Hyppää sisältöön

Kuutioittain ulostetta kaadettiin puroon Salossa – “Pohja on kuorrutettu vessapaperilla”

Salon ympäristönsuojelupäällikkö epäilee, että Suomusjärvellä havaittu ympäristörikos ei ole yksittäistapaus.

Puron kirkas vesi on muuttunut ruskeaksi ja pohjalla on kasoittain vessapaperia. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Enäjärveen laskevasta purosta Salon Suomusjärvellä löydettiin tiistaina neljästä viiteen kuutiota sakokaivolietettä. Poliisi tutkii asiaa ympäristörikoksena.

– Siellä on pissaa ja kakkaa, ja pohja on kuorrutettu vessapaperilla, kuvailee Salon ympäristönsuojelupäällikkö Pirkko Paranko.

Lietettä on purossa noin 150 metrin matkalla. Haju tuntuu kymmenien metrien päähän.

– Tämä on ihan käsittämätöntä! Tämä näkyy ja haisee tässä pitkään, ja ties mitkä vaikutukset sillä on luonnolle ja eläimille, Paranko sanoo.

Kirkasvetinen, hiekkapohjainen puro on muuttunut lietteen myötä täysin ruskeaksi. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Ei ehkä ainoa tapaus

Tieto puroon kaadetusta lietteestä tuli rannan asukkaalta. Lietteen puroon kaataneesta henkilöstä ei toistaiseksi ole tietoa. Ympäristönsuojelupäällikkö Pirkko Parangon mukaan kyseeseen saattavat tulla kaikki tahot, joilla on lietteen kuljetus- ja tyhjennyskalustot.

– Taloudellista etuahan tällä saadaan, että dumpataan lietettä metsiin ja puroihin, eikä viedä sinne minne se kuuluisi. Eräällä mökkiläisellä on arvelu tekijästä, mutta yleisövihjeitä kaivataan esimerkiksi siitä, millaisia autoja täällä on tiistain aikana liikkunut, Paranko sanoo.

Näky vetää Pirkko Parangon vakavaksi. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Sakokaivoliete kuuluisi Salossa kuljettaa kaupungin keskusjätevedenpuhdistamolle.

Ympäristönsuojelupäällikkö Pirkko Paranko epäilee, että Suomusjärvellä puroon kaadettu lietelasti ei välttämättä ole ainoa tapaus. Hänen mukaansa keskusjätevedenpuhdistamolle ei tule sellaista määrää lietettä, jota sinne pitäisi tulla, kun ottaa huomioon sen, miten moni talous Salossa ei kuulu viemäriverkkoon.

– Sitten on se kuuluisa Kemiön esimerkki: kun kunta siirtyi kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen, puhdistamolle tuodun lietteen määrä kaksinkertaistui. Voi siis ajatella, että puolet siitä joutui aiemmin luontoon, Paranko kertoo.

Suosittelemme sinulle