Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tutkimus: Masennusoireet saattavat olla varhainen merkki Alzheimerista

Yhteyden taustalla voi olla jokin toistaiseksi tuntematon seikka. Jos tulokset varmistuvat, ne viittaavat masennusoireiden olevan osa taudin kehittymistä.

Miniatyyrihahmo.
Tuore tutkimus viittaa siihen, että masennusoireet saattavat olla osa Alzheimerin taudin syntymekanismia. Kuva: AOP
Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Masennus on hyvin yleistä Alzheimerin tautia sairastavilla, mutta tutkijat eivät ole tienneet, onko masennus Alzheimerin taudin riskitekijä vai sen seuraus. Tuore tutkimus viittaa siihen, että masennusoireet saattavat olla osa Alzheimerin taudin syntymekanismia.

Tulokset julkaistiin American Journal of Psychiatryssa, ja ne perustuvat 270 kotonaan asuvan ja kognitiivisesti terveen ikäihmisen nelivuotiseen seurantaan. Osallistujien aivot tutkittiin tietokonekerroskuvauksella seurannan alussa.

Masennusoireita seurattiin vuosittain. Kun tiedot masennusoireista yhdistettiin kuvantamistutkimusten tuloksiin, masennuksen havaittiin lisääntyneen eniten osallistujilla, joiden aivoissa oli runsaasti amyloidikertymiä tutkimuksen alussa. Amyloidikertymät ovat keskeisiä Alzheimerin taudin syntymekanismissa.

Yhteys havaittiin riippumatta mahdollisesta aiemmasta masennuksesta ja muista taustamuuttujista, mutta yhteyden taustalta voi silti löytyä jokin toistaiseksi tuntematon seikka, joka altistaa masennukselle ja kerryttää amyloidia aivoihin. Tämän vuoksi tuloksia kannattaa tulkita maltilla. Jos tulokset kuitenkin varmistuvat, ne viittaavat masennusoireiden olevan osa Alzheimerin taudin kehittymistä ja varhainen merkki sairaudesta.

Alzheimerin tauti on yleisin aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus. Sitä sairastaa noin 70 000 suomalaista. Taudin perimmäistä syytä ei tiedetä eikä siihen ole parantavaa hoitoa.

Suosittelemme