Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Yhä useampi selviytyy syövästä, Suomi kuuluu huippuselviytyjämaihin

Myös maksa- ja keuhkosyövästä selviydytään yhä paremmin.

lääkäri tutkii röntgenkuvaa keuhkoista
Kuva: AOP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhä useampi selviytyy syövästä, kertoo tuore tutkimus. Myös tappavimmista syövistä kuten maksa- ja keuhkosyövästä selvitään entistä paremmin.

Syövästä selviytyminen vaihtelee valtavasti eri maissa. Suomi kuuluu maailman kahdeksan parhaan selviytyjämaan joukkoon. Elossaololuvut ovat kasvaneet muun muassa suolisto-, eturauhas-, maksa- ja haimasyöpään sairastuneilla potilailla.

– Voimme iloita Suomen elossaololuvuista, jotka ovat maailman parhaimmistoa. Arvioinnin kannalta tärkeä merkitys on kansallisella syöpärekisterillä, jonka avulla saadaan tietoa potilaiden selviytymisestä koko Suomessa, muistuttaa Syöpäjärjestöjen tutkimuslaitoksen, Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila.

Pohjoismaista myös Norja, Islanti ja Ruotsi kuuluvat selviytyjien huippukahdeksikkoon. Sen täydentävät Yhdysvallat, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti.

Suomessa rintasyöpään sairastuneiden naisten viiden vuoden suhteellinen elossaololuku oli 89 prosenttia, joka on Islannin ja Norjan ohella Euroopan paras. Yleisimmistä syöpätaudeista Suomessa selvittiin hyvin myös eturauhasen syövästä (93 %) ja paksusuolen syövästä (65 %).

– Elossaololukujen globaalien trendien seuraaminen on elintärkeää terveydenhoitojärjestelmien tehokkuutta arvioitaessa. Se auttaa myös parempien syövänehkäisymenetelmien suunnittelemista, Malila perustelee.

Tiedot perustuvat tänään julkaistuun maailman suurimpaan väestöpohjaiseen Concord-tutkimukseen. Mukana oli yli 37,5 miljoonaa aikuista (15–99 -vuotiaat) ja lasta (0–14 -vuotiaat), jotka olivat sairastaneet 18:aa yleisintä syöpää.

Suosittelemme sinulle