Hyppää sisältöön

Nyt rikottiin monta ennätystä – katso kiinnostavat yksityiskohdat vaalituloksesta

Nils Torvalds jäi kokonaan ilman ääniä jopa viidessä manner-Suomen kunnassa.

Teemo Tebest,
Tuomo Björksten,
Eetu Pietarinen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

1,87 miljoonaa ääntä. Se on enemmän kuin kukaan on koskaan saanut Suomen presidentinvaaleissa ensimmäisellä kierroksella, siis siitä laskien, kun nykyisen muotoisia presidentinvaaleja on järjestetty.

Niinistö dominoi näissä vaaleissa niin yksiselitteisesti, että Suomessa ei ole yhtään kuntaa, jossa hän ei olisi saanut eniten ääniä.

Nils Torvaldsin menestys oli sen sijaan hyvin heikkoa viidessä manner-Suomen kunnassa. Häntä ei äänestänyt kukaan Siikaisissa, Kinnulassa, Hyrynsalmella, Merijärvellä eikä Taivalkoskella.

Suomalaiset äänestivät näissä vaaleissa ennätystahtia ennakkoon. Ennen vaalipäivää annettiin yli 1,5 miljoonaa ääntä. Koko vaalien äänestysinto oli kuitenkin laimeampaa kuin viime presidentinvaaleissa. Eroa syntyi kolmisen prosenttiyksikköä. Näissä vaaleissa 69,8 prosenttia äänioikeutetuista antoi äänensä.

Luodon asukkaat tunnetaan siitä, että he äänestävät vaaleissa innokkaasti. Niin näissäkin vaaleissa. 84,6 prosenttia äänioikeutetuista jalkautui uurnille. Se on pari prosenttiyksikköä enemmän kuin viime presidentinvaaleissa.

Manner-Suomen laiskimmat äänestäjät olivat Rautavaarassa, jossa äänestysprosentti oli 57,4. Ahvenanmaalla oli vielä huonompi tulos: Getassa 49,6 prosenttia äänesti.

alle 60 %
60–65 %
65–70 %
70–75 %
yli 75 %

Toiseksi suosituin ehdokas

Kun katsotaan toiseksi suosituimpia ehdokkaita Suomessa, maa jakautuu karkeasti kolmeen alueeseen. Laura Huhtasaarta äänestettiin innokkaasti Satakunnassa. Paavo Väyrynen keräsi ääniä Lapin kunnissa. Muu maa jakautuukin Matti Vanhasen ja Pekka Haaviston äänestäjien kesken.

Merja Kyllönen
Pekka Haavisto
Matti Vanhanen
Laura Huhtasaari
Paavo Väyrynen
Nils Torvalds

Ehdokkaiden parhaat kunnat

Kotikenttäetu oli näissäkin vaaleissa kova sana, vaikka äänestäjät olivatkin valitsemassa presidenttiä koko maalle. Merja Kyllösen kannatus oli vahvinta Kainuun kunnissa. Haavistoa äänestettiin puolestaan monissa isoissa kaupungeissa – ja hieman yllättäen vahvasti Ahvenanmaalla.

Kannatuskartta: Merja Kyllönen

alle 5 %
5–10 %
10–15 %
15–20 %
20–50 %
yli 50 %

Joensuu on pienois-Suomi

Joensuu oli näissä vaaleissa edustavin otos koko Suomesta. Kun Sauli Niinistö sai koko Suomessa 62,7 prosenttia äänistä, Joensuussa hän sai 63,4. Ero on vähäinen. Toiseksi tullut Pekka Haavisto ja kolmanneksi sijoittunut Laura Huhtasaari saivat molemmat melko lähelle koko maan tuloksen Joensuussa.

Suosittelemme sinulle