Hyppää sisältöön

CAS:n venäläispäätös aiheutti hämmennystä Suomen hiihtotähdissä – ”Hämmentävää, että kasakka on välillä pakotelistalla ja välillä ei”

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS hyväksyi tänään 28 olympialaisista suljetun venäläisurheilijan valituksen. Suomen hiihtomaajoukkueen jäsenet arvioivat tilannetta ennen lentoaan Etelä-Koreaan.

Matti Heikkinen.
Kuva: AOP
Petri Hänninen,
Joonas Kuisma

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS teki tänään yllätyspäätöksen. Se hyväksyi 28 olympialaisista suljetun venäläisurheilijan valituksen. Kansainvälinen olympiakomitea KOK langetti aiemmin elinikäisen olympiakilpailukiellon yhteensä 43 venäläisurheilijalle. Kiellot liittyivät Sotshin olympialaisista alkaneeseen Venäjän dopingskandaaliin ja sitä seuranneisiin tutkimuksiin.

28 urheilijan sanktiot kumotaan ja heidän tuloksensa Sotshin olympialaisista palautetaan. CAS:n mukaan heistä kerätyt todisteet eivät olleet riittäviä antidopingrikkomuksen todentamiseen.

Vapautettujen listalla on kahdeksan hiihtäjää, esimerkiksi Aleksander Legkov, Jevgeni Belov ja Jevgenia Shapovalova.

Suomen hiihtomaajoukkueen jäsenet kommentoivat päätöstä torstaina ennen lentoaan Etelä-Koreaan.

– Ei tämä vaikuta ajatusmaailmaani. Neljä kovaa venäläistä on viivalla kuitenkin. Oli ne ketä tahansa. Saman verran on miehiä vastassa. Heillä on laaja ja kova taso, Iivo Niskanen sanoi.

– Näin otsikon aamulla, mutta en ole tuhrannut siihen hirveästi ajatuksia. Oma fokukseni on olympialaisissa, ja muut tekevät ne päätökset, jotka tekevät, sanoi puolestaan Krista Pärmäkoski.

Aino-Kaisa Saarista päätös hämmensi. Hän ei ymmärrä, miksi toimitaan, kuten nyt on toimittu. Saarinen kaipaisi tapauksesta lisätietoa julkisuuteen.

– Ensin kielletään, sitten sallitaankin yhtäkkiä. Näen toisaalta myös sen, että tässä on urheilijan oikeusturvasta kyse. Aika vaikea näiden urheilijoiden on ollut valmistautua kisoihin ja kisapaikoillakin on aikamoista hässäkkää, Saarinen kommentoi.

– Jos on syyllinen johonkin, pitää rangaistukset kärsiä. Jos syyttömien päitä aletaan pudotella ja yhtäkkiä paikkailemaan, niin tilanne on erikoinen.

Matti Heikkisen mielestä olympialaisten urheilulliseen puoleen CAS:n päätös ei vaikuta. Jos katsotaan kokonaisuutta, tilanne on myös Heikkisestä problemaattinen.

– Onhan se hämmentävää, että kasakka on välillä pakotelistalla ja välillä se ei ole pakotelistalla. Meneekö se sinne vai eikö se mene? Mielenkiintoisia käänteitä monella tapaa, Heikkinen letkautti.

Hänen mielestään ongelma piilee urheilun kattojärjestöissä.

– Meillä on selvät säännöt. Jos niitä rikotaan, on selvät sanktiot. Ne sanktiot pitää kärsiä ja sen jälkeen saa tehdä, mitä haluaa. Katse kääntyy enemmän niihin organisaatioihin, jotka niitä asioita päättävät ja valvoa, että pystytäänkö siellä toimimaan johdonmukaisesti, Heikkinen totesi.

Lue myös:

Suomalaisasiantuntija yllättyi venäläisten dopingvalituksen hyväksymisestä: ”Seuraa valtava jälkipyykki”

Tässä dopingrangaistuksista vapautetut venäläiset – katso koko lista

KOK saattaa haastaa CAS:n dopingpäätöksen – valituksensa voittaneet venäläiset eivät pääse automaattisesti Etelä-Korean olympialaisiin

39 venäläisurheilijan kohtalo selviämässä vasta viikkoa ennen olympialaisia

Venäjä on menettänyt yli kolmasosan Sotshin olympiamitaleistaan – Suomi kuuluu silti harvinaiseen joukkoon

Suosittelemme sinulle