Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Havaijilla annettiin vahingossa varoitus ohjusiskusta - "Työntekijä painoi väärää nappia"

Viranomaisten mukaan kyse on inhimillisestä virheestä.

Väärä ohjushälytys hawajilaisille.
Kuva: Yle Uutisgrafiika
Juho Tuomisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Väärä varoitus lähestyvästä ohjuksesta on säikäyttänyt ihmisiä Havaijilla.

Havaijilaisten puhelimiin saapui pian kahdeksan jälkeen lauantaiaamuna viranomaisviesti, jossa varoitettiin saaria lähestyvästä ballistisesta ohjuksesta. Viestissä ihmisiä kehotettiin hakeutumaan suojaan ja korostettiin, että kyseessä ei ole harjoitus. Varoitus annettiin myös televisiossa. Tv-lähetyksen päälle ajetulla ääninauhalla ihmisiä kehotettiin muun muassa pysymään sisätiloissa ja kaukana ikkunoista.

Väärää tietoa ei heti korjattu. Havaijin pelastusvirasto kertoi parikymmentä minuuttia viestin saapumisen jälkeen Twitterissä, ettei saariin kohdistu ohjusuhkaa.

Väärä hälytys

Amerikkalaismedian mukaan vasta varttia vaille yhdeksän viranomaiset lähettivät saman järjestelmän kautta viestin, jossa kyseessä kerrottiin olleen väärä hälytys. Uutiskanava CNN:n haastattelussa Havajin kuvernööri David Ige sanoi, että korjausviesti lähetettiin heti kun saatiin selville, että kyseessä oli väärä hälytys.

Kuvernöörin mukaan kyse oli inhimillisestä virheestä.

– Kyseessä on toimenpide, joka suoritetaan työntekijän vuoron vaihdon yhteydessä, kun he varmistavat, että järjestelmä toimii. Työntekijä painoi väärää nappia, Ige sanoi CNN:lle.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sanasota ydinaseista on kiristänyt jännitteitä Tyynellämerellä. Pohjois-Korea on myös viime aikoina testannut useasti ballistisia ohjuksia.

Senaattori Mazie Hirono korosti, että tällaisina aikoina ihmisille pitää antaa oikeaa tietoa.

– Meidän pitää selvittää perinpohjaisesti mitä tapahtui ja varmistaa, ettei näin käy enää koskaan, hän kirjoitti Twitterissä.

Viestintävirasto tutkii

Yhdysvaltain viestintävirasto FCC sanoi lauantaina aloittavansa "täyden tutkimuksen" väärän hälytyksen johdosta. Viraston johtaja kertoi tutkinnasta tviitissään.

Suosittelemme