Hyppää sisältöön

SPR selvittää Laitilan vastaanottokeskuksen ongelmia

Väitteet turvapaikanhakijoiden asiattomasta kohtelusta otetaan kunnolla käsittelyyn vasta niiden noustua julkisuuteen.

Suomen Punaisen Ristin pakettiauto.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Jouni Koutonen

SPR lupaa selvittää Laitilan vastaanottokeskuksessa ilmi tulleet väärinkäytösepäilyt.

Turun Sanomat kertoi torstaina (siirryt toiseen palveluun) maksullisessa artikkelissaan, että vastaanottokeskuksessa nöyryytettiin ja uhkailtiin turvapaikanhakijoita. Lisäksi työntekijöillä oli suhteita asukkaiden kanssa. Laitilan vastaanottokeskus suljettiin viime elokuussa.

Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen vakuuttaa, että väitteet asukkaiden epäasiallisesta kohtelusta selvitetään. Sen jälkeen päätetään jatkotoimista.

– Meillä on nollatoleranssi rasismille. Meillä on myös nollatoleranssi asiakkaan ja työntekijän välisiin romansseihin. Meillä on niissä selkeät eettiset ohjeet, ja tämä koskee myös vapaaehtoisia, sanoo Heikkinen.

Vapaaehtoistoimintaa koordinoiva osasto kertoo Turun Sanomien mukaan lähestyneensä SPR:n Varsinais-Suomen piiriä ongelmista ensimmäisen kerran helmikuussa 2016. Toiminnanjohtaja Pauli Heikkilä kertoo Ylelle, että piirin hallitus sai kirjelmän marraskuussa 2017.

– Marraskuussa piirin hallitukselle tuli muistio, jossa Laitilan osasto kertoi, että tällaisia asioita on tehty. Niistä ei ole ollut kyllä sellaista tietoa, että ne olisi voitu ottaa käsittelyyn, pyörittelee Heikkinen.

– Näistä yksittäistapauksista ei ole ollut tietoa. Ja jos on ollut tietoa, niihin tietysti on puututtu asianmukaisesti.

"Totta kai totuuden täytyy tulla ilmi"

Heikkisen mukaan asiaa ei ole tuotu aiemmin julkisuuteen väitteiden epämääräisyyden johdosta. Hänen mukaansa ne käydään nyt keskusteluissa läpi.

– Faktaperusteet täytyisi olla, ennen kuin lähdetään tiedottamaan tai laajemmin syyttämään. Kyllä nämä ovat ehkä vielä enemmän väitteiden tasolla. Minä en tiedä, mitä sääntöjä siellä olisi rikottu, koska nämä ovat irrallisia, ehkä tuntemuksiinkin perustuvia asioita.

Heikkinen valittelee Laitilan vastaanottokeskuksessa alkuvaiheessa ollutta sekavaa johtamistilannetta ja sitä, etteivät kaikki vapaaehtoiset halunneet osallistua koulutukseen, jossa toimintatavat ja periaatteet tehdään selväksi. Se ei kuitenkaan ole este toimia vapaaehtoisena.

Toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen vakuuttaa, että esitetyt väitteet käydään tarkkaan läpi. Hänen mukaansa sitä vaatii työntekijöiden oikeusturvakin.

– Emme etsi syyllisiä, käymme läpi, mitä on tapahtunut ja selvitetään ne. On anteeksipyynnön tie, ja tietenkin oikeudellisia prosesseja, jos joku yksittäinen henkilö haluaa niitä nostaa. Mutta totta kai totuuden täytyy tulla ilmi, ei vain pelkkien näkökulmien.

Suosittelemme sinulle