Hyppää sisältöön

Elokuva-alan naisverkosto vaatii julkista valtaa puuttumaan seksuaaliseen häirintään

Elokuva- ja televisioalan naiset haluavat, että tukirahat karhutaan takaisin, mikäli tuotannoissa tapahtuu rikoksia.

mies pitää metoo -lappua
Kuva: AOP
Laura Airola

Elokuva- ja televisioalan naiset vaativat julkista valtaa tarttumaan tehokkaampiin toimiin seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi.

Women in Film & Television Finland (WIFT) (siirryt toiseen palveluun) sanoo kannanotossaan, että opetus- ja kulttuuriministeriön sekä liikenne- ja viestintäministeriön on vaadittava julkista tukea saavilta tuotantoyhtiöiltä, että niillä on ajan tasalla oleva työsuojelun toimintaohjelma.

WIFT vaatii, että alan toimijat velvoitetaan maksamaan julkinen rahoitus takaisin, mikäli tuotannon yhteydessä tapahtuu vakavia seksuaalirikoksia. Jos tuotannoissa on mukana lapsia, pitää kaikilta työntekijöiltä vaatia lasten kanssa työskenteleviltä vaadittava rikostaustaselvitys.

Verkosto pyytää ministeriöitä tutkimaan, onko tarpeen luoda epätyypillisissä työsuhteissa työskenteleviä varten järjestelmä, johon he voisivat ilmoittaa ongelmatilanteista. Nykyinen työsuojelulaki ei koske heitä, joten he ovat haavoittuvassa asemassa ahdistelu- ja häirintätapauksissa.

"Opetus- ja kulttuuriministeriöllä ja liikenne- ja viestintäministeriöllä tulee olla käsitys ja vastuu siitä, mitä Suomen elokuvasäätiön ja Yleisradion rahoittamissa tuotannoissa tapahtuu. Jotta seksuaalirikokset saadaan karsittua, tulee julkisten rahoittajatahojen puuttua asiaan voimakkaalla kädellä.", kannanotossa sanotaan.

Kulttuurialan naisten #kulissientakana -kampanja on kerännyt häirinnän vastaiseen kannanottoon yli 1 200 allekirjoitusta ja yli 40 tapauskertomusta (siirryt toiseen palveluun).

WIFT on elokuva-, televisio- ja media-alan ammattilaisten yhdistys, joka kuuluu kansainväliseen kattojärjestöön. WIFT Finlandin hallituksen puheenjohtajana toimii Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijiä Elina Knihtilä.

Suosittelemme sinulle