Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Sarjakuva lumesta ja jäästä – Fingerporin Heimo seikkailee Kemin keskustassa

Pertti Jarlan luomasta Fingerpori-sarjakuvasta rakennetaan lumiveistoksia Kemiin. Sarjakuvaa on julkaistu Suomessa jo kymmenen vuoden ajan.

Mauri Markkanen veistää Fingerpori-veistosta.
Kuva: Riikka Rautiainen / Yle
Minna Aula
Avaa Yle-sovelluksessa

KEMI Kemin kaupunki on tunnettu muun muassa Lumilinnasta ja sarjakuvista. Tänä talvena nämä kaupungin kaksi elementtiä yhdistetään ja keskustaan rakennetaan luminen sarjakuva.

Eri puolille kaupungin keskustaan tulee Fingerpori-veistoksia, jotka muodostavat yhdessä sarjakuvastripin. Sarjakuvaveistokset rakennetaan lumesta ja jäästä.

Valaistut veistokset numeroidaan ja niiden sijainneista tehdään myös kartta, jotta yleisö löytää helposti veistosten luo.

Keskustan kehittämistä on Kemissä mietitty erilaisissa työpajoissa. Sarjakuvan korostaminen on noussut yhdeksi vaihtoehdoksi ja siihen päätettiin heti tarttua.

– Sarjakuvallisuuden näkyvyyden korostaminen nousi työpajoissa yhdeksi potentiaaliseksi toimenpiteeksi. Otimmekin yhteyttä sarjakuvataiteilija Pertti Jarlaan, joka suhtautui projektiimme erittäin myötämielisesti, sanoo Kemin vs. elinkeinopäällikkö Jukka Feodoroff.

Suunnittelupiirros lumiveistoksesta.
Fingerpori-veistokset kootaan lumesta ja jäästä. Kuva: Mauri Markkanen

Veistosten työstäminen on alkanut tiistaina. Ne toteuttaa muun muassa useaan Kemin Lumilinnaan jääveistoksia tehnyt Mauri Markkanen. 23 vuoden aikana hän on veistänyt satoja veistoksia muun muassa Aku Ankasta Jeesukseen ja jääkuksista lohikäärmeisiin.

Jokainen Fingerpori -veistos on noin kolme metriä leveä ja kaksi metriä korkea.

– Kolmiulotteisen piirroksen veistäminen on aivan oma lajinsa. Jään läpikuultavuus sekä tussiviivan toteuttaminen jään ja valon avulla, tuntuu ainakin tässä vaiheessa haastavalta. Sittenpä sen näkee miten se toimii, sanoo Markkanen.

Viime vuonna lähes kansallissarjakuvaksi noussut Fingerpori vietti kymmenvuotisjuhlaansa. Pertti Jarlan luoma Fingerpori-sarjakuva ilmestyy 45 mediassa, joista 35 on printtilehtiä ja loput nettijulkaisijoita. Sarjakuva eriskummallisesta kaupungista tavoittaa noin miljoona lukijaa kuutena päivänä viikossa.

Veistokset toteutetaan Kemin kaupungin ja Kemin sarjakuvakeskuksen yhteistyönä. Kemin sarjakuvakeskus ry on yli 30 vuotta toiminut kulttuuriyhdistys, joka tuottaa näyttelyitä, julkaisee sarjakuvia ja toimii eri tavoin sarjakuvan edistämiseksi.

Suosittelemme