Hyppää sisältöön

Rankka tilitys äidin ja tyttären suhteesta sai Runeberg-palkinnon – Marjo Niemi: "Olen onnellinen, että sen kirjoittaminen on ohi"

Runeberg-palkinnon sai Marjo Niemen romaani Kaikkien menetysten äiti.

Kirjailija Marjo Niemi vastaanotti Runeberg-kirjallisuuspalkinnon romaanistaan Kaikkien menetysten äiti Porvoossa 5. helmikuuta
Kirjailija Marjo Niemi vastaanotti Runeberg-kirjallisuuspalkinnon romaanistaan Kaikkien menetysten äiti Porvoossa 5. helmikuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Miia Gustafsson

Marjo Niemi vastaa puhelimeen kiireen keskeltä. Hän on vetämässä kurssia Teatterikorkeakoulun opiskelijoille, mutta lupaa soittaa tauolla takaisin. Niemi on itse valmistunut samasta koulusta dramaturgiksi vuonna 2004.

Runeberg-palkinnon myötä Niemen täytyy taas palauttaa mieliin yli puoli vuotta sitten ilmestyneen _Kaikkien menetysten äiti _-romaanin kirjoitusprosessia.

– Se oli raskas ja pitkä matka. Kirjan kirjoittaminen heitti muutaman viime vuoden ylle sellaisen tumman peiton. Olen onnellinen, että sen kirjoittaminen on ohi, huokaa Niemi puhelimessa.

Synkät sanat ymmärtää, kun lukee kirjan. Se on raskasta luettavaa, sillä päähenkilön sisäinen monologi häilyy hulluuden rajamailla. Kyse ei ole pienestä angstista, vaan psykoosista, sillä päähenkilö vaikuttaa irtautuneen täysin todellisuudesta. Miten ihmeessä Niemi pystyi eläytymään päähenkilönsä harhaiseen maailmaan?

– Herkkänä ihmisenä minulla on mahdollisuus liikkua näköjään aika pitkälle luomisen prosesseissa, naurahtaa Niemi.

Kaikkien menetysten äiti (Teos) kertoo häpeän tunteesta ja äidin ja lapsen vaikeasta suhteesta. Niemi sanoo valinneensa aiheen, koska häntä on pitkään vaivannut suomalainen kulttuuri, johon ei kuulu lähimmäisen koskettaminen.

– Miten vaikeaa koskettaminen meille onkaan välillä! Monissa muissa kulttuureissa se on paljon luontevampaa. En toki väitä, että näissä kulttuureissa asiat olisivat sen takia jotenkin paremmin. Mutta meidän täytyisi muistaa, että kosketuksen voima on valtava. Myös vauvaiän jälkeen.

Raskasta aihetta keventää puhekielinen kirjoitustyyli. Niemi teki useita eri kokeiluja ennen kuin löysi oikean tyylin.

– Teksti muuttui koko ajan enemmän puhetyyliseen suuntaan. Kokeilin, mikä pystyy herättämään eniten tunteita.

Kaikkien menetysten äiti on Marjo Niemen viides romaani. Hän on saanut siitä ehdottomasti eniten palautetta. Lukijat ovat peilanneet kirjaa omiin kokemuksiinsa.

– Tuntuu, että tämä koskemattomuuden, puhumattomuuden ja häpeän teema, on saanut monet lukijat kertomaan minulle omasta tilanteestaan. Olen saanut paljon yhteydenottoja, ja kirjamessuilla ihmiset ovat tulleet juttelemaan, vaikka eivät olleet edes lukeneet kirjaa.

Marjo Niemi on myös näytelmäkirjailija, ja hän pohtii parhaillaan, Kaikkien menetysten äiti -kirjan dramatisoimista näyttämölle. Lisäksi hänellä on jo työn alla uusi romaani.

– Tai oikeastaan kaksi. Minun täytyy kohta päättää kumpaa ryhdyn jatkamaan, toteaa tuottelias kirjailija.

Runeberg-palkinnon arvo on 10 000 euroa. Kolmihenkiseen palkintoraatiin kuuluivat tänä vuonna kirjallisuustoimittaja Pia Ingström, kriitikko Mervi Kantokorpi ja kirjailija Marja-Leena Tiainen. Ehdolla oli kahdeksan teosta.

Suosittelemme sinulle