuojauspyynnöllä, hän kertoo.

Tämän voi tehdä kirjoittamalla vapaamuotoisen kirjeen sekä postille että maistraatille. Siitä on käytävä ilmi, että asiakas haluaa tehdä pyynnön, ja siinä on oltava asiakkaan henkilötunnus sekä omakätinen allekirjoitus.

Suojatulle postinsaajalle, ei voi tallentaa minkäänlaista osoitteenmuutosta tai jakelun keskeytystä niin kauan kun suojaus on päällä.

Kuvakaappaus
Kuva: posti.fi

Kortelainen suosittelee, että erityisesti niiden 16 000 suomalaisen, joiden henkilötunnukset varastettiin vuonna 2011, kannattaisi estää luvattomat osoitteenmuutokset.

Henkilötunnuksia on päätynyt rikollisten käsiin Itä-Suomen yliopiston ja Työtehoseuran rekistereistä. Niitä väärinkäytetään säännöllisesti petoksissa.

Lue lisää:

Joku julkaisi 16 000 suomalaisen henkilötunnukset netissä kuusi vuotta sitten – nyt niillä tehtaillaan tuhansia rikoksia vuodessa

Päiv. 9.1. kello 14, sosiaaliturvatunnus-sanat muutettu henkilötunnus-sanoiksi.

Suosittelemme sinulle