Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Huivi kepinnokkaan ja korokkeelle – Naiset protestoivat näyttävästi huivipakkoa vastaan Iranissa

Uusin protestiaalto alkoi yhden naisen joulukuisesta tempauksesta, mutta huivipakkoa vastaan on protestoitu vuoden 1979 islamilaisesta vallankumouksesta asti. Samaan aikaan muualla puolustetaan oikeutta käyttää päähuivia.

Huivipäisiä naisia,
Iranissa naisten on ollut lain mukaan peitettävä hiuksensa vuoden 1979 islamilaisesta vallankumouksesta lähtien. Kuvan naiset ovat menossa äänestämään viime toukokuun presidentinvaaleissa. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Iranin kadunkulmien korokkeilla on viime päivinä näkynyt naisia, jotka heiluttavat päähuiviaan kepinnokassa ja antavat omien hiustensa hulmuta vapaina.

Naiset protestoivat näin sitä vastaan, että maassa on voimassa laki, joka velvoittaa heidät peittämään hiuksensa huivilla ja pukeutumaan vaatimattomasti. Kuvat protesteista ovat levinneet sosiaalisessa mediassa, muun muassa Twitterissä.

Huivipakkoa eivät vastusta vain naiset, jotka eivät halua itse käyttää huivia. Mielenosoittajien joukossa on myös kiireestä kantapäähän verhoutuneita naisia, jotka haluavat itse pukeutua perinteiseen muslimiasuun, mutta kannattavat valinnanvapautta.

– VAU. Tämä on väkevää ja menee asian ytimeen: Peittävästi pukeutunut nainen puolustaa Teheranissa muiden naisten oikeutta olla käyttämättä hijabia, tviittaa Borzou Daragahi.

Hijab-pakon vastainen aktivisti ja toimittaja Masih Alinejad puolestaan toteaa, että myös miehiä on ollut heiluttamassa valkoista lippua naisten valinnanvapauden tueksi.

Kyse ei ole myöskään vain nuorten naisten protestista, tviittaajat kertovat. Twitterissä julkaistuissa videoissa ja kuvissa näkyy myös vanhoja naisia osoittamassa mieltä huivipakkoa vastaan.

Mielenosoitukset eivät rajoitu myöskään pääkaupunkiin. Esimerkiksi tämä nainen protestoi moskeijan edessä Karajin kaupungissa, Bourzou Daragahi kertoo.

"Lapsellista"

Ainakin kaksi mielenosoittajaa on pidätetty. Uutistoimisto AFP:n haastattelema ihmisoikeusjuristi kertoo, että toiselle heistä määrättiin noin 80 000 euron suuruiset takuut.

Iranin pääsyyttäjä Jafar Montazeri kutsuu protestia lapselliseksi. Uutistoimisto ISNA:n haastattelema Montazeri esitti myös epäilyn, että ulkopuoliset ovat vaikuttaneet niihin, jotka vastustavat hijab-sääntöjä – päähuivia ja vaatimatonta pukeutumista.

– Uskon, että he toimivat tietämämättömyydestä ja yllytettyinä. Heihin on voitu vaikuttaa maan ulkopuolelta, syyttäjä sanoo.

Huivipakon vastustajat eivät ole Iranissa kuitenkaan vain yksittäistapauksia.

Pitkät perinteet

Protestoijien esikuvana on 31-vuotias Vida Mohaved, joka joulukuussa kiipesi vilkkaassa risteyksessä olleen puhelinkaapin päälle, riisui valkoisen huivinsa, sitoi sen keppiin ja heilutti keppiä kuin lippua.

Kuvat naisesta levisivät sosiaalisessa mediassa, ja hänen rohkeuttaan ihailtiin. Protestinsa jälkeen nainen katosi, mutta pian vahvistui, että hänet oli pidätetty. Nyt sosiaalisessa mediassa on liikkunut tietoja naisen vapauttamisesta. Asiasta tviittaa muun muassa Masih Alinejad.

Protesteja on kuitenkin järjestetty paljon pitempään. Vuonna 2014 Alinejad oli perustamassa hijabin vastaista nettikampanjaa, joka kantaa nimeä My Stealthy Freedom. Hänen ideansa ovat myös Valkoiset keskiviikot, kampanja, jossa naiset pukeutuvat keskiviikkoisin valkoisiin tai käyttävät valkoista päähuivia vastalauseena hijab-pakolle. Naisten lähettämät kuvat ja videot julkaistaan hashtagilla whitewednesdays.

Iranilaisnaiset ovat kamppailleet huivipakkoa vastaan aika ajoin siitä asti, kun se säädettiin vuoden 1979 islamilaisen vallankukmouksen jälkeen. Jo päivä hijab-lain säätämisen jälkeen, 8. maaliskuuta 1979, noin 100 000 naista kokoontui Teheraniin osoittamaan mieltä lakia vastaan.

Joskus oli myös toisin. Šaahi Reẕā Pahlavīn valtakaudella vuonna 1936 Iran kielsi ensimmäisenä islamilaisena maana päähuivin käytön. Šaahi halusi nykyaikaistaa Iranin, mutta ehdoton huivikielto aiheutti sekin ärtymystä iranilaisten keskuudessa.

Ei-muslimeja kehotetaan pitämään päivän ajan hijabia

Toisaalla maailmassa musliminaiset joutuvat puolustamaan oikeuttaan käyttää hijabia.

Monet naiset kertovat kärsivänsä päähuivin takia syrjinnästä ei-islamilaisissa maissa.

Bangladeshista Yhdysvaltoihin muuttanut Nazma Khan päätti vuonna 2013 kamppailla syrjintää vastaan nimeämällä helmikuun 1. päivän Maailman hijab-päiväksi.

Hijab-päivää on vietetty siitä lähtien. Khanin järjestö kehottaa silloin kaikkien uskontojen edustajia pukeutumaan päähuiviin, jotta he näkisivät hijabin uudessa valossa ja huomaisivat, ettei sen käyttäjä ole erilainen kuin he, Khan kertoo al-Jazeera-lehdelle.

Hijab-päivän nettisivujen mukaan osallistujia on 145 maasta. Listalla on myös Suomi.

Suosittelemme