Venäläiset ovat nostaneet suomalaisten alusten riskiluokitusta kertomatta siitä Suomen viranomaisille, kertoo Trafin osastopäällikkö Juha-Matti Korsi STT:n haastattelussa.
Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että suomalaisia rahtialuksia on pysäytetty Venäjällä lyhyessä ajassa poikkeuksellisen paljon. Korsi toteaa, että tähän mennessä seitsemän suomalaista alusta on pysäytetty.
– Se on alkanut viime vuoden lopulla ilman, että Trafille on tullut mitään erityistä ilmoitusta, Korsi huomauttaa.
Riskiluokituksen nostaminen mahdollistaa hänen mukaansa sen, että aluksia voidaan mennä tarkastamaan kansainvälisessä satamavaltiotarkastusjärjestelmässä sovitun aikaikkunan ulkopuolella.
Aluksen pysäyttäminen satamaan tulee varustamoille kalliiksi. Lisäksi toiminnalla on vaikutusta varustamon ja aluksen kansainväliseen riskiluokitukseen. Se velvoittaa Pariisin kansainvälisen sopimuksen allekirjoittajamaita tekemään muissa satamissa tarkastuksia varustamon muihin aluksiin, kertoo Helsingin Sanomat.
Venäjä ei ole perustellut toimintaa
Trafi on kysynyt Venäjän viranomaisilta kahteen otteeseen, minkä takia suomalaisten alusten riskiluokitusta on nostettu. Vastausta ei ole vielä saatu.
Korsi epäilee, että asialla saattaa olla yhteyttä siihen, että marraskuussa Suomessa pysäytettiin venäläisalus öljyvuodon takia.
Suomen varustamojen etujärjestön toimitusjohtaja Tiina Tuurnala kertoi Helsingin Sanomille, että normaalisti suomalaisia rahtialuksia pysäytetään maailmalla koko vuoden aikana keskimäärin kaksi kertaa.
Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) osastopäällikkö Mikael Nyberg toteaa, että myös ministeriö odottaa venäläisten vastausta suomalaisalusten tarkastusten syistä ja perusteista.
Asiaa hoidetaan nyt Trafin kautta. Tarvittaessa LVM ja ulkoministeriö ovat yhteydessä Venäjälle.
– Me emme ole vielä olleet venäläisiin yhteydessä, mutta seuraamme asiaa ja valmistaudumme niin, että pystymme nopeasti reagoimaan poliittisella tasolla, jos siihen on tarvetta, toteaa Mikael Nyberg.
Trafi arvioi nyt sekä suomalaisalusten että venäläisen aluksen pysäytysten syitä, puutteita ja huomautuksia. Trafi on myös suomalaisiin varustamoihin yhteydessä ja neuvoo, miten pitää toimia tarkastustilanteissa ja millaisia muutoksenhakumenettelyjä on olemassa.