Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Aktiivimallista paljastui yllättävä puute, jota kukaan ei ottanut huomioon: työllistyminen voi tyssätä, jos lasta ei saa nopeasti hoitoon

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan aktiivimallin mahdollisia vaikutuksia päivähoitoon ei ole pohdittu. Lain mukaan kiireellinen hoitopaikka täytyy järjestää kahdessa viikossa.

Pieni lapsi leikkii hiekalla leikkipuistossa.
Lain mukaan kiireellisessä tapauksessa kuntien on järjestettävä lapselle päivähoitopaikka kahdessa viikossa. Kuva: Ritva Tarkki / Yle
Päivi Köngäs
Avaa Yle-sovelluksessa

Työttömien aktiivimalli voi aiheuttaa hankaluuksia vanhemmille, joiden lapset eivät ole päivähoidossa. Mikäli keikkaluonteista työtä tulisi tarjolle lyhyellä varoitusajalla, lapsien saaminen päivähoitoon voisi olla vaikeaa. Lain mukaan kiireellisessä tapauksessa kuntien on järjestettävä lapselle päivähoitopaikka kahdessa viikossa.

Esimerkiksi runsaslapsisessa Oulussa päivähoito-oikeus on rajattu työttömän lapselle 20 tuntiin viikossa. Oulun kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissanen kertoo, että mikäli lapsi ei ole päivähoidon piirissä, voi hoitopaikka järjestyä nopeimmillaan viikossa. Kovin lyhyellä varoitusajalla päivässä tai parissa päivähoitopaikan löytäminen voi olla hankalaa, sillä varsinaista tilareserviä päivähoidossa ei ole, Rissanen sanoo.

Lasten jalkoja pöydän alla.
Vielä ei osata arvioida, kuinka monta lasta Suomessa tulee tarvitsemaan nopeaa ja tilapäistä päivähoitoa aktiivimallin vuoksi. Kuva: Titta Puurunen / Yle

Rissasen mukaan ainakaan Oulun kaupungilta aktiivimallin vaikutuksista päivähoitoon ei ole edes kysytty. Vaikutuksia ei ole myöskään etukäteen osattu miettiä.

– Joudumme pohtimaan asiaa sitä mukaa, kun tilanteita tulee eteen.

Päivähoidon järjestyminen on herättänyt huolta esimerkiksi netin keskustelupalstalla. Myös pienten lasten äitejä edustava Mothers in Business -yhdistys on huolissaan aktiivimallin vaikutuksista päivähoitopaikkojen järjestymiseen. Yhdistyksen mielestä kunnille tulisi laatia asiasta yhtenäinen ohjeistus.

Asiaan on ottanut kantaa myös lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila. Hänen mielestään subjektiivinen päivähoito-oikeus tulisi palauttaa koko maahan tai alle kouluikäisten lasten vanhemmat rajata aktiivimallista pois.

Yli 40 000 päiväkoti-ikäisen vanhempaa on työttömänä

Vielä ei osata arvioida, kuinka monta lasta Suomessa tulee tarvitsemaan nopeaa ja tilapäistä päivähoitoa aktiivimallin vuoksi.

THL:n tilaston mukaan varhaiskasvatuksen piirissä on 1-6 –vuotiaista lapsista 68 prosenttia eli noin 125 000 lasta on päivähoitojärjestelmän ulkopuolella. Tilastokeskukselta saatujen lukujen mukaan Suomessa oli vuoden 2016 lopussa työttömänä 44 626 vanhempaa, joiden perheessä asui alle 7-vuotiaita lapsia.

Enää ei ole sellaista työtä, mihin pääsee suoraan kadulta.

Minna Vanhala-Harmanen

Myös opetus- ja kulttuuriministeriön yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen vastuualueen neuvotteleva virkamies Tarja Kahiluoto sanoo, ettei heiltä ole kysytty aktiivimallin mahdollisista vaikutuksista päivähoitoon. Kahiluodon mukaan päivähoitoa tulisi saada joustavasti ja nopeasti.

– Varhaiskasvatuksen pitäisi olla niin joustavaa, ettei se pistä kapuloita rattaisiin. Käytännössä tilanne voi kuitenkin olla haastavaa, sillä työttömien päivähoito-oikeutta on rajoitettu.

Aktiivimallia on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä. Ministeriön neuvotteleva virkamies Marjaana Maisonlahti sanoo, ettei mallin vaikutuksia päivähoitoon ole arvioitu, sillä malli koskee kaikkia yhtäläisesti. Maisonlahti myös muistuttaa, ettei työtön ole riippuvainen vain TE-toimiston tarjoamista töistä tai palveluista.

Vuokratyöfirmassa 18 tuntia pidetään liian vähänä

Kuinka paljon lyhytaikaiselle keikkatyölle on ylipäätään kysyntää? Kysyimme asiaa vuokratyövoimaa välittävästä Opteamista, joka on osa Barona-liiketoimintaa. Toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen kertoo, että tällä hetkellä keikkaluontoista työtä tekevät lähinnä opiskelijat ja jonkin verran myös eläkeläiset. Esimerkiksi kaupan alalla keikkatyötä on tarjolla pääosin iltaisin, viikonloppuisin ja sesonkihuippuna.

Varhaiskavastuksen pitäisi olla niin joustavaa, ettei se pistä kapuloita rattaisiin.

Tarja Kahiluoto

Vanhala-Harmanen pitää työttömiltä vaadittua 18 tunnin työskentelyä kolmen kuukauden aikana vähäisenä määränä, kun puhutaan keikkaluonteisesta työstä. Esimerkiksi työhön perehdyttäminen vie oman aikansa ja yleensä tarve on enemmälle kuin 18 tunnille.

Palvelusektorille, kuten kaupan alalle voi päästä suhteellisen lyhyelläkin perehdyttämisellä, esimerkiksi kaupan alalle perehdytys voi kestää päivän.

– Enää ei ole sellaista työtä, mihin pääsee suoraan kadulta.

Vuokratyöfirmojenkin kautta haetaan enimmäkseen ammattiosaajia, kuten hitsaajia, koneistajia ja rakennusalan ammattilaisia. Toimistotyöntekijöistä sen sijaan on ylitarjontaa.

Vanhala-Harmanen sanoo, että heillä ketään keikkaluontoista työtä etsivää ei käännytetä pois. Hän kuitenkin arvelee, että lyhytaikaista työtä voisi löytyä jatkossa enemmän kotitalouksista, jotka voisivat palkata entistä aktiivisemmin esimerkiksi lasten- ja vanhustenhoitoapua.

Juttua korjattu 30.1.2018 klo 19.25: Sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Marjaana Maisonlahden sukunimi korjattiin oikeaksi. Jutussa sukunimi oli aikaisemmin virheellisesti Maasonlahti.

Lue lisää:

Tiedätkö, mitä tarkoittavat aktiivimallin numerot 400, 32,40 ja 4,65 sekä 1,50?

Yle selvitti: Näin aktiivimalli vaikuttaa TE-toimistoissa – yhdellä virkailijalla jopa 1 000 asiakasta

Suosittelemme sinulle