Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Trump puheessaan: "Haluan tehdä Amerikan jälleen suureksi kaikille amerikkalaisille"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pitänyt kansakunnan tilaa koskevan puheensa. Puheessa Trump keskittyi nostattamaan kansallistunnetta ja yhtenäisyyttä, kehui ainoaa suurta uudistustaan ja kertoi haluavansa pitää Guantanamon avoinna.

Uutisvideot: Trump puhui taloudesta ja yhtenäisyydestä
Raisa Pöllänen,
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin perustuslaissa määritelty puhe kongressille alkoi kello 4.10 Suomen aikaa pitkien kättelyjen, suosionosoitusten ja vihellysten saattelemana.

– Haluan tehdä Amerikan jälleen suureksi kaikille amerikkalaisille, Trump sanoi puheensa aluksi.

Jo etukäteen Trump ilmoitti toivovansa, että puhe yhdistäisi Yhdysvaltoja ja sen jakautuneita ryhmiä. Hän ottikin aiheen esille puheessaan, ja kehotti republikaaneja ja demokraatteja siirtämään syrjään erimielisyytensä.

Trump kertoi Yhdysvaltojen saavuttaneen viimeisen vuoden aikana uskomatonta edistystä ja kohdanneen monia haasteita.

– Ne ovat osoittaneet amerikkalaisen sielun kauneuden ja selkärangan rautaisuuden, hän sanoi. – Liittovaltiomme tila on vahva, sillä amerikkalaiset ovat vahvoja.

Presidentti pyrki tuomaan kansallistunteen ja yhtenäisyyden vahvistamisen kongressin lisäksi myös lähelle tavallista amerikkalaista.

– Jokainen kansalainen, joka katsoo televisiota tänä iltana... ei ole väliä, missä olet ollut, mistä tulet, nyt on sinun aikasi. Jos työskentelet ahkerasti, uskot itseesi, uskot Amerikkaan, silloin voit unelmoida mistä tahansa. Voit olla mitä tahansa ja yhdessä me voimme saavuttaa mitä vain.

Talouskasvua ja uusia työpaikkoja

Odotetusti Trump korosti puheessaan kuluneen vuoden saavutuksena Yhdysvaltain kiihtynyttä talouskasvua ja uusia työpaikkoja.

– Vaalien jälkeen olemme luoneet 2,4 miljoonaa uutta työpaikkaa, mukaan lukien 200 000 uutta teollisuustyöpaikkaa. Vuosien palkkajunnauksen jälkeen näemme viimein palkkojen nousevan, Trump sanoi.

Lisäksi hän ylisti suuria veroleikkauksia sisältänyttä verouudistusta, jonka republikaanienemmistöinen kongressi onnistui ajamaan läpi viime vuoden lopulla.

Trumpin mukaan massiiviset veronalennukset ovat antaneet suunnatonta helpotusta keskiluokalle ja pienyrittäjille.

Hän myös mainitsi yhden tavoitteensa kuluvalle vuodelle olevan reseptilääkkeiden hintojen laskemisen.

Trump sanoo pyytävänsä maansa kongressilta 1 500 miljardin dollarin jättisummaa infrastruktuurin kuten teiden ja siltojen rakennus- ja kunnostustöihin. Trumpin mukaan molempien puolueiden, republikaanien ja demokraattien, on tehtävä yhteistyötä turvallisen, nopean ja luotettavan infrastruktuurin takaamiseksi amerikkalaisille.

Trump esitteli maahanmuutto-ohjelmansa

Trumpin mukaan Yhdysvallat aloittaa nelikohtaisen maahanmuutto-ohjelman.

Ohjelmassa on tie kansalaisuuteen 1,8 miljoonalle lapsena laittomasti maahantuodulle siirtolaiselle, mutta se sisältää myös muurin rakentamisen Yhdysvaltain etelärajalle.

Jatkossa maahanmuuttajat voivat Trumpin ehdottaman mallin mukaan tuoda mukanaan vain ydinperheensä. Malli sisältää myös siirtymisen koulutusta ja työuraa painottavaan maahanmuuttoon, Trump lupasi puheessaan.

Maahanmuutto ja etenkin laittomasti maahantuotujen lasten kohtalo on yksi kipeimmistä kiistakysymyksistä Yhdysvaltain demokraattien ja republikaanien välillä.

Trump otti puheessaan kantaa myös Isis-äärijärjestön vastaiseen taisteluun Irakissa ja Syyriassa. Trumpin mukaan Yhdysvalloilla on vielä paljon työtä tehtävänä Isisin-vastaisessa taistelussa. Puheessaan Trump mainitsi myös uhkakuvan Pohjois-Korean ohjushyökkäyksestä Yhdysvaltoihin.

Yllättäen Trump kertoi myös pitävänsä auki kiistellyn Guantanamo Bayn vankilan. Trumpin edeltäjä Barack Obama epäonnistui presidenttikaudellaan lakkauttamaan vankileirin. Vankilaa on kritisoitu Yhdysvaltain perustuslain kiertämisestä ja vankien huonosta kohtelusta.

Presidentti Donald Trump.
Kuva: Laurent Gillieron / EPA

Kansakunnan tilaa käsittelevä puhe oli ensimmäinen kerta, kun Trump piti koko kansalle suunnatun, Yhdysvaltain presidentin merkittävimpänä sisäpoliittisena esiintymisenä pidetyn puheen.

Ennen tilaisuuden alkamista mediassa pohdittiin, saapuuko Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump kuuntelemaan aviomiehensä puhetta. Hän kuitenkin saapui tilaisuuteen jo ensimmäisten joukossa.

Jopa 40 miljoonan amerikkalaisen arvioitiin katsoneen puhetta.

Kansakunnan tila -puhe aloittaa käytännössä molempien puolueiden osalta ensi syksyllä järjestettävien kongressin välivaalien vaalikampanjan.

Lue lisää:

Kirjeenvaihtajan analyysi Trumpin puheesta: Kannatus nousuun tunteisiin vetoamalla?

Trump haluaa säilyttää Guantanamon vankileirin

Luvassa muutakin kuin itsekehua? Trump pitää ensimmäisen puheensa kansakunnan tilasta – viisi huomiota

Suosittelemme sinulle