Hyppää sisältöön

Tanhupallo, huutokauppakeisari, köyhän eläkeläisen vuodatus – tällaisia kannanottoja hylätyissä äänestyslipuissa annettiin Savo-Karjalassa

Savo-Karjalassa annettiin yli 650 mitätöntä ääntä.

Kuva: Savo-Karjalan vaalipiirilautakunta

Moni vaaliuurnille Savo-Karjalan vaalipiirissä vaivautunut käytti äänioikeuttaan protestiäänen muodossa. Savo-Karjalan vaalipiirissä annettiin yhteensä 219 884 ääntä. Niistä mitättömiä oli 667 kappaletta, joista tyhjiä oli 151.

Eniten hylättyjen äänten joukossa oli numeroita, kuten 88, 1, 80 sekä 666. Erilaisia piirroshahmoja oli muutamia ja muiden merkintöjen kärjessä olivat viiva, hymynaama, sydän sekä sirppi ja vasara.

Ääniä saivat muun muassa myös Kekkonen, Lennu, Aku Ankka, Aki Palsanmäki ja Vladimir Putin. Yksittäisten äänien saajien joukossa uusi tuttavuus on Putous-viihdeohjelman sketsihahmokisan voittajaehdokkaaksi noussut hahmo Tanhupallo. Sen sijaan kirkkoveneitä koko vaalipiirin alueella oli piirretty vain yksi.

Osassa hylätyistä äänistä äänestyslippua oli käytetty pidempään tekstiin. Teksteissä muun muassa vaadittiin sopeutumiseläkettä kaikille ja arvosteltiin syrjäseudun alasajoa sekä todettiin, että "tämä lippu oikeuttaa valittamaan asioista".

Tällaista taidetta nähtiin hylätyissä äänestyslipuissa Savo-Karjalassa. Kuva: Savo-Karjalan vaalipiirilautakunta

Suosittelemme sinulle