Virtuaali- eli kryptovaluuttojen huima arvonnousu oli yksi vuoden 2017 talousilmiöistä. Kryptovaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo monikymmenkertaistui viime vuoden aikana.
Esimerkiksi tunnetuimman kryptovaluutan bitcoinin vaihtokurssi nousi rakettimaisesti tammikuun noin tuhannesta dollarista lähes 20 000 dollariin joulukuussa. Huipun jälkeen kurssi on heilunut suurin piirtein 13 000–15 000 dollarin välillä.
Bitcoinin siirryttyä jäähylle vuoden lopussa monet muut vaihtoehtoiset kryptovaluutat kuten esimerkiksi Ripplen XRP ja Litecoin kävivät kaikkien aikojen kurssiennätyksissään.
Kaikkien kryptovaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo oli Coinmarketcap-sivuston mukaan perjantaina 690 miljardia dollaria eli yli 560 miljardia euroa. Sillä maksaisi Suomen valtionvelan viiteen kertaan.
Kryptohuuma sai useiden maiden keskuspankit ja viranomaiset varoittelemaan bitcoiniin ja muihin virtuaalivaluuttoihin sijoittamiseen liittyvistä riskeistä.
Varoituksista huolimatta tämän vuoden alussa alan kasvu on jatkunut vahvana. Tammikuussa osa suurimmista kryptovaluuttapörsseistä keskeytti väliaikaisesti uusien käyttäjätilien rekisteröimisen palveluihinsa suuren kysynnän vuoksi.
Pyysimme kolmea alan asiantuntijaa arvioimaan, mitä kryptovaluuttamarkkinoilla ja lohkoketjuteknologia-alalla tapahtuu tänä vuonna.
Valaat ja pumppaushuijarit vaanivat aloittelijoita
Erilaisia virtuaalivaluuttoja on yli tuhat. Niiden voimakkaasti vaihtelevat vaihtokurssit perustuvat toistaiseksi lähes täysin spekulaatioon, koska useimpien kryptojen taustalla olevat teknologiat ja palvelut ovat vasta suunnitteluasteella.
Säätelemättömät kryptovaluuttamarkkinat ovat tällä hetkellä kuin villi länsi. Lohkoketjuasiantuntija Teemu Päivinen toteaa, että kryptovaluuttamarkkinoilla käydään monenlaista hämärää kauppaa.
Päivinen on suomalaisen bitcoin-kauppapaikka Coinmotionin alkuperäinen perustaja. Hän toimii tällä hetkellä muun muassa suomalaisjohtoisen start-upin Zipperin neuvonantajana. Hong Kongista käsin toimiva yritys kehittää turvallista kryptovaluuttalompakkoa älypuhelimeen.
Sosiaalisessa mediassa leviävä hype ja huhut, yksittäisten alan vaikuttajien Twitter-viestit sekä spekulaatio lohkoketjufirmojen yhteistyökuvioista suuryritysten kanssa voivat heiluttaa virtuaalivaluuttojen kursseja useita kymmeniä prosentteja vuorokaudessa.
Samalla valaiksi kutsutut suursijoittajat, automaattista kauppaa käyvät botit ja niin sanotut pump and dump -ryhmät voivat manipuloida kursseja ja repiä voittoja pahaa aavistamattomien sijoittajien selkänahasta.
Päivisen mukaan ongelmana on, että tällä hetkellä hämärä kaupankäynti ei ole varsinaisesti laitonta, koska kryptovaluutat ei ole arvopapereita. Siten arvopaperikauppaa säätelevät lait eivät koske kryptoja.
Professori pitää bitcoinia kuplana
Oxfordin yliopiston Oxford Internet Instituten professori Vili Lehdonvirta toteaa, että kryptomarkkinoilla on meneillään kova buumi. Vaihtokurssit kasvavat kohisemalla, kun ostajia tulee lisää.
– Samaan aikaan varsinaisella sovelluspuolella ei ole edetty yhtään samassa tahdissa, Lehdonvirta sanoo.
Lehdonvirran mukaan bitcoinia mainostettiin alun perin digitaalisena vaihdonvälineenä, jota käytetään valuuttana nettikaupassa. Bitcoinin arvon noustua ja vaihtokurssin heiluessa sen maksuvälinekäyttö on kääntynyt laskuun.
Lehdonvirta katsoo, että bitcoin-sijoittamisesta on tullut spekulointia ja uhkapeliä, jossa kaikki huomio keskittyy vaihtokursseihin.
– Se valuuttakurssi ei perustu potentiaaliin maksuvälineenä tai mihinkään muuhunkaan käyttöön. Se perustuu puhtaasti yksityisten ja jonkin verran institutionaalistenkin sijoittajien innostukseen. Se kestää niin kauan kuin se innostuskin kestää.
Professori ei halua arvioida, miten kryptovaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo tai bitcoinin vaihtokurssi tulee kehittymään jatkossa.
