Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Harvinainen levyke löytyi kuusen alta: 1980-luvun valistuspeli pelastettiin Suomen pelimuseoon

Löytö antaa hupaisan kuvan aikansa alkoholivalistuksesta. Pelaaja nauttii baarissa alkoholijuomia, ja peli näyttää sitten miten juomat vaikuttavat.

Promille-pelin näkymä
Kuva: Katri Tapola / Yle
Anna Sirén
Avaa Yle-sovelluksessa

TAMPERE Pekka Kauranen oli lenkillä syksyisessä Kaupin metsässä, kun hänen silmiinsä osui jotakin. Kuusen alta pilkisti vanha korppudisketti. Muinaismuisto oli kurainen ja kahtena kappaleena, joten Kauranen tyytyi nappaamaan siitä kuvan ja jatkamaan matkaansa.

Kaurasen ystävä Martin Zechner näki kuvan sosiaalisessa mediassa ja kiinnostui välittömästi. Hän kävi poimimassa aarteen talteen ja puhdisti pinnat huolella vuosien hiekasta.

Tämä on harvinaisuus. Tietoon on tullut vain kolme kappaletta. Ei niistä riitä monen keräilijän hyllyyn.

Tommi Lempinen

Myös Pekka Kauranen palasi mättään äärelle toistamiseen.

– Martin oli jo ehtinyt hakea disketin, mutta aivan läheltä löytyi muovipussi. Siellä olivat vettyneet pahvikuoret, joista erottui pelin 80-lukuinen kansikuva.

Kuva vihjasi disketin sisällöstä, ja pian kaksikko sai disketin luettua Zechnerin pc-koneella. Miehet tajusivat, että heillä oli käsissään Alkon 80-luvulla teettämä Promille-peli.

Keräilijöillekin harvinaisuus

Museokeskus Vapriikissa Tampereella vuoden toiminut Suomen pelimuseo otti tiedon pelin löytymisestä innostuneena vastaan.

Löytö antaa hupaisan kuvan 80-luvun valistuksesta. Promillessa pelaaja menee baariin nauttimaan erilaisia alkoholijuomia, ja peli näyttää sitten miten juomat vaikuttavat.

Kiitos harvinaisuuden päätymisestä talteen kuuluu paitsi pelin löytäjille, myös Tommi Lempiselle, joka pelasti disketin sisällön.

– Levy oli huonossa kunnossa, ja sen pinta oli irronnut. Pinta oli lukukelpoinen, koska sitä oli onneksi käsitelty suojakäsinein, Lempinen kiittää Martin Zechnerin työtä.

Lempisen omat tärkeimmät työvälineet olivat vesi ja vanupuikot sekä laite, jolla levystä saadaan luettua tietoa ura kerrallaan. Tällä arsenaalilla Promille-peli saatiin vihdoin Vapriikkiin kaiken kansan nähtäville.

Monesta muusta paikasta sitä ei löydykään, Tommi Lempinen sanoo.

– Tämä on harvinaisuus. En ollut itsekään aiemmin koskaan kuullut koko pelistä, ja tapahtuman jälkeenkin tietoon on tullut vain kolme kappaletta. Ei niistä riitä monen keräilijän hyllyyn.

Suosittelemme