Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Hovioikeus: Jesse Torniainen syyllistyi törkeään pahoinpitelyyn asema-aukion hyppypotkujutussa – syyte törkeästä kuolemantuottamuksesta hylättiin

Hovioikeus piti rikoksen motiivia rasistisena – toisin kuin käräjäoikeus. Siksi hovioikeus kovensi käräjäoikeuden Torniaiselle tuomitsemaa kahden vuoden vankeustuomiota kolmella kuukaudella.

Helsingin Asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä käräjäoikeudessa tuomittu Jesse Torniainen asian käsittelyssä Helsingin hovioikeudessa perjantaina 15. joulukuuta 2017.
Helsingin Asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä käräjäoikeudessa tuomittu Jesse Torniainen asian käsittelyssä Helsingin hovioikeudessa perjantaina 15. joulukuuta 2017. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ari Mölsä
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin hovioikeus on antanut tuomionsa niin sanotussa Helsingin asema-aukion hyppypotkujutussa.

Hovioikeus tuomitsi Jesse Torniaisen kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä. Syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta hovioikeus hylkäsi käräjäoikeuden tavoin.

Hyppypotku-hyökkäys syyskuussa 2016

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenilmauksessa syyskuussa 2016 sattui välikohtaus, jossa Jesse Torniainen potkaisi mielenosoituksen ohi kulkenutta ja maahan sylkäissyttä miestä rintaan.

Hyökkäyksen uhri kaatui ja sai vakavia vammoja päähänsä. Mies kuoli myöhemmin sairaalassa. Hänet oli välillä ehditty kotiuttaa omasta vaatimuksestaan.

Hovioikeudessa kiisteltiin erityisesti siitä, oliko Torniaisen potkun ja uhrin kuoleman välillä selkeä syy-yhteys.

Rikosnimikkeistä suuri erimielisyys

Sekä syyttäjät että asianomistajat vaativat hovioikeudessa, että Jesse Torniainen tuomitaan törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta 5,5–6 vuodeksi vankeuteen.

Puolustuksen mielestä Torniainen voitiiin tuomita enintään vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen pahoinpitelystä.

Hovioikeus katsoo tuomiossaan, että tapauksessa on jäänyt varteenotettava epäily, jonka mukaan uhrin omalla toiminnalla on voinut olla ratkaiseva merkitys siihen, kuinka hänen toipumisensa on edennyt.

Hovioikeuden sanoin: "Asiassa esitetyn näytön perusteella ei voitu sulkea pois sitä vaihtoehtoa, että (uhrin) hoito-ohjeiden vastainen huumaus- ja lääkeaineiden käyttäminen on voinut muuttaa aivovammasta toipumista siten, että siitä on seurannut kuolemaan johtanut aivojen turvotus".

Törkeän pahoinpitelyn ei siis näytetty olleen katkeamattomassa rikosoikeudellisessa syy-yhteydessä uhrin menehtymiseen. Siksi syyte törkeästä kuolemantuottamuksesta hylättiin.

Hovioikeus: Rikoksella oli rasistinen motiivi

Käräjäoikeus aiemmin hylkäsi syyttäjän vaatimuksen rasistisesta motiivista rangaistuksen koventamisperusteena. Käräjäoikeus tulkitsi lakia niin, että rasismi tulee koventamisperusteena kyseeseen vain silloin kun rikos kohdistuu laissa erikseen tarkoitettuun suojaa kaipaavaan väestöryhmään.

Hovioikeus näkee tilanteen toisin. Laki ei enää 1.6.2011 voimaan tulleen uudistuksen jälkeen ole edellyttänyt, että uhri kuuluu johonkin erikseen suojattuun väestöryhmään. Rasistinen motiivi on siis nykyisin koventamisperuste riippumatta siitä, keneen ja mihin rikos kohdistuu.

Hovioikeus muistuttaa, että teko oli tapahtunut Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä. Vastarintaliike oli jo ennen tätä mielenosoitusta tuonut avoimesti esiiin kansallissosialistista aatettaan ja arvomaailmaansa.

Mielenosoituksen ohi kulkenut mies oli ilmaissut vastustavansa ja halveksuvansa Vastarintaliikkeen rasistisia arvoja. Torniaisen hyökkäyksellä uhriaan kohtaan oli siis rasistinen vaikutin, rasistinen motiivi.

Torniaisen asianajaja: "Muutama kuukausi sinne tai tänne"

Jesse Torniaisen asianajaja Hannu Tuomainen kertoo jutellensa aamulla päämiehensä kanssa. Torniainen on tyytyväinen tuomioon eikä aio valittaa siitä.

– Meillä oli toki tiedossa, että todennäköisesti tästä seuraa ehdoton vankeustuomio. On tuomio sitten kaksi vuotta tai kaksi vuotta ja kolme kuukautta, se ei tässä kokonaisuudessa ole olennainen asia. Muutama kuukausi sinne tai tänne. Meidän puolestamme asia on loppuun käsitelty.

Lue myös:

Tuomio tulee tammikuussa – Syyttäjä vaatii kuutta vuotta vankeutta Helsingin asema-aukion hyppypotkusta epäillylle

(15.12.2017) Asema-aukion hyppypotku: 2 vuotta vankeutta törkeästä pahoinpitelystä (30.12.2016)

Suosittelemme sinulle