Hyppää sisältöön

Niinistö aktiivimallista: Jos työtön täyttää velvoitteet, se ei heikennä hänen asemaansa – vasemmiston ehdokkailta täystyrmäys

Presidenttiehdokkaat pohtivat työttömyysturvaa vaalitentissä Oulussa.

Sauli Niinistö otti kantaa aktiivimalliin tänään Oulussa. Kuva: Lehtikuva / Timo Heikkala
Ensio Karjalainen

Presidenttiehdokkaista sosiaalidemokraattien Tuula Haatainen ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen tyrmäävät eduskunnan hyväksymän työttömyysturvan aktiivimallin. Erityisesti Tuula Haatainen haastoi Oulun vaalitentissä valitsijayhdistyksen Sauli Niinistön esittelemään kantansa aktiivimallista.

Yle Oululle tentin jälkeen antamassaan lausunnossa Sauli Niinistö toteaa, että "eduskunnassa keskustelun aikana ja ponnessa todetaan, että pitää seurata, että kaikilla on mahdollisuus osoittaa aktiivisuutta".

– Sitä on syytä seurata, käykö näin. Eduskunnan lausuma viittaa siihen, että siellä on ollut epäilyksiä, ja oletan, että eduskunta päätöksensä mukaisesti seuraa tilannetta.

Niinistö: Suomessa epänormaali tilanne

Niinistöltä tivattiin tentissä, heikentääkö aktiivimalli työttömän asemaa. Hänen mukaansa työttömän täyttäessä aktiivivelvoitteet malli ei heikennä työttömän asemaa.

– Vastaan, onko aktiivimalli työttömän edun kannalta heikentävä asia. Jos työttömänä oleva täyttää aktiivivelvoitteet, ei heikennä, Niinistö totesi.

– Sen vuoksi on tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus täyttää aktiivitoimet, Niinistö sanoo.

Nyt on petetty kaikki lupaukset.

Merja Kyllönen

Niinistö totesi Oulun vaalikeskustelussa, että ei ole normaalia, että yhtä aikaa Suomesta puuttuu työvoimaa ja työttömyyttä on runsaasti. Niinistön mukaan aktiivimalli ei välttämättä syvennä kansan kahtiajakoa.

– Jos turvataan mahdollisuus täyttää aktiivivelvoitteet, niin ei syvennä kansan kahtiajakoa, Niinistö sanoi.

Haatainen: Kansa jakautuu kahtia

Tuula Haatainen puolestaan toteaa Yle Oulun haastattelussa tentin jälkeen, että aktiivimalli jakaa kansan kahtia.

– Se herättää suunnatonta ahdistusta työttömissä. Työttömien sosiaaliturvaa leikataan, ja heille ei anneta todellisia mahdollisuuksia saada töitä tai päästä työvoimapoliittiseen koulutukseen.

– Mallissa on lähdetty liikkeelle rankaisuajattelusta, siksi se herättää ihmisten keskuudessa todella närkästystä, Haatainen sanoo.

Merja Kyllösen mielestä aktiivimalli on valitettava esimerkki eriarvostamisesta, mitä Suomessa tehdään.

– Tämä on suora työttömyysturvan leikkuri. Nyt on petetty kaikki lupaukset, joita annettiin, kun yhteisiä säästötoimenpiteitä luotiin, Kyllönen sanoi tentissä.

Lue myös:

Missä Niinistö tietää olevansa huono? Kuka on vaikuttanut eniten Huhtasaaren ajatteluun? Presidenttiehdokkaat avaavat elämänsä

Suosittelemme sinulle