Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tuhansia turvapaikanhakijoita saamassa maastapoistamispäätöksen – Maahanmuuttovirasto valmistautuu lisäämällä paikkoja säilöönotossa

Puolen vuoden kuluessa on tulossa paljon turvapaikkapäätöksiä.

Antti Jäppinen
Konnunsuon säilöönottoyksikön johtaja Antti Jäppinen Kuva: Kalle Schönberg/Yle
Kalle Schönberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrannan Konnunsuon säilöönottoyksikköön tulee lisää paikkoja Suomesta poistuvaksi määrätyille turvapaikanhakijoille. Paikkamäärä nousee tammikuun lopussa nykyisestä 40 paikasta 68 paikkaan. Kaikkiaan säilöönottoyksiköissä koko maassa on 108 paikkaa.

Uudet tilat avataan entisen Konnunsuon vankilan remontoituun sellirakennukseen, jonka tiloissa säilöönottokeskus on jo ennestään toiminut. Nyt käyttöön saadaan kolme lisäkerrosta.

Maahanmuuttoviraston mukaan tilat tulevat kovaan tarpeeseen.

– Säilöönottotilat ovat olleet täynnä koko maassa. Olemme joutuneet osittain turvautumaan poliisivankiloiden käyttöön, mikä ei ole suotavaa, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen sanoo.

Konnunsuon uudet säilöönottopaikat tyydyttävät Nuutisen mukaan nykyisen tarpeen. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua jo lähitulevaisuudessa.

– Tilanne on haastava. Pitää seurata, jos tässä on tarvetta lisälaajennuksille, Pekka Nuutinen sanoo.

Hän ei ota kantaa siihen, mihin mahdolliset uudet lisäpaikat tulisivat.

– Meidän pitää kaikkia mahdollisuuksia harkita, jos tällainen toimeksianto tulee, Nuutinen sanoo.

Turvapaikkapäätöksiä tulossa paljon

Nuutisen huoli liittyy siihen, että vastaanottokeskuksissa on useita tuhansia turvapaikanhakijoita, jotka ovat saamassa turvapaikkapäätöksen lähitulevaisuudessa.

Poliisihallituksesta kerrotaan, että tällä hetkellä 8 000 kielteisen päätöksen saanutta ulkomaalaista odottaa uutta päätöstä eri oikeusasteista.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa on noin tuhat hakemusta ja hallinto-oikeudessa noin seitsemän tuhatta hakemusta.

– Kun nämä muutosta hakeneiden hakemukset ratkeavat, niin eletään kiireisiä aikoja maastapoistamiseen liittyen, Ari Jokinen Poliisihallituksesta sanoo.

Pari tuhatta päätöstä jo lähellä

Jo tällä hetkellä vastaanottokeskuksissa on huomattava määrä henkilöitä, joiden laillinen oikeus oleskella maassa ja vastaanottokeskuksissa on päättymässä lähiaikoina.

– Meillä on vastaanottokeskuksissa liki pari tuhatta henkilöä, jotka ovat mahdollisesti saamassa toimeenpanokelpoisen maastapoistamispäätöksen. Näitä henkilöitä on tulossa varmaan vielä enemmänkin, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen sanoo.

Nuutisen mukaan mahdollisen maastapoistamispäätöksen on saamassa ainakin pari tuhatta ihmistä puolen vuoden sisällä.

Näiden henkilöiden on poistuttava vastaanottokeskuksista 30 päivän kuluessa sen jälkeen, kun vastaanottokeskukseen on tullut ilmoitus maastapoistamispäätöksestä.

Kaikki eivät välttämättä kuitenkaan poistu maasta.

– Osa saattaa jäädä laittomasti maahan, Nuutinen sanoo.

Uusien tilojen viihtyisyyttä lisätty

Konnunsuon säilöönottoyksikön viihtyisyyttä on pyritty parantamaan laajennuksen yhteydessä. Esimerkiksi harrastetilojen seinille on saatu taidetta.

– Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataiteen opiskelijat ovat pyrkineet taiteen keinoin pehmentämään tämän vankilalinnan vankilamaisuutta, Konnunsuon säilöönottoyksikön johtaja Antti Jäppinen sanoo.

Taiteen lisäksi asiakkaille on rakennettu katettu jalkapallopiha.

Suosittelemme