Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

CAS käänsi KOK:n dopingpäätöksen lähes ylösalaisin – suurin osa venäläisten valituksista hyväksyttiin, paljon Sotshin mitaleita takaisin

39 venäläisurhelijan valituksesta 28 hyväksyttiin.

Venäjän lippu ja olympialippu
Kuva: AOP
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS on käsitellyt 39 venäläisurheilijan valitukset kansainvälisen olympiakomitean langettamista pannoista. 28 venäläisurheilijan valitus on hyväksytty.

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) langetti aiemmin elinikäisen olympiakilpailukiellon yhteensä 43 venäläisurheilijalle. Kiellot liittyvät Sotshin olympialaisista alkaneeseen Venäjän dopingskandaaliin ja sitä seuranneisiin tutkimuksiin.

28 urheilijan sanktiot kumotaan ja heidän tuloksensa Sotshin olympialaisista palautetaan. CAS:n mukaan 28 tapauksessa kerätyt todisteet eivät olleet riittäviä antidopingrikkomuksen todentamiseen.

11 venäläisurhelijan kohdalla CAS puolestaan arvioi, että todisteet riittävät henkilökohtaisen dopingrikkomuksen langettamiseen. Valitukset hyväksyttiin kuitenkin osittain. KOK:n päätös pysyy voimassa lukuun ottamatta kohtaa elinikäisestä olympiapannasta.

Heidän elinikäinen olympiapanna muuttuu pannaksi vain tuleviin Etelä-Korean olympialaisiin.

Talviolympialaiset järjestetään Etelä-Korean Pyeongchangissa 9.-25. helmikuuta. KOK on sulkenut Venäjän maana olympialaisista. Useat venäläisurheilijat ovat kuitenkin saaneet oikeuden kilpailla Etelä-Koreassa ilman kansallistunnuksia.

CAS ei käsitellyt valituksessaan, onko Venäjän dopingtapausten takana ollut valtiollista järjestelmää Sotshin olympialaisissa. Se käsitteli vain 39 yksittäistä tapausta.

Venäjä menetti dopingtutkinnan seurauksena vuoden 2014 kisoissa saavuttamistaan olympiamitaleista jo 13 (4 kultaa, 8 hopeaa, 1 pronssi). Nyt CAS:n päätöksellä olisi tulossa takaisin mitaleista yhdeksän. Vain ampumahiihto- ja rattikelkkailu mitalit on edelleen menetettyjen listalla. Venäjän hiihtotähdet saavat siis mitalinsa kotikisoistaan takaisin mukaan lukien Aleksander Legkov.

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste epäilee, että valituksensa voittaneet venäläisurheilijat eivät pääse Etelä-Korean olympialaisiin.

– Vaikka urheilijat voittivat valituksensa ja olisivat juridisesti oikeutettuja kilpailemaan Pyeongchangiin olympialaisiin, niin en jaksa uskoa siihen, että heitä käytännössä nähdään siellä. Venäjän olympiakomitea on suljettu kisoista. Venäjän olympiakomitea ei voi ilmoittaa näitä urheilijoita kisoihin. KOK voi erikseen kutsua näitä urheilijoita kisoihin. Epäilen, että näinköhän KOK näitä urheilijoita kutsuu. Huolimatta siitä, että KOK:n antama rangaistus meni nyt CAS:ssa nurin, Rauste sanoi Yle Urheilulle.

Lue lisää:

Suomalaisasiantuntija yllättyi venäläisten dopingvalituksen hyväksymisestä: ”Seuraa valtava jälkipyykki”

Tässä dopingrangaistuksista vapautetut venäläiset – katso koko lista

KOK saattaa haastaa CAS:n dopingpäätöksen – valituksensa voittaneet venäläiset eivät pääse automaattisesti Etelä-Korean olympialaisiin

39 venäläisurheilijan kohtalo selviämässä vasta viikkoa ennen olympialaisia

Venäjä on menettänyt yli kolmasosan Sotshin olympiamitaleistaan – Suomi kuuluu silti harvinaiseen joukkoon

Suosittelemme sinulle