Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Saudinaiset pääsivät ensi kertaa katsomaan jalkapallo-ottelua stadionilla

Kruununprinssi Mohammed bin Salmanin johdolla vanhoillinen kuningaskunta on hellittänyt joitakin naisiin kohdistuvia rajoituksia.

Jalkapallokatsomossa hurrataan ja heilutetaan joukkueen värejä. Miesten joukossa on naisia mustissa abaya-kaavuissa.
Konservatiivisessa Saudi-Arabiassa naiset pääsivät ensi kertaa jalkapallostadionille ottelua seuraamaan. Naisille on osoitettu paikat "perhekatsomossa". Jeddassa käydyssä ottelussa vastakkain olivat joukkueet al-Ahly ja al-Batin. Kuva: STR / EPA
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudi-Arabiassa naiset ovat päässeet ensi kertaa seuraamaan jalkapallo-ottelua stadionilla.

Vanhoillinen kuningaskunta on monin tavoin rajoittanut naisten toimintavapautta, ja naisia ei ole haluttu päästää urheiluotteluiden yleisöön miesten sekaan.

Nyt kruununprinssi Mohammed bin Salman yrittää uudistaa Saudi-Arabian imagoa.

Aiemmin ilmoitettiin, että naiset pääsevät itse ajamaan autoa ensi kesäkuusta alkaen. Syyskuussa satojen naisten sallittiin tulla pääkaupungin Riadin urheilustadionille kansallispäivän juhlallisuuksiin.

Saudinaiset saivat ensi kertaa pääsyn jalkapallo-otteluun Jeddassa Punaisenmeren rannikolla. Perjantain ottelussa vastakkain olivat joukkueet al-Ahly ja al-Batin.

– Tämä tapahtuma todistaa, että olemme matkalla menestyksekkääseen tulevaisuuteen. Olen ylpeä, että voin todistaa näin massiivista muutosta, jeddalainen jalkapallofani Lamya Khaled Nasser sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Vielä vuonna 2015 Jeddassa pidätettiin stadionille otteluun yrittänyt nainen, jonka syytettiin pukeutuneen mieheksi.

Noura Bakharji sanoi tunteneensa katkeruutta, kun hänen veljensä palasivat stadionilta ja kertoivat, miten jännittävää ottelun seuraaminen paikan päällä on.

– Katsoin aina kisoja televisiosta, kun veljeni menivät stadioneille... Kysyin itseltäni toistuvasti: 'Miksi minä en saa mennä', Noura Bakharji sanoi AFP:lle.

– Nyt asiat ovat muuttuneet. Tämä on ilon ja onnen päivä.

Edelleenkin naiset erotettiin pelkistä miehistä koostuvista yleisöistä omalle niin kutsutulle perheosastolleen.

Kuningasperheen itsevaltaisesti hallitsema Saudi-Arabia noudattaa tiukkaa wahhabilaista islamin tulkintaa.

Mohammed bin Salmanin viimeaikaisista uudistuksista huolimatta naisiin kohdistuu yhä suuri joukko tiukkoja rajoituksia, jotka käytännössä alistavat naiset miesten määräysvaltaan.

Suosittelemme sinulle