Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

EU-tukisotkuissa ryvettynyt Keski-Pohjanmaan liitto tekee korjausliikkeitä: "Liitto on toimintakykyinen, mutta työtehtäviin voi tulla viilauksia"

Keski-Pohjanmaan maakuntaliitto menetti poikkeuksellisesti oikeuden jakaa EU-hankerahoja kirjausvirheiden takia. Nyt liitossa yritetään korjata virheet ja parantaa työilmapiiriä.

Keski-Pohjanmaan liiton julkisivu.
Kuva: Kalle Niskala / Yle
Iina Kluukeri
Avaa Yle-sovelluksessa

Keski-Pohjanmaan liiton ympärillä on kuohunut viime viikkoina, kun työ- ja elinkeinoministeriö otti liiton erityistarkkailuun ja peruutti toistaiseksi liiton oikeuden myöntää EU-hankerahoja.

Ongelma oli se, että hankkeiden henkilömuutoksia ei ollut kirjattu EU:n sähköiseen järjestelmään. Maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula arvioi aiemmin, että syynä voi olla tietämättömyys ministeriön ohjeiden muuttumisesta.

Asiaa selvitettäessä kävi ilmi, että työpaikalla on ristiriitoja, jotka ovat saattaneet johtaa ongelmiin. Liitto ei voi myöntää tukia, ennen kuin työ- ja elinkeinoministeriö toteaa, että asiat ovat kunnossa.

Keski-Pohjanmaan maakuntaliitto on toimintakykyinen EU-hankerahasotkuista huolimatta, arvioi maakuntahallituksen puheenjohtaja Antti Mäkelä.

– Tähtäimessä on, että jo alkukesästä saadaan ministeriöltä takaisin valtuudet myöntää EU-rahoja vielä tälle vuodelle.

Maakuntahallitus pohti tilannetta keskiviikkona ylimääräisessä kokouksessa ja kävi läpi sisäisen tarkastuksen raportin.

Sisäisen tarkastuksen raportissakin suositeltiin työtehtävien viilauksia, joten niitä voi olla tulossa.

Hallituksen puheenjohtaja Antti Mäkelä

Hallituksen puheenjohtaja Mäkelän mukaan raportin perusteella ketään ei siirretä toisiin tehtäviin, mutta helmikuussa voidaan tehdä viilauksia toimenkuviin.

– Työntekijöiden tehtäväkuvia päivitetään lähiaikoina, esimerkiksi rakennerahastohankkeiden hallinnointiin saattaa tulla muutoksia. Sisäisen tarkastuksen raportissakin suositeltiin työtehtävien viilauksia, joten niitä voi olla tulossa, arvioi Mäkelä.

Työilmapiiriä tarkkaillaan

Työilmapiiriä seurataan jatkossakin ja sisäisen valvonnan ohjetta päivitetään. Sen tarkemmin maakuntahallituksen puheenjohtaja ei asiaa avaa.

Onko liiton maine kokenut kolauksen?

– Eihän tämä ulospäin varmasti näytä mukavalta. Mutta liitto on toimintakykyinen ja nyt asiat on saatava sille mallille, että työrauha ja hankerahojen myöntämisvaltuudet palaavat.

Työ- ja elinkeinoministeriö tekee uuden tarkastuksen Keski-Pohjanmaan liittoon lähiaikoina. Hankerahakirjausten takia ministeriö perii liitolta takaisin noin 200 000 euroa hankerahoja. Kärsijöinä ovat alueen ammattikorkeakoulu ja yliopistokeskus, joiden hankkeiden kirjauksista on kyse.

Lue lisää: Ministeriö sulki maakuntaliiton rahahanat – liitto ei noudattanut ohjeita ja kärsii huonosta työilmapiiristä

Suosittelemme