– En minä eikä kukaan muukaan mielestäni pysty sitä arvioimaan. Se on ihan arvailua.
Lehdonvirran mielestä bitcoin on vahvasti yliarvostettu ja kryptovaluuttamarkkinoilla on meneillään kupla.
Hänen mukaansa aiempiin kupliin verrattuna tässä on erona se, että bitcoinia voi ostaa periaatteessa kuka tahansa. Aiemmissa osakepörssikuplissa potentiaalisten ostajien joukko oli paljon rajatumpi.
Siksi professorin mukaan kryptokuplassa kasvun rajat ovat paljon korkeammalla, koska ihmiset ympäri maailmaa voivat laittaa rahojaan kiinni virtuaalivaluuttoihin.
Lainarahalla kryptokasinolle pelaamaan
Lehdonvirta toivoo, että viranomaiset lisäisivät kryptomarkkinoiden sääntelyä, koska osa ihmisistä on jo alkanut ottaa lainoja ostaakseen kryptovaluuttoja.
Hän ei ole huolissaan asiaan paneutuneista alan harrastajista, jotka pelaavat kryptovaluutoilla ja tietävät riskit.
– Häviäjiä usein ovat, ikävä kyllä, vähän huonosti informoidut ihmiset, jotka unelmoivat suurista rahoista ja siitä, että saisivat kerralla rahahuolensa korjattua. Vähän niin kuin tällainen lottokansa, Lehdonvirta arvioi.
Professorin mukaan tietoteknisesti valveutumattomilla ihmisillä ei välttämättä ole kykyä erottaa esimerkiksi legitiimiä sijoitusta pump and dump -ryhmän tekemästä vaihtokurssin pumppaushuijauksesta (Business Insider).
– Kun WinCapita-kansa lähtee siihen mukaan, niin niitähän viedään ihan 6-0. Toivoisin, että regulaattorit vähän asiaan paneutuisivat.
Lehdonvirta arvioi, että kun suuret massat tulevat kryptomarkkinoille, niin syntyvillä tappioilla voi olla merkitystä monien ihmiselämien ja koko finanssijärjestelmän kannalta.
– Sillä voi olla mahdollisia systeemisiä vaikutuksia, kun kyseessä ei ole enää vain eristynyt peli. Ihmisten velkaantumisen ja rahastojen kautta sillä voi olla kasvaessaan vaikutuksia muihin rahoitusjärjestelmän osiin.
Ethereum-verkko ylikuormittumassa
Teemu Päivisen mielestä bitcoinin arvonnousu ei ole alan suurin ongelma, koska bitcoin toimii arvonsäilyttäjänä.
Sen sijaan hän on huolestunut avoimeen lähdekoodiin ja lohkoketjuun perustuvan hajautetun Ethereum-älysopimusalustan toimivuudesta.
Päivinen katsoo, että Ethereumin päälle rakennettavat lukuisat kuluttajapuolen sovellukset ja niihin liittyvät kryptovaluutat ovat kuplassa.
Valtaosa markkina-arvoltaan suurimmista kryptovaluutoista on tällä hetkellä Ethereumin teknologiaan perustuvia ERC-20-rahakkeita.
– Monet tällaiset projektit ovat suurten lupausten takia nousseet tosi arvokkaiksi. Mutta niillä ei ole tällä hetkellä mitään selkeää reittiä siihen, että ne saataisiin toteutettua, Päivinen arvioi.
Ongelmana on Ethereumin hidastuminen ja transaktiokulujen huima nousu liikenteen kasvaessa verkossa.
CryptoKitties nosti kissan pöydälle
Päivinen mainitsee esimerkiksi Ethereumin päällä toimivan CryptoKitties-pelin, joka julkaistiin viime vuoden loppupuolella. Siinä pelaajat keräävät ja jalostavat erilaisia yksilöllisiä kissoja.
He voivat myydä ja ostaa kissoja kryptovaluutta etherillä. Kalleimmista virtuaalikissoista on maksettu useita tuhansia euroja vastaavia summia.
CryptoKitties jumitti pahasti Ethereum-verkon. Päivinen arvioi, että nykyinen Ethereum-verkko ei tule kestämään, jos sen päälle rakennetaan kuluttajapuolen maksuverkkoja ja muita raskaita palveluja.
Päivisen mukaan Ethereumin skaalautumisongelmat on pakko ratkaista ennen kuin mikään lohkoketjusovelluksista tulee toteutumaan.
Skaalautumisella tarkoitetaan verkon mukautumista kasvavaan tietovirtaan ja lisääntyviin transaktioihin.
– Uskon, että kun Ethereumin päälle tuotteitaan rakentaneet projektit alkavat tuomaan tuotteitaan ulos, niin huomataan, että ei tämä toimi. Siinä kohtaa sattuu jotakuta.
Päivisen mukaan tilanne voi johtaa siihen, että Ethereumin oman kryptovaluutan etherin ja muiden virtuaalivaluuttojen vaihtokurssit laskevat ja sijoittajien innostus laimenee.
