Hyppää sisältöön

Jyväskylä sanoi ei huippuarkkitehdille, jonka asiakkaaksi on lähes mahdoton päästä

Sveitsiläisellä arkkitehti Peter Zumthorilla on tinkimättömän miehen maine. Poika kehotti ottamaan oppia aina rennosta ja ystävällisestä Roger Federeristä.

– Olen aina pitänyt vanhasta Helsingistä, sen kansallisromanttisista rakennuksista. Ne on tehty hyvin ja ne kertovat unelmista, sanoo sveitsiläinen huippuarkkitehti Peter Zumthor. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Pia Parkkinen

Millaisella arkkitehdillä ei ole edes nettisivuja? Riittävän kuuluisalla. Sveitsiläinen Peter Zumthor (74) on sellainen.

– Mitä minä tekisin nettisivuilla? En minä tarvitse niitä. Ihmiset tietävät ilmankin, mitä olen tehnyt, Zumthor sanoo.

Zumthor on monilla tunnustuksilla noteerattu oman alansa supertähti, joka on saanut muun muassa arkkitehtuurin Nobelina pidetyn Pritzker-palkinnon. Sveitsiläisellä on yhteys myös Suomeen. Arkkitehti suunnitteli Jyväskylän entisen linja-autoaseman tilalle Harjunkulma-nimisen asuinkorttelin 2000-luvun alussa.

Zumthor piirsi koko korttelin mittaisen rakennuksen, joka edusti uudenlaista ajattelua. Talossa ei ollut perinteisiä porraskäytäviä, vaan asuntoihin kuljettiin suoraan hissillä. Suuret ikkunat ulottuivat lattiasta kattoon. Keskellä korttelia oli aaltomaljakon mallinen, kaareva sisäpiha.

Peter Zumthorin Harjunkulma-suunniltelma Jyväskylään 2000-luvun alusta. Kuva: Courtesy of Atelier Peter Zumthor & Partner

Zumthorin ehdotus kuitenkin hylättiin. Rakennuttajat, YH, VVO ja Sato pitivät sveitsiläisen suunnitelmia liian kalliina. Tilalle otettiin suomalainen arkkitehtitoimisto.

Asia tuntuu edelleen kismittävän Zumthoria, joka käytti projektiin vuosia ja halusi tehdä suomalaisille uudenlaisia asuntoja, joihin näillä olisi varaa.

– Kun projekti Jyväskylässä alkoi, kaupunki oli jo myynyt tontin rakennusfirmoille. He ilmoittivat minulle, että suunnittele, mitä lystäät, me teemme sitä samaa, mitä me olemme aina ennenkin tehneet. He pystyivät toimimaan näin, koska he omistivat maan, Zumthor sanoo.

Peter Zumthorin kenties kuuluisin työ on kylpylä Therme Vals Sveitsissä. Kuva: copyright Hélène Binet

"Arkkitehtuuri on vähän kuin alkemiaa"

Palkintoja Zumthorilla on paljon, mutta arkkitehdin tuotanto ei ole erityisen laaja. Hänen suunnitelmistaan on toteutettu vain parikymmentä.

– Korkeintaan, Zumthor muistuttaa.

Kuuluisin Zumthorin rakennuksista on Vals Therme -kylpylä Sveitsin Alpeilla. Se on rakennettu paikallisesta kivestä. Materiaalit ovat Zumthorille tärkeitä, mutta niin on myös se, miten valo lankeaa. Miten tila ja mittasuhteet asettuvat.

– Lopulta niiden kaikkien on natsattava yhteen. Materiaalit, mittasuhteet, skaalat reagoivat toisiinsa. Se on vähän kuin alkemiaa.

Zumthorin työt eivät huuda, vaan sulautuvat ympäristöönsä ja ovat minimalistisia, hiljaisia. Rakennukset ovat kaukana wau-arkkitehtuurista. Silti ne ovat poikkeuksellisen intensiivisiä ja läsnä.

Bruder Klaus -kappeli Saksassa. Kuva: AOP

Tämä mies sanoi muotiguru Armanille ei

Zumthorin asiakkaaksi on vaikea päästä. Hän ei ota tilauksia vastaan, jos ne eivät innosta. Sen sai huomata myös muotiguru Giorgio Armani. Ja näin se kävi. Zumthor oli suunnitellut catwalkin erääseen rakennukseen ja Armani halusi itselleen samanlaisen.

