Hyppää sisältöön

Kirkkoherra pöyristyi – maahanmuuttovirasto tyrmäsi todistuksen turvapaikanhakijoiden uskon aitoudesta

Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra kertoo avoimessa Facebook-päivityksessään, että maahanmuuttovirasto pitää hänen antamaansa uskonnollista opetusta "systemaattisena käännytystyönä".

Miehen kädet ristissä kirkossa.
Kuva: Arja Lento / Yle
Antti Laakso

Porilainen kirkkoherra hämmästelee Facebookissa jakamassaan avoimessa päivityksessä (siirryt toiseen palveluun) maahanmuuttoviraston näkemystä evankelis-luterilaisen kirkon antamasta opetuksesta.

Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala jakaa päivityksessään maahanmuuttoviraston antamien turvapaikkaratkaisujen tekstin osia. Niissä kyseenalaistetaan Huhtalan mukaan kirkon ja Teljän seurakunnan antama opetus.

Onko usko aitoa?

Kirkkoherra Huhtalan mukaan maahanmuuttovirasto on korostanut hänen antamaansa uskon aitoutta koskevaan lausuntoon viitaten, että uskonnollisen ryhmän edustajan todistusta ei voi pitää vakuuttavana näyttönä turvapaikanhakijan vakaumuksesta. Virasto on Huhtalan mukaan myös todennut, että paikalliset uskonnolliset yhteisöt järjestävät systemaattista käännytystyötä turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

Kaisa Huhtala kyseenalaistaa maahanmuuttoviraston kyvyn arvioida turvapaikanhakijoiden vakaumusta pelkästään näille pidettyjen kuulemisten pohjalta. Kirkkoherra sanoo konfirmoineensa uransa aikana yli 1 100 ihmistä eikä katso käännyttäneensä ketään systemaattisesti.

– Nyt ensi kertaa olen joutunut näkemään, että osaamistani epäillään ja sanaani ei luoteta. Tämä järkyttää minua, Huhtala kirjoittaa.

Nyt ensi kertaa olen joutunut näkemään, että osaamistani epäillään ja sanaani ei luoteta.

Kaisa Huhtala

Osa turvapaikanhakijoista on perustellut hakemustaan sillä, että kääntyminen kristinuskoon uhkaa heidän turvallisuuttaan, jos heidät palautetaan islaminuskoisiin kotimaihinsa. Maahanmuuttoviraston Ylelle antaman tiedon mukaan kääntymys tapahtuu usein vasta kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen.

Turvapaikanhakijoiden tukena

Kaisa Huhtala perustelee tekemäänsä päivitystä sillä, että hän toivoo apua henkilöille, joiden "uskon aitoutta halveksitaan".

Huhtala on Teljän seurakunnan kirkkoherrana tarjonnut kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille kirkon tiloista myös hätämajoitusta. Hän kertoi lokakuussa Ylelle, että Teljän seurakuntaan oli tuolloin liittynyt toistakymmentä turvapaikanhakijaa.

– He ovat liittyneet perusteellisen kasteopetuksen jälkeen. Opetuksessa käsitellään kristinuskon perusasioita Raamatun ja Katekismuksen pohjalta kuten rippikoulussa yleensäkin, Huhtala kertoi tuolloin turvapaikanhakijoille annetusta kristinuskon opetuksesta.

Suosittelemme sinulle