Hyppää sisältöön

Vihje hautajaisriitistä: Onko Kheopsin pyramidin salakammiossa faraon rautainen taivasistuin?

Kheopsin pyramidista löytyi loppusyksyllä kammio, jonne ei johda käytäviä.

Kheopsin pyramidi ja sen takana Gizan muita pyramideja.
Kheopsin pyramidi oli maailman korkein rakennus miltei neljän vuosituhannen ajan. Kuva: Giulio Magli
Anniina Wallius

Suuresta ja mahtavasta Kheopsin pyramidista viime marraskuussa löytynyt iso kammio on saanut arkeologien aivot kihisemään ajatuksia siitä, mihin tarkoitukseen kammio mahdettiin rakentaa.

Kosmisten säteiden avulla tehdyissä mittauksissa saatiin vain tieto, että pyramidin sisällä on umpinainen "Suuri tyhjä", kuten tutkijat sitä kutsuvat. Kokoa sillä on ainakin 30 metriä.

Yksi ensimmäisistä hypoteesinsa julkaisseista (siirryt toiseen palveluun) on arkeoastronomian professori Giulio Magli italialaisesta Milanon polyteknillisestä korkeakoulusta.

"Istu tälle rautaiselle valtaistuimelle"

"Suuren tyhjän" alapuolella on vanhastaan tunnettu Suuri galleria. Se on lavennettu ja korotettu tila käytävässä, joka johtaa faraon hautakammioon.

Toisin kuin jotkut egyptologit ovat arvelleet, kammiota ei tarvittu keventämään Suuren gallerian kattoa, sillä sen kestävyyden taitavat arkkitehdit olivat ottaneet jo huomioon, Magli sanoo. Hän tuhahtaa myös epäilyille siitä, että rakentajat olisivat jättäneet pyramidin sisälle tyhjää tilaa huolimattomuuttaan.

Magli arvelee kammion syyn piilevän egyptiläisten uskonnollisissa teksteissä, jotka koskevat faraon hautaamista. Tekstit kirjoitettiin pari sataa vuotta Kheopsin pyramidin rakentamisen jälkeen, mutta egyptologit pitävät sisältöä paljon vanhempana.

Tekstien mukaan faraon tuonpuoleinen oli tähtien joukossa, etenkin pohjoistaivaalla. Matkallaan hänen oli kuitenkin kuljettava taivaan porttien läpi ja tehtävä muutakin: "Nouse, irrota kahleesi, ravistele tomusi, istu tälle rautaiselle valtaistuimelle", riiteissä sanotaan. Rautaistuin mainitaan muuallakin, kuten myös pohjoisportti ja portaat taivaaseen.

Piirroskuva Kheopsin pyramidin poikkileikkauksesta
Tutkijan olettamus pölyn täyttämän "Suuren tyhjän" ja kuilujen sijainnista. Kuva: Giulio Magli

Riiteissä puhutaan myös useista esineistä, muun muassa kaksihaaraisista veitsistä, joita käytettiin suun avaamiseen. Arkeologit ovat löytäneet sellaisia. Eikö siis rautaistuinkin voisi olla todellinen, Magli kysyy. Hän päättelee, että siinä tapauksessa juuri ”Suuri tyhjä” saattaa olla taivasmatkan valtaistuinsali.

Pyramidin sisällä on neljä vinosti ylöspäin suuntautuvaa kapeaa kanavaa. Kaksi avautuu pyramidin kylkiin, mutta kaksi alempaa päättyy pyramidin sisällä pieneen kuparikahvaiseen oveen.

Tutkijat ovat päätelleet ovien edustavan taivaan portteja. Maglin hypoteesi on, että pohjoisen alakanavan ovi avautuu "Suureen tyhjään" ja siellä on farao Kheopsin rautaistuin täsmälleen pyramidin huipun kohdalla.

Mahdollisesta istuimesta saa kuvan Kheopsin äidin Hetepheresin haudan valtaistuimesta. Se löytyi kappaleina, mutta yhdysvaltalaiset tutkijat kokosivat palapelin (siirryt toiseen palveluun).

Hetepheresin istuin on setripuuta, joka päällystettiin kullalla ja fajanssilla. Ehkä Kheopsille tehtiin samanlainen, mutta se päällystettiin ohuilla rautalevyillä, Magli sanoo.

Muinaisten egyptiläisten rauta oli peräisin meteoriiteista. Farao Tutankhamonin haudasta löytynyt tikari on tutkimuksissa varmistettu meteoriittiraudaksi.

Magli myöntää, että hänen hypoteesinsa on juuri sitä: pelkästään hypoteesi. Sen todistamiseksi hän haluaisi uuden tutkimuksen Kheopsin pyramidin pohjoisesta alakanavasta. Sitä on toivottu jo kauan ennen "Suuren tyhjän" löytymistäkin, hän muistuttaa.

Yrityksiä on ollut kaksi. 1990-luvulla pieni robotti juuttui jyrkkään mutkaan kuljettuaan vain muutaman metrin. Seuraavalla vuosikymmenellä robotti tiettävästi pääsi kurkistamaan niin kauas, että havaitsi siellä samanlaisen oven kuin eteläkäytävässä. Tuota tutkimusta ei ole julkaistu.

Suosittelemme sinulle