Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

27 työvuoden jälkeen sukkahousutehtaalta irtisanottu perusti oman joogasalin – "Olen aina vannonut, että en ala yrittäjäksi"

Pitkään samassa työpaikassa työskennelleen voi olla irtisanomisen jälkeen vaikea työllistyä uudelleen. 49-vuotias torniolainen Satu Myllymäki karisti pelkonsa yrittäjyydestä ja teki itselleen työpaikan.

Satu Myllymäki joogaa.
Satu Myllymäki osallistuu tänä vuonna myös tankotanssin SM-kilpailuihin. Hän on tehnyt rakkaista harrastuksistaan itselleen työn. Kuva: Juha Åman
Tiinamaija Rantamartti,
Risto Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkona pyryttää lunta, mutta torniolaisen joogasalin sisällä on lämmin tunnelma. Alkamassa on ilmajoogatunti. Osallistujat nousevat katosta roikkuvien värikkäiden liinojen varaan ja pehmeä naisääni opastaa, kuinka seuraava liike tehdään.

Pehmeä ääni kuuluu Satu Myllymäelle. Hän jäi työttömäksi Nanson tehtaan lopetettua toimintansa Torniossa. Tehtaalla vietetyn 27 työvuoden jälkeen Myllymäki joutui miettimään uutta suuntaa elämälleen.

– Rakastin sitä työtä tuotekehityksessä ja juuri Nansosta me tykättiin ihan hulluna. Kyltti ja omistaja vaihtuivat kuitenkin katolla nopeasti ja kyllä siinä aisti sen tunnelman, että jossain vaiheessa ovet voivat sulkeutua kokonaan.

Niin sitten kävi. Tornion Nanson sukkahousutehdas sulki ovensa vuoden 2016 lopussa. Yli sadalta loppuivat työt, niin myös Myllymäeltä. Kuuden vuosikymmenen ajan Torniossa toiminut sukkahousutehdas on vuosien aikana antanut töitä sadoille.

Työpaikkojen menettäminen ja tehtaan sulkeminen tuntuivat raskaalta. Monet työntekijöistä olivat tulleet tehtaalle nuorina ja takana oli vuosikymmenien uria.

– Silloin piti kääntää katseen suuntaa ja todeta, että turha sitä on enää lähteä surkuttelemaan, Myllymäki sanoo.

"Osaanko minä ylipäätänsä pyörittää mitään firmaa"

Töiden loppumisen jälkeen Myllymäki keskittyi rakkaisiin harrastuksiinsa, erityisesti joogaan ja tankotanssiin. Päässä alkoi kypsyä myös ajatus yrittäjyydestä. Yrittäjäperheessä kasvanut oli kuitenkin päättänyt, että hän ei itse ryhdy koskaan yrittäjäksi.

– Olen aina vannonut, että en ala yrittäjäksi, koska olen yrittäjäperheestä. Se oli tosi iso askel.

Pitkään elämässä mukana ollut joogaharrastus kehkeytyi kuitenkin lopulta työksi. Viime kesänä Myllymäki perusti Tornioon oman joogasalin.

– Joogaa olen harrastanut pitkään, käynyt erilaisissa koulutuksissa ja halunnut kehittää itseäni erilaisissa lajeissa. Lisäksi olen aina tykännyt katsoa eteenpäin omaa elämääni.

Päätös yrityksen perustamisesta pelotti. Joogasalin perustaminen pienelle paikkakunnalle arvelutti ja Myllymäki pohti mielessään, tarjoaako yritys tarpeeksi uutta, miten rahoitus järjestyy ja tulevatko ihmiset.

– Osaanko minä ylipäätänsä pyörittää mitään firmaa, Myllymäki sanoo.

Rakkaus lajiin karisti kuitenkin epäluulot ja sai Myllymäen uskomaan omaan yritysideaansa.

Ilmajoogan harrastajat liinojen varassa.
Satu Myllymäen vetämä ilmajoogatunti hänen omalla salillaan. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Mikroyrittäjyys ei ratkaise isojen joukkojen työllistymistä

Yt-neuvottelut ja irtisanomiset ovat olleet viime vuosina monella paikkakunnalla arkipäivää. Esimerkiksi Torniossa tuoreessa muistissa on Nanson sukkahousutehtaan lisäksi Lapin Kullan panimon sulkeminen, joka jätti työttömäksi lukuisia pitkän työuran tehneitä paikkakuntalaisia.

Irtisanominen viisikymppisenä tai vanhempana ja työttömyys pitkän työuran jälkeen voi tuntua kovin toivottamalta. Kehittämisyhtiö Team Botnian yrityskehittäjä Kimmo Nurmos sanoo, että hyvin usein pitkä työura saman työnantajan palveluksessa voi erikoistuneella osaajallakin nostaa yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä.

Omasta mielestäni olen oikeastaan onnistunut aika hyvin.

Satu Myllymäki

– Esimerkiksi Torniossa näistä irtisanotuista suhteellisen vähän katsoi yrittäjyyden olevan heille oikea ratkaisu, mutta aina sieltä joku löytyi, Nurmos toteaa.

Uusista yrityksistä valtaosa on pieniä mikroyrityksiä, joiden perustajat työllistävät ensisijaisesti itse itsensä. Oman firman pyörittäminen ei kuitenkaan ole kaikkien juttu eikä isojen joukkojen työllistymistä mikroyrityksillä ratkaista.

Team Botnia Oy on Tornion kaupungin ja pk-yritysten omistama kehittämisyhtiö, jonka tarkoituksena on kehittää ja monipuolistaa alueen elinkeinoelämää, edistää työllisyytä sekä tarjota matkailupalveluja.

Yrittäjän yllätyksiä ja onnistumisen riemua

Ensikertalaisena Satu Myllymäellä oli paljon pohdittavaa ja moni asia mietitytti oman yrityksen perustamisessa. Myllymäen apuna yrityksen pystyyn laittamisessa ovat olleet ystävät. Nyt tuore yrittäjä katsoo rakasta joogasaliaan ilolla ja ylpeydellä.

– Omasta mielestäni olen oikeastaan onnistunut aika hyvin.

Myllymäki selvitti yritysmaailman kuvioita monesta paikasta ja sai hyviä neuvoja muun muassa yritysneuvojalta. Yllätyksiäkin yrityksen perustamisen aikana on tullut.

– Jotkut kustannukset hieman pompsahtivat. Esimerkiksi lattiaa on pitänyt laittaa kuntoon ja kattoon piti asentaa ilmajoogakankaiden kiinnityksiä.

Ilmajoogaa liinojen varassa.
Kuva: Risto Koskinen / Yle

27 vuotta samassa työpaikassa työskennellyt Myllymäki ei tällä hetkellä haikaile menneeseen. Lopulta kaikki asiat ovat loksahtaneet paikoilleen.

– Olen saanut pari tyttöä kaveriksi tähän ja tuuraajaksi ohjaamaan lapsia. Eli ei tule stressiä jos esimerkiksi sairastuu tai tulee koulutuksia. Yrittäjä kun on muuten niin yksin.

Suosittelemme