Hyppää sisältöön

Ulkomaalainen dokumenttiryhmä haluaa tallentaa "perinteistä karjalaista perhe-elämää" – sellaista ei Iöydy, mutta homma lavastetaan

Japanilainen kuvausryhmä etsii Pohjois-Karjalasta monen sukupolven suurperhettä, joka harrastaa yhdessä talviurheilua ja tekee puhdetöitä tummaseinäisessä pirtissä.

Sissolan pirtti Ilomantsissa olisi voinut vastata japanilaisryhmän tarpeisiin, mutta se ei ole asuttu talo. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Tanja Perkkiö

Japanilainen kuvausryhmä tulee tekemään Pohjois-Karjalaan dokumenttia, jonka lähtökohta on paikallisesta näkökulmasta erikoinen. Ilmoituksessa mainitaan, että kuvauksissa tavoitellaan mielikuvaa "Mummolasta". Talon pitäisi olla tummahirsinen pirtti, jossa asustellaan monen sukupolven voimin.

Toiveet ovat hyvin täsmällisiä. Esillä tuvassa pitäisi olla Karjala-aiheista esineistöä ja siellä asuvan perheen tulisi tehdä yhdessä käsitöitä ja kotiruokaa. Ulkoilmassa perheen pitäisi harrastaa talviurheilua ja saunomisen ohessa lumiuintia.

Sisätiloista pitäisi löytyä takka, puuhuonekaluja ja käsityöteoksia.

Toiveita vastaavan paikan ja perheen löytäminen on muodostunut Itä-Suomen elokuvakomissiolle eli EFFC:lle vaikeaksi.

Tällaista elämäntapaa ei ole helppo löytää. Heillä oli kuitenkin hyvin selkeä mielikuva siitä, mitä he haluavat dokumenttiin tallentaa.

Camilla Pitkäniemi, Itä-Suomen elokuvakomissio

Camilla Pitkäniemi Itä-Suomen elokuvakomissiosta kertoo, ettei Facebook-ilmoitusta (siirryt toiseen palveluun) vastaavaa perhettä ja tupaa ole löytynyt, vaikka kaikki kivet ja kannot on käännetty.

– Tällaista elämäntapaa ei ole helppo löytää. Heillä oli kuitenkin hyvin selkeä mielikuva siitä, mitä he haluavat dokumenttiin tallentaa. Perhe-elämän kuvaus on vain osa dokumenttia, Pitkäniemi kertoo.

Sopimussalaisuuteen vedoten Pitkäniemi ei kerro enempää dokumentin aiheesta.

Koska kuvauksen mukaista karjalaistaloa asukkaineen ei ole löytynyt, on päädytty kuvaamaan taloa erikseen ulkoapäin toisaalla ja perhettä kuvataan muuten Möhkössä.

Nyt aiotaan kuvata vain saunomista uimapuvut päällä ja mahdollisesti lumiuintia, uudessa ilmoituksessa kerrotaan. Nyt riittää, että perheessä on vanhemmat ja 2-3 alle 10-vuotiasta lasta.

_Artikkelia muokattu 23.1.2018 klo 10:08: Tarkennettu Camilla Pitkäniemen sanomisia ja sitaattia. Lisätty, että perhe-elämän kuvaus on osa dokumenttia. _

Suosittelemme sinulle