Hyppää sisältöön

Venäjän entinen antidopingjohtaja: Putin tiesi Venäjän dopinghuijauksesta Sotshissa

Presidentti Vladimir Putin tiesi venäläisurheilijoiden dopinghuijauksesta Sotshin olympialaisissa 2014 ja siitä, miten se tehtiin, sanoo Venäjän ex-antidopingjohtaja Grigori Rodtshenkov SVT:llä.

Vladimir Putin Kuva: EPA

Rodtshenkov kertoo saaneensa esittämänsä tiedon Venäjän silloiselta urheiluministeriltä Vitali Mutkolta.

– Mutko kertoi minulle, että Putin muisti minun nimeni erittäin hyvin. Ja vielä kerran, hän tiesi kaikesta. Se oli hyvin yksinkertainen ketju. Minä raportoin varaurheiluministeri Juri Nagornihille, Nagornih raportoi urheiluministeri Mutkolle, Mutko raportoi presidentti Putinille, Rodtshenkov sanoi.

Rodtshenkovin haastattelu on kansainvälistä yhteistyötä, ja kokonaisuus lähetetään tänä iltana saksalaisella ARD-kanavalla.

SVT:n mukaan Venäjän valtionjohto ei ole kommentoinut Putinia koskevia väitteitä. Putin on kuitenkin muissa yhteyksissä kiistänyt Venäjän valtiojohtoisen dopingin.

Rodtshenkovin toukokuussa 2016 New York Timesille antamasta haastattelusta alkoi Sotshin 2014 talviolympialaisten testihuijausten paljastuminen. Rodtshenkov johti Sotshiin kisojen ajaksi perustettua antidopinglaboratoriota, jossa venäläisurheilijoiden testinäytteitä vaihdettiin puhtaisiin.

Venäläiset olivat kehittäneet erityistyökaluja, joiden avulla sinetöidyt testinäytepullot pystyttiin avaamaan ja sulkemaan uudelleen.

Rodtshenkov asuu nykyisin Yhdysvalloissa liittovaltion poliisin FBI:n todistajansuojeluohjelman turvaamana.

Lue myös:

Ex-antidopingjohtaja: Venäjän koko yleisurheilujoukkue oli doupattu Pekingissä – "Ennen Pekingiä saatoimme tehdä mitä halusimme"

Suosittelemme sinulle