Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Itärajan suuri kauppakeskuskylä avautuu Vaalimaalla jo tänä vuonna — tuo heti 400 työpaikkaa

Vuokralaisiksi tulevat muun muassa Armani, Flavio Castellani, Guess, Hugo Boss ja Nike.

Zsar, outlet, Vaalimaa, Virolahti
Kuva: Zsar Outlet Village
Riitta Pihlaja
Avaa Yle-sovelluksessa

Kauppakeskus Zsar Outlet Villagen rakentaminen Vaalimaalla on täydessä vauhdissa. Suomen ja Venäjän rajalle nousevan ostoskylän pääurakoitsijaksi on valittu lahtelainen Salpausselän Rakentajat Oy.

Suomen ensimmäinen outlet-kylä avautuu asiakkaille loppuvuodesta 2018.

Ensimmäisessä vaiheessa Zsariin tulee noin 60 muoti- ja kodintarvikeliikettä.

— Tällä hetkellä noin 30 prosenttia tiloista on vuokrattu ja noin 15 prosentista neuvottelut ovat loppusuoralla. Suurin osa tiloista on varattu, kertoo Zsar-hanketta vetävän East Finland Real Estate Oy:n toimitusjohtaja Sami Vainiomäki.

Liikkeet suoraan brändien hallussa

Brändivalikoimasta tulee suomalaisittain poikkeuksellinen. Vuokralaisiksi tulevat muun muassa Armani, Flavio Castellani, Guess, Hugo Boss ja Nike. Liikkeet myyvät tuotteensa 30-70 prosenttia normaalihintoja edullisemmin.

— Liikkeet ovat brändien suoraan ohjaamia, eli niitä eivät ylläpidä maahantuojat, Vainiomäki luonnehtii.

Zsar-outlet-kylään tulee myös ravintola- ja kahvilapalveluja. Kaikki ravintolatilat on vuokrattu, ja niissä on asiakaspaikkoja noin 300.

Outlet-kylä tavoittelee asiakkaikseen niin suomalaisia kuin venäläisiäkin. Toimitusjohtaja Vainiomäki toteaa, että Euroopassa vastaaviin outlet-keskuksiin tullaan noin 1,5 tunnin ajomatkan päästä. Hänen mukaansa uusi moottoritie helpottaa kauppakeskukseen tuloa kauempaakin.

Rakentaminen maksaa 35 miljoonaa euroa

Zsarin ykkösvaiheen rakentaminen maksaa noin 35 miljoonaa euroa. Rahoittajina on joukko suomalaisia yksityishenkilöitä ja pääomasijoittajia sekä kotimainen Oma Säästöpankki. Vuokralaisina aloittavat kansainväliset brändit investoivat lisäksi omien myymälätilojensa perustamiseen yhteensä lähes 15 miljoonaa euroa.

Zsarin liikkeet ja ravintolat työllistävät ensimmäisessä vaiheessa lähes 400 työntekijää.

Zsarin toisessa vaiheessa on määrä rakentaa noin 40 myymäläpaikkaa lisää. Kakkosvaiheen vuokralaisia aletaan etsiä kesän jälkeen.

Zsarin arkkitehtuuri myötäilee Pietarin ja Helsingin keskustojen empiretyyliä. Outlet-kylä lämmitetään maalämmöllä, joka pitää myös kauppakujat sulana. Lämmitysratkaisulla sekä älykkäällä kiinteistöautomatiikalla pyritään alentamaan kauppakeskuksen ylläpitokustannuksia.

Suosittelemme sinulle