Hyppää sisältöön

Mielipidemittaus: Ruotsalaisten tuki sotilasliitto Natolle nousussa – Viikon takaisessa mittauksessa toinen tulos

Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä viritellään keskustelua vaalikysymyksenä. Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit syyskuussa.

Sotilaat juoksevat hiekassa, taustalla meri jossa kaksi alusta.
Suomi ja Ruotsi osallistuivat Naton Baltops-sotaharjoitukseen kesäkuussa 2016. Kuva: Adam Warzawa / EPA
Paula Tapiola

Ruotsalaisten tuki maan jäsenyydelle sotilasliitto Natossa on nousussa, osoittaa sanomalehti Aftonbladetin Iniziolla teettämä mielipidemittaus (siirryt toiseen palveluun). Tulos on täysin päinvastainen kuin viikko sitten julkaistussa mittauksessa (siirryt toiseen palveluun), jossa ruotsalaisten tuki Nato-jäsenyydelle oli heikentynyt.

Aftonbladetin mielipidemittauksen mukaan 43 prosenttia ruotsalaisista tukee Nato-jäsenyyttä ja 37 prosenttia vastustaa sitä. 20 prosenttia ei osaa kertoa kantaansa. Vuosi sitten saman mittauksen luvut olivat lähes käänteiset: 37 prosenttia puolesta, 42 prosenttia vastaan.

Hallitus vastustaa, oppositio kannattaa

Mittaus on julkaistu Ruotsin vuosittaisen turvallisuuspoliittisen seminaarin alkamispäivänä. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on yksi seminaarin vieraista, ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä viritellään keskustelua vaalikysymyksenä.

Valtiopäivien nykykokoonpanon enemmistö vastustaa Nato-jäsenyyttä. Hallitus eli sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue ovat Nato-jäsenyyttä vastaan. Myös vasemmistopuolue ja ruotsidemokraatit vastustavat sitä.

Neljän porvaripuolueet allianssi kuitenkin kannattaa jäsenyyttä. Maltillinen kokoomus, keskusta, liberaalit ja kristillisdemokraatit olisivat valmiita viemään Ruotsin Natoon.

Allianssinkaan rivit eivät ole täysin yhtenäiset. Keskustapuolue toivoo oikeisto- ja vasemmistopuolueiden välillä laajaa yksimielisyyttä Natosta. Se haluaisi lisäksi Suomen jäseneksi samanaikaisesti.

DN:n mittauksessa päinvastainen tulos

Mielipidemittausten tulokset ovat ristiriitaisia. Sanomalehti Dagens Nyheterin viikko sitten julkaisemassa mielipidemittauksessa ruotsalaisten tuki sotilasliitto Naton jäsenyydelle oli heikentynyt.

DN:n Ipsoksella teettämässä mittauksessa (siirryt toiseen palveluun) 31 prosenttia ruotsalaisista oli sitä mieltä, että Ruotsin pitäisi liittyä Natoon, ja 44 prosenttia oli sitä vastaan. Vastaavassa mittauksessa vuosi sitten luvut olivat 35 prosenttia puolesta ja 40 prosenttia vastaan.

Aftonbladetin mielipidemittaus perustuu 1 367 haastatteluun, jotka tehtiin internettutkimuksella 6.–10. tammikuuta. Osallistujat olivat yli 16-vuotiaita. Dagens Nyheterin mittaukseen haastateltiin internetissä 1 011 äänioikeutettua, eli yli 18-vuotiasta ruotsalaista. Haastattelut tehtiin 6.–14. joulukuuta.

Ruotsissa järjestetään valtiopäivävaalit syyskuussa.

Suosittelemme sinulle