Hyppää sisältöön

Uusinta Iron Sky -elokuvaa kuvataan parhaillaan Suomessa, mutta se tehdään kiinalaiskatsojille

Iron Sky: The Ark -elokuvaa tehdään kiinalaisella rahalla.

Rhydian Vaughan (vas.), Andy Garcia ja Duang Yihong esiintyvät Iron Sky The Ark -elokuvassa. Kuva: Iron Sky Universe

Ohjaaja Timo Vuorensolalla pitää kiirettä. Iron Sky -kuunatsitrilogian toinen elokuva The Coming Race saa ensi-iltansa elokuussa ja Turussa kuvataan parhaillaan hieman erilaista Iron Sky -tuoteperheen elokuvaa.

Iron Sky: The Ark -elokuvassa kiinalaisopiskelijat yrittävät selvittää kuusta tullutta mystistä viestiä. Jäljet johtavat salaseura Illuminatiin. The Ark on tehty humoristisella tieteistoimintatyylillä, mutta ottaa myös kantaa ihmiskunnan aikaansaamaan ekologiseen kriisiin.

Ennen Suomeen tuloa elokuvaa kuvattiin Kiinassa noin neljän kuukauden ajan. 25 miljoonan dollarin budjetti on kokonaan kiinalaista rahaa, ja elokuva on tehty kiinalais-suomalais-kanadalaisyhteistyönä.

Ohjaaja Timo Vuorensolalle yhteistyö kiinalaisten kanssa on pitkäaikainen unelma. Kiina on nouseva elokuvamaa ja Iron Sky: The Ark suunnataankin kiinalaisyleisölle.

Iron Sky: The Ark -elokuvan näyttelijöinä nähdään muun muassa Andy Garcia ja kahdessa ensimmäisessä Iron Sky -kuunatstrilogian elokuvassa esiintyvä Udo Kier. Valkokankaalla nähdään myös Malla Malmivaara. Iron Sky: The Ark -seikkailun pääkolmikkona nähdään nuoret Lin Yi, Vivienne Tien ja Wang Lian.

– Kokemukseni Kiinassa ovat ylittäneet odotukseni moninkertaisesti. Minulla on mahtavat näyttelijät ja tehokas työryhmä, ohjaaja Timo Vuorensola summaa Länsi-Suomen elokuvakomission tiedotteessa.

Tuotantokannustin houkutteli Suomeen

Turussa elokuvaa kuvataan Akatemiatalolla. Siellä kuvataan elokuvaan keskeinen kohtaus, jossa salaperäinen Illuminati-järjestö kokoontuu punomaan juoniaan. Turun Akatemiatalo esittää elokuvassa Saksan Alpeilla sijaitsevan luksushotellin juhlasalia.

Kohtaus piti alun perin kuvata Keski-Euroopassa. Business Finlandin hallinnoiman audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen (siirryt toiseen palveluun) sekä Länsi-Suomen elokuvakomission rahoituksen turvin kuvaukset saatiin kuitenkin Suomeen.

Vuoden 2017 alussa Suomessa käyttöön otetun av-alan tuotantokannustin tarjoaa tuotantoyhtiölle jopa 25 prosenttia palautusta kaikista Suomen alueella maksetuista palkoista ja palveluostoista. Tuotantokannustimen avulla on kuvattu jo kaikkiaan 20 elokuvaa.

– Tuotantokannustin on parasta, mitä alalla on tapahtunut vuosiin. Isot studiot ja tuotantoyhtiöt ovat vihdoin kiinnostuneita Suomen tarjoamista mahdollisuuksista, sanoo Länsi-Suomen elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen komission tiedotteessa.

– Olen nähnyt itse kiinalaista elokuvantekotapaa ja kulttuuria, joten minulle on tärkeää esitellä kiinalaisille Suomea. Tuotantokannustimen kautta oli helpompi perustella, että meidän kannattaa tulla nimenomaan Turkuun, Timo Vuorensola kertoo Ylelle.

Wang Liang ja Lin Yi Iron Sky The Ark -elokuvassa. Kuva: Iron Sky Universe

Iron Sky: The Ark on jo kolmas elokuva Iron Sky -maailmasta, mutta ensimmäinen, jonka tarina on lähtöisin Kiinasta.

Iron Sky Universe tuotantoyhtiön omistavat Tero Kaukomaa ja Timo Vuorensola sekä yli 500 osakkeenomistajaa yli 30 maasta. Iron Sky -elokuvan tekijät tulivat tunnetuksi joukkoistamisesta ja yhtiö on kerännyt joukkorahoituksella noin 2,5 miljoonaa euroa.

Seuraavaksi työn alla on kuunatsitrilogian päätösosa Iron Sky: Endgame sekä usean tuotantokauden mittainen Iron Sky -maailmaan sijoittuva tv-sarja. Iron Sky: The Ark julkaistaan vuoden 2019 alkupuoliskolla.

– Iron Sky on minulle aina ollut sellainen leikkikenttä, jossa scifi-visiot, ihmiskunnan kohtalo ja salaliittoteoriat kohtaavat. Kuunatsi-trilogia oli se ensimmäinen palanen, mutta samalla avaamme toisen polun, ja tutkimme enemmän ympäristökatastrofeja käsittelevää maailmaa. Henkisesti pyöritään kuitenkin vähän samoissa maailmoissa, Vuorensola sanoo.

Suosittelemme sinulle