Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Vääjämätön vallanvaihto odottaa, mutta Rukajärvellä on yhä konstinsa kehittyä – "Nautitaan nyt vielä"

Enni Rukajärvestä, 27, voi puhua lumilautailijana jo konkarina. Suomalainen on ollut huipulla vuodesta 2011 asti. Olympialaisten alla lajin vaatimustaso on kovempi kuin koskaan.

Micke Suopuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Seitsemän vuotta sitten Enni Rukajärvi voitti kultaa niin MM-kilpailuista kuin X Gameseistakin. Kuusamolainen oli yhdysvaltalaisen Jamie Andersonin kanssa niitä junioreita, jotka veivät esimerkillään lajia eteenpäin. Valtakauden yksi huipentuma nähtiin Sotshin olympialaisissa, jolloin Anderson voitti kultaa ja Rukajärvi nappasi hopeaa.

Joulukuussa duo oli jälleen yhdessä palkintopallilla, kun Yhdysvaltain olympiakarsintana toimineen Dew Tourin slopestylekisassa Rukajärvi oli kolmas ja Anderson toinen. Keskimmäiselle korokkeelle nousi kolmas tuttu konkari – kaksikkoa kaksi vuotta vanhempi Kanadan Spencer O’Brien.

– Podiumilla vitsailtiin, että tuskin näin enää kauan on, joten nautitaan nyt vielä, Rukajärvi naurahtaa.

Laji on Rukajärven mukaan mennyt vauhdilla eteenpäin jo yhden olympiadin aikana. Uudet nousevat juniorit ovat nousseet haastamaan kokeneempiaan.

– He ovat pienestä pitäen opetelleet niitä pahoja temppuja. Kärki on sitä kautta laajentunut, kun hyviä laskijoita on enemmän, Rukajärvi luonnehtii

– Nyt tullaan näkemään varmasti enemmän pahoja temppuja kuin edellisissä olympialaisissa, hän uskoo.

Intoa ja ideoita puuterilta

Kehityksen tahdissa pysyminen vaatii jatkuvaa uudistumista, mikä ei synny pakottamalla. Rukajärvelle tämä on tarkoittanut kuvausreissuja takamaastoissa ja puuterilumella laskemista.

– Se antoi uutta intoa kisalaskemiseen. Pelkkä temppujen hinkkaaminen ei ole aina parasta. Monipuolisuus vain kunniaan, sitä kautta löytyy niitä uusiakin temppuja, Rukajärvi kuvailee.

Esimakua tästä nähtiin viime keväänä, kun Rukajärvi laski big airin MM-hopealle. Laji on tällä kertaa mukana myös olympialaisissa tutun slopestylen lisäksi.

– Tykkään kyllä molemmista. Slopestylessa viehättää se monipuolisuus. Siellä on oikeasti oltava tosi monta temppua, kun taas big airissa voivat päästä jatkoon myös ne, joilla on vain yksi.

Harjoitteluaan Rukajärvi ei ole muuttanut, vaikka big air onkin mukana olympiaohjelmassa.

– Samalla lailla olen laskenut kuin ennenkin. Big airiin voi vaikuttaa se, että en ole päässyt tällä kaudella vielä kokeilemaan niitä pahempia temppuja, hän pohtii.

Esikisat Aspenissa

Ennen olympialaisia Rukajärvellä on edessään yksi kauden ehdottomista kohokohdista, kun hän on jälleen mukana tammikuun lopussa Coloradon Aspenissa järjestettävissä X Games -kilpailuissa. Tosin big air -hyppyjä ei ole sielläkään tiedossa, sillä Rukajärvi laskee vain slopestylessa.

Rukajärven puheista on X Gamesien alla aistittavassa jotain uutta ja tuoretta. Laskija nimittäin puhuu kysymättäkin extremelajien talvisesta suurtapahtumasta lähinnä esikisoina olympialaisia silmällä pitäen.

– Sinne lähden lähinnä vielä vähän harjoittelemaan ja yrittämään pahempia temppuja. Hyvähän siellä on olla kovan porukan kanssa laskemassa ja kisaamassa, jotta saa vähän fiilistä ennen olympialaisia, Rukajärvi korostaa.

Tavoitteet olympialaisten suhteen eivät ole silti muuttuneet mihinkään.

– Kunhan vain pystyn laskemaan hyvin. Tietenkin sitä toivoo, että pääsisi finaaliin, jotta siellä voi sitten laittaa kaiken peliin.

Enni Rukajärvi vieraili maanataiaamuna Ylen Aamu-tv:ssä. Katso haastattelu klikkaamalla jutun kuvaa.

Lue myös:

Enni Rukajärven suhtautuminen olympiakisoihin on muuttunut 

Suosittelemme sinulle