Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kaarinassa ja Turussa halutaan puuttua seksuaaliseen ahdisteluun entistä tiukemmin

Tuoreen valtuustoaloitteen mukaan Kaarinassa pitäisi ottaa käyttöön niin sanottu whistleblow-nettijärjestelmä, jossa kuka tahansa voi kertoa nimettömänä ahdistelusta tai epäasiallisesta kohtelusta niin kouluissa kuin työpaikoilla.

mies pitää kättä naisen takapuolella
Kuva: Mika Viljanen / Yle
Yrjö Hjelt
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaarinassa selvitetään, voitaisiinko kaupungissa puuttua seksuaalisen häirintään ja ahdisteluun entistä paremmin.

Tuoreen valtuustoaloitteen mukaan Kaarinassa pitäisi ottaa käyttöön netissä toimiva niin sanottu whistleblow-järjestelmä. Siinä kuka tahansa voi kertoa nimettönä ahdistelusta tai epäasiallisesta kohtelusta niin kouluissa kuin työpaikoilla.

Aloitteen tekijän, kokoomuksen Mikko Aaltosen mukaan whistleblow-järjestelmä on käytössä Suomessa monilla suurilla yksityisillä työnantajilla. Kuntaliiton tiedossa ei ole, että järjestelmä olisi käytössä kuntasektorilla.

– Tässä mielessä Kaarina olisi edelläkävijä, Aaltonen sanoo.

Mikko Aaltonen kertoo, että valtuustoaloitteen takana on Kaarinassa jo muutaman viikon vellonut keskustelu Turusta siirtyneestä opettajasta, joka on ahdistellut oppilaitaan.

– Tästä tämä aloite lähti, mutta yhtä hyvin tämä järjestelmä voidaan ottaa käyttöön myös työpaikoilla, koska Kaarina on suuri työnantaja.

Aaltonen uskoo, että whisteblow soveltuu erittäin hyvin otettavaksi käyttöön juuri kouluissa, jossa ongelmia aiheuttavat paitsi seksuaalinen häirintä myös koulukiusaaminen.

– Tässä on erittäin helppo ilmoittaa nimettömänä, jos kokee epäasiallista käytöstä. Ei tarvitse kokea häpeää eikä pelätä sitä, että oma nimi tulee esiin, Aaltonen sanoo.

Turussakin halutaan puuttua häirintään

Myös Turussa halutaan puuttua seksuaaliseen häirintään entistä tiukemmin.

Maanantaina kaupunginvaltuustolle jätetyn aloitteen mukaan Turun kaupunkiin pitäisi laatia toimenpideohjelma seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun pois kitkemiseksi. Aloitteen allekirjoitti yli puolet valtuutetuista yli puoluerajojen.

Aloitteen mukaan Turkuun tarvitaan selkeät ohjeet, jolla häirintä saadaan esiin ja siihen voidaan puuttua. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja oli vasemmistoliiton Anna Mäkipää.

Suosittelemme sinulle