Hyppää sisältöön

Presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren väitetään plagioineen osia gradustaan – Huhtasaari kiistää, yliopisto selvittää

Plagiointiväitteen toi esiin Liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen blogissaan.

Kuva: Derrick Frilund / Yle
Matti Konttinen,
STT

Jyväskylän yliopisto tutkii väitettä, jonka mukaan perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren opinnäytetyö olisi osin plagioitu.

Yliopisto selvittää, onko opinnäytetyöstä syytä käynnistää esiselvitys, jolla kartoitettaisiin mahdollisia tutkintaeettisiä ongelmia. Esiselvitys alkaa, jos löytyy riittävästi epäilyksiä vilpistä, sanoo Jyväskylän yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen STT:lle.

Yliopiston toimien taustalla on tiistaina julkisuudessa levinnyt väite siitä, että Huhtasaaren kasvatustieteen pro gradu -tutkielma sisältäisi plagioituja tekstiosuuksia.

Väitteen toi ilmi Liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen blogissaan (siirryt toiseen palveluun). Tiainen julkaisi kirjoituksessaan Huhtasaaren vuonna 2003 valmistuneesta tutkielmasta kolme kohtaa, jotka ovat hänen mielestään lähes suoria kopioita muiden tuottamista teksteistä.

Tiainen kertoo Ylelle, että hän tutki Huhtasaaren gradun tietokoneohjelman avulla, joka vertaa lauseita ja kappaleita tietokantoihin. Samaa menetelmää ovat käyttäneet myös yliopistot plagiaattien varalta viime vuosina.

– Olen jo pitkän aikaa seurannut Huhtasaaren tyyliä, jossa hän plagioi lauseita eri yhteyksissä. Hän on kuitenkin perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja presidenttiehdokas. Ei minulla ole varsinaisesti mitään henkilökohtaista häntä vastaan, Tiainen perustelee kirjoitustaan.

Jyväskylän yliopiston lakimies Anttilainen kertoo, että selvitys käynnistettiin pelkästään Tiaisen blogissa esitettyjen väitteiden takia.

– Ei ole tiedossa, että olisi muita syitä epäillä (plagiointia), Anttilainen painottaa.

Yliopisto korostaa viestissään STT:lle, että se on sitoutunut noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan periaatteita ja prosesseja.

Anttilainen kertoo, että asia on tärkeysjärjestyksessä korkealla. Viikon kuluessa tehtäneen päätös, käynnistetäänkö esiselvitys vai ei.

"Plagiointisyytteillä ei ole mitään pohjaa"

Huhtasaari ei halunnut kommentoida Tiaisen väitettä tiistaina Ylelle. Hän kuitenkin kiisti plagiointiväitteen Twitterissä.

Myöhemmin Huhtasaari kiisti asian myös lyhyessä blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun).

– Puhuin tänään puhelimessa henkilön kanssa, joka on ohjannut useita pro gradu -tutkielmia. Hän sanoi minulle, että plagiointisyytteellä ei ole mitään pohjaa. Rikoksesta syyttäminen sen sijaan on vakava asia, Huhtasaari kirjoitti.

Perussuomalaisten verkkolehti Suomen Uutiset julkaisi tiistaina kirjoituksen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan plagiointiväite on uutisankka.

Huhtasaari on ollut plagiointiväitteiden kohteena aiemminkin. Graafisen suunnittelun emeritusprofessori Tapio Vapaasalo väitti Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun) tammikuun alussa, että Huhtasaaren kampanjailme on kopio Suomi 100 –hankkeesta. Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen kiisti plagioinnin ja piti väitettä poliittisena mustamaalauksena.

Suosittelemme sinulle