Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Pormestarit, VR ja Finnair: Lentoradan rakentaminen täytyy aloittaa pian – "Matkustajat odottavat nopeita yhteyksiä"

Nopea raideyhteys Helsinki-Vantaan lentoasemalle ei tällä hetkellä kuulu suunniteltujen liikenneinvestointien joukkoon, vaikka rata on selvityksissä todettu kannattavaksi.

Paikallisjuna.
Kuva: Derrick Frilund / Yle
Maija Mokkila
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin ja Tampereen pormestarit Jan Vapaavuori ja Lauri Lyly kiirehtivät yhdessä VR:n ja Finnairin toimitusjohtajien kanssa niin sanotun lentoradan rakentamista.

Heidän mukaansa lentoradan rakentaminen on lähitulevaisuuden tärkein liikenneinvestointi ja sitä pitäisi pikaisesti edistää.

– Lentoradalla on suurempi strateginen merkitys koko liikennejärjestelmämme toimivuudelle tulevaisuudessa. Sen positiivinen vaikutus koko maan kasvulle on merkittävä, pormestari Vapaavuori sanoo johtajien yhteisessä tiedotteessa.

Suoraan kentälle maakunnista ja keskustasta

Lentorata mahdollistaisi maakunnista vaihdottoman yhteyden Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja nopeuttaisi matkaa kentälle Helsingin keskustasta.

Lentorataa varten pitäisi rakentaa kolmas raide Tampereelta Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta Helsinkiin. Radan voisi kytkeä myös mahdolliseen Helsinki-Tallinna -tunneliin ja sen kautta eurooppalaiseen liikenneverkkoon. Tämä ei kuitenkaan pormestareiden mukaan ole radan mielekkyyden kannalta välttämätöntä.

Pormestarit huomauttavat myös, että Lentoradan avulla etelän suurimmat kaupunkiseudut Helsinki, Tampere ja Turku olisi mahdollista yhdistää niin, että ne kaikki olisi mahdollista saavuttaa noin tunnissa.

Päärata tukossa ilman kolmatta raidetta

Lentorata myös parantaisi liikenteen toimivuutta pääradalla. VR painottaa, että erityisesti Helsinki–Tampere-rataosa on tällä hetkellä täynnä eikä junavuoroja ole mahdollista lisätä kysytyimpinä aikoina. Matkustajamäärä kaupunkien välillä on kasvanut kahtena viimeisenä vuotena yli viidenneksen vuoteen 2015 verrattuna.

– Uusi suora rata Helsinki–lentoasema–Kerava, eli niin sanottu Lentorata, poistaisi nykyisen pullonkaulan ja mahdollistaisi lisää junia pohjoiseen ja itään, VR:n toimitusjohtaja Rolf Jansson toteaa tiedotteessa.

Matkailijat vaativat toimivia yhteyksiä

Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo puolestaan korostaa, että lentorata on välttämätön lentomatkustajien määrän kasvaessa.

– Voimme kiihdyttää kasvua, jos kehitämme määrätietoisesti infrastruktuuriamme oikeaan suuntaan. Suomi elää matkailubuumia ja meidän on nyt mahdollisuus rakentaa Suomesta todellinen matkailumaa. Matkustajat odottavat nopeita yhteyksiä ja eri liikennemuotojen sujuvaa yhteistoimintaa, hän sanoo tiedotteessa.

Vuonna 2017 valmistuneen Liikenneviraston ESSI-selvityksen mukaan Lentorata on pääosin maan alle suunniteltu kaukoliikenteen yhteys Keravan Kytömaan ja Pasilan välillä. Rata kulkisi lentoaseman terminaalin kautta. Lentoradalle tulisi yhteydet sekä pääradalta että oikoradalta.

Suosittelemme sinulle