Hyppää sisältöön

EU eri linjoilla Yhdysvaltain kanssa: "Iranin ydinsopimus toimii"

Euroopan Unionin ulkoministerin mukaan sopimus on onnistunut päätavoitteessaan eli Iranin ydinohjelma pysyy tarkassa seurannassa.

Britannian Boris Johnson, Ranskan Jean-Yves Le Drian ja Saksan Sigmar Gabriel lehdistötilaisuudessa tavattuaan Iranin ulkoministeri Jawad Zarifin. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
Risto Mattila

EU on eri linjoilla Yhdysvaltain kanssa Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tähän saakka arvostellut sopimusta useaan otteeseen, mutta EU:n ulkoministerin Federica Mogherinin mielestä se toimii.

Mogherini keskusteli sopimuksesta torstaina Iranin ulkoministerin kanssa Brysselissä. Ulkoministeritapaamisessa haluttiin estää sopimuksen vesittyminen.

Tapaamiseen osallistuivat myös Britannian, Ranskan ja Saksan ulkoministerit.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi uutistoimisto AP:n mukaan, että tänään ei tullut esille merkkejä siitä, etteikö Iran kunnioittaisi sopimusta omalta osaltaan.

Britannian ulkoministeri Brian Johnson puolestaan kommentoi sopimusta toteamalla, että "parempaakaan ratkaisua ei ole esitetty."

Presidentti Trumpilta odotetaan huomiseen mennessä vahvistusta sille, sitoutuuko Yhdysvallat sopimuksen jatkoon.

Trump sitoutumassa sittenkin jatkoon?

Uutistoimisto AP:n lähteiden mukaan Trump olisi vahvistamassa jatkon maan sitoutumiselle. Yhdysvalloissa presidentin on vahvistettava sopimus 90 päivän välein. Jos Trump jättäisi sopimuksen vahvistamatta, kongressi voisi päättää uusista pakotteista Irania vastaan.

AP:n mukaan Trumpin kuitenkin odotetaan ilmoittavan uusista kohdennetuista pakotteista yksittäisiä iranilaisia ihmisiä ja yhtiöitä vastaan.

Vuonna 2015 solmitulla sopimuksella rajoitettiin Iranin ydinohjelmaa, jotta se ei kehittäisi ydinasetta. Vastineeksi poistettiin maahan kohdistuneita kansainvälisiä pakotteita.

Aiheesta muualla:

German Foreign Minister: Preserve Nuclear Deal, but Confront Iran About Its Role in Middle East (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle