Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tulipallo valaisi taivaan tiistaiaamuna – Nosturinkuljettaja: Se oli tähdenlento potenssiin sata

Valoilmiö näkyi eri puolilla Suomea.

Tähtitaivas
Arkistokuva. Kuva: Usplash / Pixabay
Paula Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun yliopistollisen keskussairaalan rakennustyömaalla nosturinkuljettajana työskentelevä Klaus Ristola havahtui nosturissaan aamukahdeksan jälkeen, kun horisontissa liikkui kirkas valopallo.

– Se oli tähdenlento potenssiin sata. Sitä ei voinut olla huomaamatta, kun oli vielä täysin pimeää. Se oli sekunnin verran näkyvissä, tuli hyvin jyrkässä kulmassa ja katosi sitten horisontin taa, Ristola kertoo.

Kyseessä oli tulipallo, josta on tehty runsaasti havaintoja eri puolilta Suomea. Ursan havaintojärjestelmään Taivaanvahtiin tulipallosta oli tehty tiistai-iltapäivään mennessä kuutisenkymmentä havaintoa. Suurin osa havainnoista on Lounais-Suomesta. Tämä selittyy mahdollisesti sillä, että sää oli Lounais-Suomessa tapahtumahetkellä selkeä.

Lohtajalla tulipallo saatiin videolle

Tulipallo havaittiin Suomen taivaalla kello 8.08. Johannes Karhulan Lohtajalla sijaitseva kamera tallensi tulipallon putoamisen. Videolta näkyy, miten tulipallo putoaa alas jyrkässä kulmassa.

Taivaanvahti-sivustolla kerrotaan, että Ursan tulipallotyöryhmän mukaan tulipallon lento on loppunut keskellä Perämerta, Kokkolasta pohjoiseen.

Tulipallot ovat harvinaisen kirkkaita tähdenlentoja, joihin voi liittyä meteoriitin putoaminen. Useimmat tulipallot näkyvät taivaalla vain 1-5 sekuntia. Tulipallojen havaitseminen ei ole Suomessa harvinaista: Taivaanvahti-verkkopalveluun tulipalloista tehdään havaintoja muutamia kertoja kuukaudessa.

Tulipallohavainnoista kertoi ensimmäisenä Iltalehti

Suosittelemme sinulle