Vanhan alkoholilain aikainen viimeinen vuosi tuotti Alkolle omalaatuisen tasavuoden: 2017 oli valtion viinamonopolille tasan kymmenes vuosi peräkkäin, kun sen litramyynti miinusti. Keskipäivällä julkaistun viime vuoden myyntitilaston mukaan miinusta tuli nyt 0,3 prosenttia, mikä on selvästi vähemmän kuin aiempina vuosina, mutta alaspäin kuitenkin.
Alkon edellinen plussavuosi oli 2007, joka oli samalla pitkäripaisen kaikkien aikojen ennätysvuosi litroissa mitattuna: juomia meni 113,5 miljoonaa litraa. Siitä on tultu alas 20,3 miljoonaa litraa viime vuoden 93 miljoonaan litraan.
Eniten viime vuonna supistui muut miedot viinit -luokan myynti (- 8,4%). Luku ei sisällä puna-, valko-, kuohu-, rosee- eikä väkevien viinien myyntiä. Myös väkevien viinien myynti laski roimasti (-6,3%). Puna- ja valkoviinit kirjasivat 1,2 prosentin nousun ja talouden elpymiseen viittaavat kuohuviinit 3,9 prosentin myynnin kasvun. Roseet pomppasivat 7,3 prosenttia.
Lakimuutos kirpaisee
Alkaneesta vuodestakin taitaa tulla miinusvuosi. Siitä pitää huolen vuoden alusta voimaan astunut alkoholiuudistus, joka muiden muutosten ohella nosti Alkon myyntiyksinoikeuden alarajan 4,7 prosentista 5,5 prosenttisiin juomiin. Se tarkoittaa, että maksimissaan 5,5 prosenttisia juomia eli nelosoluita, siidereitä, lonkeroita ja limuviinoja saavat nyt myydä muutkin kuin Alko, kun aikaisemmin ruokakaupat, kioskit ja muut saivat myydä maksimissaan keskioluen vahvuisia tuotteita.
Lakimuutos tietää Alkolle sitä, että oluen, siiderin ja long drink -juomien myynti putoaa 70-90 prosenttia, mikäli lakiesityksen arviot seurauksista toteutuvat. Alkon lausunnon mukaan se merkitsee yhtiölle vähintään 100 miljoonan euron myyntitulojen menetystä, joka on noin 7 prosenttia Alkon liikevaihdosta.
Tosin oluiden, lonkeroiden ja siiderien litramyynti on mennyt Alkossa alamäkeä jo muutenkin vuosikausia peräkkäin. Viime vuosi oli poikkeus vain longdrinkien osalta: lonkeromyynti nousi 2,9 prosenttia. Oluiden ja siiderien miinustus jatkui viime vuonnakin aiempien vuosien tapaan.