Hyppää sisältöön

Porot kuriin kännykällä

Rovaniemellä on kehitteillä kännykkäsovellus, jonka uskotaan vähentävän merkittävästi porojen aiheuttamia peltovahinkoja. Yhdellä napin painalluksella poromiehille menisi tieto pellolla kaivavista poroista.

Kuva: Sauli Antikainen / Yle
Vesa Vaarama

ROVANIEMI Porojen aiheuttamat vahingot pelloilla kiristävät jatkuvasti maanviljelijöiden ja poronhoitajien välejä. Varsinkin poronhoitoalueen eteläosien ja Koillismaan paliskunnissa on välillä jouduttu maksamaan maanviljelijöille jopa useiden tuhansien eurojen korvauksia.

Lapin ammattikorkeakoulussa Rovaniemellä kehitellään puhelinsovellusta, jolla porot saataisiin nopeammin poistettua pelloilta ja näin vähennettyä tuhoja.

Poro ei ymmärrä tekevänsä vahinkoa kun se kaivaa pellolta ruokaa nälkäänsä. Vahinkoja tulee sekä kasvukaudella että alkutalvesta.

Poronhoitolaki velvoittaa paliskunnat pitämään porot pois pelloilta ja maanviljelijällä on puolestaan ilmoitusvelvollisuus ja velvollisuus todentaa vahingot, jotta hän saisi korvauksen tuhoista.

Sovellus ammattilaisille

Kännykkään ladattava applikaatio nopeuttaa porojen poistamista, koska sen avulla maanviljelijä voisi ilmoittaa poromiehille välittömästi paikkatiedon millä pellolla porot ovat kaivamassa.

– Tämä on maanviljelijöiden ja poromiesten välinen työkalu. Ammattimainen maanviljelijä, jolla on oikeus jakaa tietoa tällä applikaatiolla pystyy lähettämään sillä viestin. Viesti menee suoraan niille poromiehille, jotka ovat myös ladanneet itselleen applikaation, projektisuunnittelija Karoliina Majuri Lapin ammattikorkeakoulusta kertoo.

Poromiehet saavat reaaliaikaisena viestin siitä, että porot ovat pellolla. Sillä voisi myös ennakkoon ilmoittaa mahdollisista riskipaikoista.

– Se tekee näkyväksi paikkatiedon, riskipaikat, kaikki semmoiset toimenpiteet, mitkä todennäköisesti aiheuttavat riskin, että sinne syntyy viljelyvahinkoja. Niin kuin esimerkiksi rehunteko kun veräjät ovat auki ja porojen pääsy pelloille mahdollistuu, projektisuunnittelija Karoliina Majuri sanoo.

Hieman vastaavankaltainen sovellus on ollut käytössä liikenteessä parin vuoden ajan. Siinä Porokello-sovelluksella autoilijat voivat varoittaa tiellä olevista poroista. Sovellus sai lokakuussa poliisin valtakunnallisen liikenneturvallisuuspalkinnon.

Suosittelemme sinulle