Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Yhdysvallat haluaa kehittää uusia taktisia ydinaseita – Venäjä ydinasedoktriinin keskiössä

Yhdysvaltain puolustusministeriö julkaisi uusitun ydinaseopin. Arvostelijat pelkäävät uutta varustelukilpaa.

Mies kantaa kahta suurta salkkua.
"Nuclear Football" on salkku, jossa on Yhdysvaltain ydinaseiden laukaisukoodit. Kuva: Michael Reynolds / EPA
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain sotavoimat haluavat uudistaa maan ydinasearsenaalia ja kehittää uusia taktisia ydinaseita vastauksena Venäjän viimeaikaisiin toimiin, kerrotaan Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin julkistamassa uusitussa ydinaseopissa.

Yhdysvaltain ydinaseajattelua linjaava Nuclear Posture Review käy läpi huolet Pohjois-Korean, Kiinan ja Iranin ydinohjelmista, mutta sen polttopisteessä on Venäjä.

Puolustusministeri Jim Mattis kirjoittaa esipuheessaan, että Venäjä modernisoi ydinaseitaan ja muita strategisia järjestelmiään.

– Vielä huolestuttavampaa on ollut, että Venäjä on omaksunut sotilaallisia strategioita ja kykyjä, joiden menestys nojaa ydinase-eskalaatioon. Nämä kehityskulut, yhdistettynä Krimin valtaukseen ja ydinaseuhkauksiin liittolaisimme vastaan, merkkaavat Moskovan päättäväistä paluuta suurvaltakilpailuun, Mattis kirjoittaa.

Uusia välineitä Venäjän vakuuttamiseen

Uusittu ydinaseoppi ei esitä ydinasemäärän kokonaislisäystä, jota presidentti Donald Trump on joissain lausunnoissaan kannattanut. Sen sijaan arsenaalia modernisoitaisiin ja siihen esiteltäisiin uusia, vähemmän tuhovoimaisia ydinaseita.

Venäjän vakuuttamiseksi Yhdysvaltain puolustusministeriö haluaa kehittää taktisia ydinaseita, joiden voimakkuus olisi vähäisempi kuin strategisilla ydinaseilla.

Taktisen ydinaseen ajatuksena on, että sitä voitaisiin käyttää taistelukentällä rajoitetusti toisin kuin strategisia ydinaseita, joiden pelotevaikutus on niiden valtavassa tuhovoimassa.

Taktisen ydinaseen räjähdyksen voimakkuus olisi alle 20 kilotonnia. Tämä olisi edelleen erittäin voimakas räjähdys. Nagasakiin toisen maailmansodan lopulla pudotettu atomipommi oli voimakkuudeltaan noin 20 kilotonnia, ja se tappoi yli 70 000 ihmistä.

Pelotevaikutusta halutaan tehostaa

Pentagonia huolettaa, että Venäjä pitää Yhdysvaltain perinteisiä strategisia ydinaseita liian voimakkaina ikinä käytettäviksi. Näin ydinaseiden pelotevaikutus jäisi heikoksi, koska vastapuoli ei uskoisi niiden käyttöön tositilanteessa.

Kehittämällä käyttöön pienempiä ydinaseita Yhdysvallat korjaisi tämän väärintulkinnan, raportissa esitetään.

–Yhdysvallat ja Nato tarvitsevat laajemman valikoiman uskottavia vähemmän voimakkaita ydinasevaihtoehtoja hyvin erityiseen tarkoitukseen: vakuuttamaan Venäjän johdon siitä, että jos he alkavat käyttää ydinaseita rajoitetusti sodassa sotilasliittoa vastaan, meidän vastauksemme estää heitä saavuttamasta tavoitettaan ja nostaa kustannukset paljon hyötyjä suuremmiksi, Pentagonin edustaja Greg Weaver sanoi toimittajille.

Weaver on Pentagonissa Joint Staffin strategisen suunnittelun apulaisjohtaja. Joint Staff toimii Yhdysvaltain presidenttiä avustavan puolustushaarakomentajian neuvoston (Joint Chiefs of Staff) alaisuudessa.

Weaver sanoi, että Yhdysvallat ei ole lähtenyt asevarustelukilpaan vaan vastaa vain Venäjän aloitteeseen.

Kasvaako väärinkäsitysten vaara?

Asiakirjassa sanotaan, että Yhdysvallat muuntaa pienen määrän sukellusveneistä laukaistavia ballistisia ohjuksia niin, että niihin voidaan sijoittaa voimakkuudeltaan rajoitettuja ydinkärkiä.

Pidemmällä aikavälissä suunnitelmissa on kehittää mereltä laukaistava risteilyohjus, joka voisi kantaa ydinaseen. Tällaisia aseita oli olemassa kylmän sodan aikana, mutta presidentti Barack Obaman kaudella ne siirrettiin pois käytöstä.

Koska uudet aseet olisivat laukaistavissa sukellusveneistä tai sota-aluksista, niitä ei tarvitsisi varastoida Eurooppaan.

Jotkut asiantuntijat varoittavat, että ydinasekykyjen laajentaminen voi johtaa virhelaskelmiin.

– Jos me panemme ydinaseita risteilyohjuksiin ja laukaisemme tavanomaisia risteilyohjuksia, mistä Venäjä tietää, että ne ovat tavanomaisia? Jon Wolfsthal, entinen presidentti Barack Obaman aserajoitusneuvonantaja, pohti.

Korjattu kello 2.22 Greg Weaverin aseman määrittelyä.

Aiheesta muualla:

The Washington Post: Pentagon unveils new nuclear weapons strategy, ending Obama-era push to reduce U.S. arsenal 2.2.2018

BBC: Nuclear Posture Review: US wants smaller nukes to counter Russia 2.2.2018

NPR: Buried In Trump's Nuclear Report: A Russian Doomsday Weapon 2.2.2018

Suosittelemme sinulle