– Minun olisi pitänyt kopioida itseäni, Zumthor sanoo närkästyneenä.

– Sanoin: “Herra Armani, minä en toista itseäni”. “Enkä minä”, Armani vastasi ja lähetti minut matkoihini, Zumthor kertoo huvittuneena.

Kun Zumthorista puhutaan, tavataan käyttää sanaa tinkimätön. Hän ei tee kompromisseja. Hän haluaa valvoa projektinsa suunnittelupöydältä loppuun asti ja pitää ohjat käsissään. Miksi hän on niin tarkka?

– Teen työtäni kuin taiteilija. Et koskaan kysyisi taiteilijalta, miksi hän on niin tinkimätön. Suhtaudu minuun kuin taiteilijaan, ja tiedät vastauksen.

Steilneset-muistomerkki Norjassa. Kuva: copyright Hélène Binet

Ura alkoi huonekalupuuseppänä

Zumthorin isä oli huonekalupuuseppä, joka halusi pojastaan jatkajan työlleen. Zumthor oli neljä vuotta mestarin oppipoikana.

– Kasvoin perheessä, jossa kaikki tehtiin käsin. Kaiken, mitä isäni pystyi tekemään itse, hän teki. Meillä ei ollut paljon rahaa. Emme me köyhiä olleet, mutta esimerkiksi leluihin ei ollut rahaa.

Sittemmin Zumthor opiskeli arkkitehtuuria Baselissa ja New Yorkissa. Hänellä on toimisto Sveitsissä vuoristokylä Haldensteinissa, samassa paikassa, jossa se on ollut vuodesta 1979.

Zumthorilla on salaperäisen miehen maine. Hän esiintyy harvakseltaan julkisuudessa ja häntä tituleerataan Alppien erakoksi. Nyt hän on päättänyt muuttaa imagoaan. Miksi?

– Mielikuva ei pidä paikkaansa! Ja koska kysyt asiasta, en selvästi ole vieläkään onnistunut tappamaan huhuja. Olen ihan normaali ihminen.

Zumthor kertoo, kuinka häntä on ärsyttänyt hänet tunnistaneiden ihmisten tunkeilu, se hinta, mikä kuuluisuudesta pitää maksaa. Hän on kuitenkin päättänyt asennoitua rennommin ja noudattaa poikansa ohjetta.

– Poikani sanoi, että sinun pitäisi ottaa oppia Roger Federeristä. Federer on kotoisin Baselista, kuten minäkin, ja hän on aina mukava ja ystävällinen.

LACMA-taidemuseon (Los Angeles County Museum of Arti) lisärakennuksen on määrä valmistua vuonna 2023. Kuva: Courtesy of Atelier Peter Zumthor & Partner / The Boundary

Seuraavaksi koti taiteelle

Zumthorin seuraava suuri projekti on Yhdysvalloissa. Hän on suunnitellut taidemuseo LACMA:n (Los Angeles County Museum of Art) lisärakennuksen, jonne on määrä sijoittaa museon suuri vakituinen kokoelma.

– Kuratoin uuden kodin esineille, joista iäkkäimmät ovat tuhansia vuosia vanhoja, ja jotka ovat päätyneet museoon lahjoituksina erilaisista paikoista.

Rakentamisen on määrä alkaa tämän vuoden lopulla ja valmista pitäisi tulla 2023. Tuleeko LACMA:sta Zumthorin testamentti?

– Se on tärkeä askel, mutta kuka tietää, mitä sen jälkeen vielä tulee. En tee typologisia, tietyntyyppisiä rakennuksia, vaan aina ainutlaatuisia ratkaisuja. Niin nytkin.

Entä mikä se jälkipolville jäävä perintö voisi olla, kun sen aika tulee?

– Laatu näkyy.

Peter Zumthor vieraili Helsingissä puhumassa Aalto-yliopiston ja Arkkitehtuurimuseon Architecture Speaks -luentosarjassa.

Näkymä Therme Vals -kylpylästä. Kuva: AOP

Suosittelemme sinulle