Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suomen suurin tuulivoimapuisto voi nousta Lestijärvelle – KHO hylkäsi kaavavalitukset

Rakennusyhtiö YIT suunnittelee 95 tuulivoimalan pystyttämistä Lestijärvelle Keski-Pohjanmaalle.

Havainnekuva.
Havainnekuva Lestijärvelle rakennettavasta tuulivoimapuistosta. Kuva: FCG suunnittelu ja tekniikka / YVA-selostus
Ari Vihanta
Avaa Yle-sovelluksessa

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Lestijärven tuulivoimapuiston kaavasta tehdyt valitukset. Rakennusyhtiö YIT:n hanke olisi toteutuessaan Suomen suurin 95 voimalallaan. Aluksi suunnittelussa oli mukana kaksi erikokoista puistoa, sittemmin on päädytty 95 voimalaan.

Tuulivoimapuiston rakentaminen on vielä epävarmaa, koska rahoitus ja rakennuslupa puuttuvat. Hankkeen kustannusarvio on 650 miljoonaa euroa.

Yksityishenkilö vetosi valituksissaan siihen, että tuulivoimalat pilaisivat Lestijärven maiseman. Oikeuden mukaan kaavassa kuitenkin huomioitiin maisemahaitat riittävästi. Tuulipuiston alue on merkitty myös maakuntakaavaan, KHO:n mukaan tämän vuoksi osayleiskaavaa ei voida hylätä pelkästään maisemahaittojen takia.

Tuulivoimapuiston suunnittelu pilkottiin kolmeen erilliseen osayleiskaavaan, koska yhtenäisen kaavan käsittely olisi ollut vaikeaa kunnanvaltuustossa jääviyssyiden takia.

Tuulivoimalat sijoittuvat lähimmillään 1,5 kilometrin päähän maakuntajärven rannasta. Voimalat näkyisivät hyvin järvelle ja sen pohjoisrannalle.

Taloudellisesti tuulipuiston toteutuminen olisi Lestijärvelle lottopotti, viime vuonna arvioitiin, että se kaksinkertaistaisi kunnan verotulot. Maanomistajille se toisi myös hyvät lisätienestit.

Artikkelia korjattu kello 13.55: YIT:n suunnitelmissa on tällä hetkellä 95 voimalan puisto, ei 87:n voimalan, kuten artikkelissa aluksi luki.

Suosittelemme