Sääntelyä odotettavissa
Suomalaisjohtoisen kryptoalan start-up-yrityksen ETHLendin edustaja Martin Wichmann arvioi, että tänä vuonna alan sääntely tulee lisääntymään.
Wichmann ennustaa, että varsinkin digitaalisiin joukkorahoituskierroksiin eli ICO:ihin tullaan puuttumaan.
Yhdysvaltain arvopaperivalvontaviranomaiset ovat jo tarttuneet ICO:ihin, mutta EU-komissio on toistaiseksi ollut odottavalla kannalla. Suomen pankkivalvoja Finanssivalvonta varoitti marraskuussa sijoittajia ICO:jen riskeistä.
Kiina ja Etelä-Korea puolestaan kielsivät viime vuonna ICO-rahoituskierrosten järjestämisen.
Ethereumin päälle hajautettua vertaistason luotonantopalvelua kehittävä ETHLend toimii tällä hetkellä Virosta käsin.
Wichmannin mukaan yritys keräsi viime vuoden loppupuolella järjestämällään ICO-kierroksella 16,5 miljoonaa euroa vastaavan summan kryptovaluutta etheriä. Yrityksen ICO:ssaan myymällä LEND-rahakkeella saa alennusta ETHLend-palvelun käyttömaksuista.
Wichmannin mukaan kryptoalan ICO-tilanne ei voi jatkua loputtomiin nykyisen kaltaisena.
– Jengi kerää satoja miljoonia rahoitusta, vaikka heillä ei ole periaatteessa mitään tuotetta tai palvelukonseptia. Todennäköisesti suurimmalla osalla yrityksistä ei ole minkäännäköistä business modelia eli logiikkaa, millä ne tulevat tekemään rahaa, Wichmann sanoo.
Sveitsiin nousee Kryptolaakso
Myös Päivisen mielestä viranomaisten pitäisi alkaa säännellä kryptovaluuttakauppaa paljon tarkemmin. Hänen mukaansa lohkoketjuyritysten on ongelmallista navigoida nykyisessä regulatiivisessa ympäristössä.
– Missään ei ole selkeyttä sen suhteen, mitä saa tehdä ja mitä ei. Kuinka paljon esimerkiksi ICO:issa täytyy saada osallistujilta henkilöllisyystietoja? Sitten kun tähän tulee selkeät säännöt, niin uskon, että se helpottaa kaikkien toimintaa, Päivinen sanoo.
Hän toivoo, että myös Suomi päättäisi, mitä kryptoalan projekteilta vaaditaan.
– Haluaisin, että tällaiset projektit pystyisivät olemaan Suomessa. Tällä hetkellä oikeastaan kaikki menevät Sveitsiin, mikä on vähän harmillista.
ETHLendin Wichmann arvioi, että nykyisten verotuskäytäntöjen takia Suomessa ei tulla näkemään yhtään ICO:a. Siksi ETHLendkin toimii Virossa, jossa yritys voi käyttää ICO:lla kerätyn rahoituksen omiin kuluihinsa.
–Jos suomalaisen firman kautta tekee ICO-joukkorahoituskierroksen, niin se voidaan käsittää yrityksen kassavirtana. Silloin me maksaisimme sijoittajien alkupääomasta 20 prosenttia yritysveroa. Tämä on ihan naurettava malli, Wichmann sanoo.
Hän kertoo, että ETHLend on avaamassa toimiston Sveitsiin, josta on muodostumassa lohkoketjuyritysten keskus Euroopassa. Zugin kanttonia kutsutaan jo Kryptolaaksoksi (Crypto Valley) ja Chiasson kaupunkia Kryptopolisiksi (Cryptopolis).
Esimerkiksi Ethereum-alustan taustalla vaikuttava Ethereum Foundation sijaitsee Sveitsissä. Myös suomalaisjohtoinen Streamr pitää kotipaikkanaan Zugia. Yritys kehittää älylaitteiden tuottamien tietovirtojen kaupallistamiseen tähtäävä palvelua.
– Sveitsissä kantonit ovat ottaneet lähestymistavan, että ne haluavat tukea tätä uutta digitaalista revoluutiota ja lohkoketjuteknologian kehitystä. Ne ovat muovanneet ympäristöt sellaisiksi, että sinne kannattaa mennä, Wichmann sanoo.
Myös Aasiaan on kehittymässä lohkoketjuyritysten keskittymiä. Esimerkiksi Hong Kongissa Zipperin lisäksi päämajaansa pitää suomalaisjohtoinen mobiilidatapakettien markkinapalvelua kehittävä Dent.
Lue myös:
Bitcoin-huuma kasvaa – helsinkiläinen kauppias myi "satojen tuhansien eurojen" polkupyöriä
Tienaatko kryptovaluutoilla? Näin pidät verokarhun tyytyväisenä