Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Enemmistö suomalaisista vastustaa aktiivimallin käyttöönottoa

Kohuttua aktiivimallia kannatetaan sitä enemmän, mitä vähemmän siitä tiedetään.

Aktiivimallissa työttömän on tehtävä kolmen kuukauden aikana joko 18 tuntia töitä, ansaittava vähintään 241 euroa omalla yritystoiminnallaan tai osallistuttava viiden päivän ajan työllistämistä edistäviin palveluihin välttääkseen tuen leikkauksen 4,65 prosentilla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Yli puolet suomalaisista katsoo, ettei jo voimaan astunutta työttömyysturvan aktiivimallia pitäisi ottaa käyttöön.

Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä aktiivimallia ilmoittaa vastustavansa 56 prosenttia vastaajista. Mallin käyttöönottoa kannattaa 37 prosenttia. Seitsemän prosenttia ei osaa kertoa kantaansa.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön Juho Rahkosen mielestä aktiivimallin vastustaminen on kuitenkin pienempää kuin viimeaikaisesta julkisesta keskustelusta olisi voinut päätellä.

– Ehkä tämä ei ihan täystyrmäys ole kokonaisuutena. Nimenomaan porvaripuolueiden leiristä löytyy aika paljon ymmärrystä ja kannatusta aktiivimallille, Rahkonen toteaa.

Aktiivimallin perumiseksi on tehty jo noin 130 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite. Suomen suurin palkansaajajärjestö SAK kokoaa helmikuun alkuun mielenilmausta mallia vastaan. Poliitikkojen välinen sanasota aiheesta käy kuumana.

Vasemmiston vastustus tiukkaa

Kysymys aktiivimallista jakaa vastaajia oikeistoon ja vasemmistoon. Kristillisdemokraattien, kokoomuksen ja keskustan kannattajista selvä enemmistö ilmoittaa kannattavansa aktiivimallin käyttöönottoa.

– Yllättävän vahva kannatus aktiivimallille on myös keskustan kannattajien joukossa. Tämä kertoo siitä, että keskusta ja kokoomus ovat monessa asiassa käytännössä sisarpuolueita Suomessa, sanoo Taloustutkimuksen Juho Rahkonen.

Vastustajia on selvästi eniten SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajissa. Heistä vain 13 prosenttia kannattaa aktiivimallia. Vihreiden tukijoista mallia kannattaa neljännes.

– Oikeisto-vasemmisto -jakolinja elää ja voi hyvin Suomessa, tutkimuspäällikkö Rahkonen toteaa.

Mutta myös RKP:n, perussuomalaisten ja hallituspuolue sinisten kannattajien enemmistö vastusti kyselyssä aktiivimallia. Mallin kannattajia oli näiden puolueiden tukijoissa neljänkymmenen prosentin molemmin puolin.

Kuva: Laura Merikalla /Yle Uutisgrafiikka

Tieto näyttää lisäävän tuskaa

Aktiivimallissa työttömän on tehtävä kolmen kuukauden aikana joko 18 tuntia töitä, ansaittava vähintään 241 euroa omalla yritystoiminnallaan tai osallistuttava viiden päivän ajan työllistämistä edistäviin palveluihin välttääkseen tuen leikkauksen 4,65 prosentilla.

Ylen kyselyssä vastaajia pyydettiin myös arvioimaan, kuinka hyvin he tuntevat aktiivimallin sisällön: erittäin hyvin, melko hyvin, melko huonosti vai ei lainkaan.

Aktiivimallin kannatus on suurinta niillä, jotka arvioivat tietävänsä mallista vähiten.

Eniten aktiivimallin kannattajia on niissä, jotka ilmoittivat, etteivät tunne sen sisältöä lainkaan. Tästä ryhmästä 49 prosenttia kannattaa ja 38 prosenttia vastustaa mallia. Melko huonoksi tietämyksensä arvioivista 37 prosenttia kannattaa ja 54 vastustaa mallia.

Vastaajista, jotka kertoivat tuntevansa mallin sisällön erittäin hyvin 24 prosenttia kannattaa ja 76 prosenttia vastustaa sitä. Mallin omasta mielestään melko hyvin tuntevista kannattajia on 32 ja vastustajia 64 prosenttia.

Nuoret kannattavat, vanhat vastustavat

Kyselyn perusteella ikäryhmistä aktiivimalli saa eniten tukea nuorilta, 15–24-vuotiailta, jotka toisaalta kertovat tietävänsä siitä vähiten. Vanhimmissa ikäryhmissä aktiivimallin vastustus on selvästi yleisempää kuin nuoremmissa.

– Nuoret on kasvaneet epävarmempaan maailmaan kuin vanhemmat ja sitä kautta tätä aktiivimallia ei ehkä pidetä niin pahana asiana, Taloustutkimuksen Juho Rahkonen arvioi.

Naiset suhtautuvat aktiivimalliin miehiä penseämmin. Naisvastaajista mallia vastustaa 61 prosenttia, kun miehissä vastustajia on 51 prosenttia.

Myös tulotaso vaikuttaa jonkin verran: aktiivimallia vastustetaan enemmän matalammissa tuloluokissa. Työttömät vastustavat aktiivimallia selvästi enemmän kuin työssä käyvät.

Asuinkunnan koko ei sen sijaan näytä merkittävästi vaikuttavan suhtautumiseen aktiivimalliin. Liioin sillä, missä päin Suomea vastaaja asuu, ei ole suurta vaikutusta mielipiteeseen aktiivimallista.

Kyselyn kaikkiin tuloksiin voit tutustua tästä (siirryt toiseen palveluun) ja sen toteutustapaan tästä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle