Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ruotsin kansalaisen pidätys kiristää jälleen Ruotsin ja Kiinan suhteita – Gui Minhai otettiin kiinni junasta ruotsalaisdiplomaattien seurasta

Gui Minhai on yksi viidestä hongkongilaisesta kirjakauppiaasta, joiden taannoista kovaotteista kohtelua on pidetty merkkinä Kiinan keskusvallan kiristyvästä otteesta erityisalueella.

Kiinassa kadonneiden mustavalkokuvia.
Ruotsin kansalainen Gui Minhai on yksi viidestä kirjakauppiaasta, joiden kohtelu herätti huolta Kiinan viranomaisten otteista Hongkongissa. Kuva: Guy Corbishley / AOP
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin kansalaisen, kustantaja Gui Minhain kohtalo hiertää taas Ruotsin ja Kiinan suhteita.

Poliisiksi esittäytyneet siviiliasuiset miehet pidättivät lauantaina 53-vuotiaan Guin junasta kahden ruotsalaisdiplomaatin seurasta.

Gu Minhai oli yksi Hongkongissa toimineen kirjakaupan omistajista ja kustantajista, joiden katoamiset loppuvuonna 2015 herättivät huolta Kiinan erityisalueen vapauksien kaventumisesta.

Tapaus kiristää Ruotsin ja Kiinan välejä, sillä Guilla on Ruotsin kansalaisuus.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström on vaatinut, että Gui vapautetaan ja hän saa tavata Ruotsin edustajia ja lääkäriä. Ruotsin ulkoministeriö on kutsunut Kiinan suurlähettilään kuultavaksi asiassa.

Viisi kadonnutta kirjakauppiasta

Gui Minhai oli yksi viidestä hongkongilaisesta kirjakauppiaasta, jotka katosivat loppuvuonna 2015. Myöhemmin ilmeni, että he olivat poliisin hallussa Manner-Kiinassa.

Taustalla on nähty Kiinan keskusjohdon pyrkimys tukahduttaa Manner-Kiinaa suurempia vapauksia nauttivan Hongkongin kriittinen kustannusala.

Sen jälkeen kun Xi Jinping nousi Kiinaa hallitsevan kommunistipuolueen pääsihteeriksi vuonna 2012 ja presidentiksi vuonna 2013, viranomaiset ovat entisestään koventaneet otteitaan ihmisoikeusaktivisteja ja toisinajattelijoita vastaan.

Gui katosi Thaimaassa 2015

Itäisessä Kiinassa syntynyt Gui lähti opiskelemaan Ruotsiin 1988 ja sai kansalaisuuden 1992.

Sittemmin hän työskenteli Hongkongissa, jossa hän oli yksi pienen kustantamon, Mighty Current Median, omistajista. Kustantamoon kytkeytyi myös Causeway Bay -kirjakauppa.

Kustantamo julkaisi ja kirjakauppa myi teoksia, joissa arvosteltiin Kiinan johtavaa eliittiä ja kerrottiin huhuja näiden elämästä.

Lokakuussa 2015 Gui Minhai katosi Thaimaassa Pattayalla, jossa hänellä oli loma-asunto.

Samoihin aikoihin katosi myös neljä hänen kollegaansa, kaksi heistä Manner-Kiinassa ja kaksi Hongkongissa.

Epäilyksiä herättänyt videotunnustus

Epätietoisuus Guin kohtalosta jatkui pitkään.

Tammikuussa 2016 Kiinan valtiollinen televisio esitti videonauhoituksen, joissa Gui tunnusti ajaneensa humalassa ja aiheuttaneensa 23-vuotiaan naisen kuoleman Ningbon kaupungissa vuonna 2003.

Gui sanoi palanneensa vapaaehtoisesti Kiinaan kärsiäkseen tuomion teostaan. Videolla Gui myös torjui Ruotsin avun ja sanoi tuntevansa itsensä yhä kiinalaiseksi, vaikka oli luopunut Kiinan kansalaisuudesta.

Ihmisoikeusjärjestöt epäilivät, että Gui antoi lausunnon pakon edessä ja että Kiinan turvallisuusviranomaiset olivat siepanneet Guin Thaimaasta.

Guin neljä kollegaa vapautettiin sittemmin.

Kesäkuussa 2016 yksi heistä, Lam Wing-kee kertoi, että Kiinan erikoisjoukot olivat siepanneet hänet operaatiossa, jonka tarkoituksena oli hiljentää Kiinan keskusvallan kriitikot.

Gui vapautettiin virallisesti viime vuoden lokakuussa. Vapauduttuaan hän oleskeli itäisessä Ningbon rannikkokaupungissa. Epäselvää on, missä määrin Gui on ollut vapaa liikkumaan.

Pidätys matkalla lääkärintarkastukseen

Gui Minhain epäillään sairastavan lihasten toimintaa ohjaavia liikehermoja rappeuttavaa ALS-tautia.

Ruotsalaisten diplomaattien oli tarkoitus saattaa hänet Pekingiin tapaamaan ruotsalaista lääkäriä Ruotsin suurlähetystössä, kun Gui pidätettiin junasta.

– On mielestäni varsin selvää, että hänet on siepattu jälleen ja häntä pidetään jossain salaisessa paikassa, Guin tytär Angela Gui sanoi Ruotsin radiolle maanantaina.

– Hänen terveydentilansa huomioon ottaen se on hyvin huolestuttavaa.

Kiinaa on arvosteltu muun muassa Nobelin rauhanpalkinnon saaneen demokratia-aktivistin Liu Xiaobon kohtelusta tämän terveydentilan heikentyessä vankeudessa. Liu kuoli maksasyöpään viime vuonna.

Kiina ja Ruotsi kiistelevät

Kiinan ulkoministeriö vihjasi ruotsalaisten diplomaattien rikkoneen Kiinan lakeja vastaan.

– Kenenkään ulkomaalaisten Kiinassa, mukaan lukien ulkomaisten lähetystöjen ja konsulaattien edustajien, ei pitäisi rikkoa kansainvälistä lakia tai Kiinan lakia, Kiinan ulkoministeriön edustaja Hua Chunying sanoi tiistaina.

South China Morning Post -lehden mukaan Gui olisi vapautettu sillä ehdolla, ettei hän lähde Ningbosta.

Ruotsin ulkoministeriö kiistää syytökset Kiinan lain rikkomisesta.

– Kiinan viranomaiset ovat toistuvasti vakuuttaneet meille, että Gui Minhai on vapaa mies, kun hänet vapautettiin liikennerikoksesta saadun tuomion suorittamisen jälkeen, ja että me voimme pitää kansalaiseemme sellaisia yhteyksiä kuin haluamme, ulkoministeri Margot Wallström sanoi Ruotsin television SVT:n mukaan.

Aiheesta aiemmin:

Yle Hongkongissa: Täällä myydään Kiinassa kiellettyjä – ja himoittuja kirjoja 4.9.2016

Kiinan vainoamia ihmisiä katoaa Thaimaassa – saako Thaimaa vastineeksi poliittista tukea? 31.1.2016

Kiinan tv:hen ilmestyi kadonnut hongkongilainen kirjakauppias – tunnustusta pidetään feikkinä 18.1.2016

Suosittelemme sinulle